Školy a Nemocnice

Víme, jak je důležité se správně stravovat nejen v dospívajícím věku, ale i když se člověk ocitne v nemocničním zařízení či domově důchodců. Sledujeme trendy zdravé výživy a přizpůsobujeme jim i naše produkty.

Proto je většina našich produktů bez –éčková, máme i výrobky vyhovující „pamlskové vyhášce“ a také bez laktózové výrobky.

Představujeme i zdravější verzi smažených pokrmů, kde naše předsmažené sýry jsou obalené ve speciální nízkonasákavé strouhance, jsou vhodné pro přípravu v konvektomatu, navíc bez použití dodatečného oleje.

Doporučené výrobkyOdporúčané výrobky

Mléko a mléčné produkty

Mléko má nepopíratelný význam ve výživě člověka, zejména pro rostoucí a dospívající organismus. Mezi nejčastěji chybějící minerální látky v tomto věku patří vápník, jód, zinek a vitamín D. Všechny tyto složky jsou obsaženy v mléce a z něj vyráběných mléčných produktů. Skupina mléčných produktů zajišťuje organismu přísun dávky bílkovin, vápníku a vitamínu D, B2 a A.

V dnešní době již není zvýšený obsah mléčného tuku ve výrobcích „strašákem“. Mléčný tuk je pro lidský organismus dobře znám - po jeho konzumaci je metabolizován a využíván jako zdroj energie. Navíc je zdrojem vitamínu D, který je nutný pro absorpci vápníku. Nezanedbatelným benefitem je i jeho sytící schopnost, která zabraňuje brzkému nástupu hladu. Samotnou kapitolou mléčných výrobků jsou sýry, jejichž význam spočívá v koncentrování vápníku, bílkovin, tuku, vitamínů a minerálních látek. Do této kategorie spotřebního koše řadíme sýry tvrdé, polotvrdé, měkké, termizované, sýry s plísní a tavené. Všechny tyto skupiny sýrů jsou při přípravě pokrmů hojně využívány.

„K plnění spotřebního koše na základní škole je potřeba alespoň 4x v měsíci podat mléčný výrobek, mléčné výrobky je třeba použít 2x do hlavního chodu. Zde se hodí sýry nebo tvaroh do žemlovky. Sýr je možné podávat i v polévkách.

 

Jak plnit spotřební koš mléčnými výrobky

Ideálním příkladem spojení hlavního chodu a mléčného produktu jsou například různé variace polévek (dýňová, brokolicová…), které jsou zahuštěny a zároveň zjemněny čerstvým sýrem Lučina Creme Fraiche. Tento produkt poskytne 100 % mléčné složky do spotřebního koše a výslednému pokrmu dodá příjemnou konzistenci a chuť.

Využití Lučiny Creme Fraiche do polévek však není zdaleka jediným způsobem, jak tímto produktem naplnit spotřební koš. Ideální je i na přípravu zapékaných pokrmů bez masa či k přípravě sladkých dezertů.

Oblíbená Lučina smetanová je zase ideální pro přípravu různých pomazánek a dipů, které doplní svačiny. Čerstvý sýr může být nahrazen také taveným sýrem Bambino. Jako oblíbená svačina či jako menší dezert po hlavním chodu perfektně poslouží Pribináček tyčinka či oblíbený tvarohový dezert Pribináček, na kterém si pochutnávají strávníci všech generací již déle než 60 let.