140 g (oloupané a nakrájené na tenké plátky, asi 1,5 hrnku)červená cibule
1 lžícehladká mouka
1 hrst jemně nasekanápažitka
150 gbrambory
1 ks „L“vejce
150 ghladká mouka
150 gpolohrubá mouka
sůl
V nepřilnavé pánvi na mírném ohni rozpustíme 2 lžíce másla a přidáme nakrájenou cibuli. Pomalu ji zkaramelizujeme, dokud nezíská zlatavou barvu, což může trvat přibližně 45 minut. Proces neurychlujeme, aby cibule nezhořkla; občas zamícháme. Zatímco cibule karamelizuje, připravíme halušky.
Do mísy najemno nastrouháme brambory, přidáme vejce, hladkou a polohrubou mouku, trochu soli a těsto promícháme. Těsto protlačíme do osolené vroucí vody pomocí sítka na halušky. Důkladně promícháme a vaříme přibližně 2 minuty, dokud halušky nevyplavou na povrch. Uvařené scedíme a propláchneme.
Předehřejeme troubu na 220 °C.
Ve velké míse smícháme halušky, Bambino original, smetanu a karamelizovanou cibuli. Dobře promícháme a dochutíme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Sůl není potřeba, halušky i sýr jsou již dostatečně slané.
Směs rozprostřeme do zapékací mísy. Umístíme na střední rošt v troubě a pečeme, dokud povrch nebude mírně křupavý, asi 20–25 minut. Dáváme pozor, aby se karamelizovaná cibule na povrchu nespálila.
Zatímco se sýrové halušky pečou, zahřejeme přepuštěné máslo v malé pánvi nebo rendlíku na teplotu přibližně 160 °C. Plátky červené cibule obalíme moukou a vložíme je do horkého oleje (pokud se všechny nevejdou, smažíme na etapy). Smažíme, dokud nejsou křupavé a zlatohnědé. Nenecháme je ztmavnout příliš, aby nezhořkly. Cibuli vyndáme těsně předtím, než je hotová, a položíme ji na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný olej. Ihned po smažení lehce osolíme.
Zapečené sýrové halušky bohatě posypeme nasekanou pažitkou a smaženou cibulí.