title
bambino_halusky2_1245x915px.jpg
bambino.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Halušky zapečené s Bambinem, karamelizovanou a křupavou cibulkou

80 min
4 porce

Budete potřebovat

  • 2 lžícemáslo
  • 300 gcibule
  • 2 ksBambino Originál
  • 0.50 hrnek 30%smetana
  • muškátový oříšek
  • 1 hrnek přepuštěnémáslo
  • 140 g (oloupané a nakrájené na tenké plátky, asi 1,5 hrnku)červená cibule
  • 1 lžícehladká mouka
  • 1 hrst jemně nasekanápažitka
  • 150 gbrambory
  • 1 ks „L“vejce
  • 150 ghladká mouka
  • 150 gpolohrubá mouka
  • sůl
Bambino_Original_100g_400x400px.jpg
  1. V nepřilnavé pánvi na mírném ohni rozpustíme 2 lžíce másla a přidáme nakrájenou cibuli. Pomalu ji zkaramelizujeme, dokud nezíská zlatavou barvu, což může trvat přibližně 45 minut. Proces neurychlujeme, aby cibule nezhořkla; občas zamícháme. Zatímco cibule karamelizuje, připravíme halušky.
  2. Do mísy najemno nastrouháme brambory, přidáme vejce, hladkou a polohrubou mouku, trochu soli a těsto promícháme. Těsto protlačíme do osolené vroucí vody pomocí sítka na halušky. Důkladně promícháme a vaříme přibližně 2 minuty, dokud halušky nevyplavou na povrch. Uvařené scedíme a propláchneme.
  3. Předehřejeme troubu na 220 °C.
  4. Ve velké míse smícháme halušky, Bambino original, smetanu a karamelizovanou cibuli. Dobře promícháme a dochutíme čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem. Sůl není potřeba, halušky i sýr jsou již dostatečně slané.
  5. Směs rozprostřeme do zapékací mísy. Umístíme na střední rošt v troubě a pečeme, dokud povrch nebude mírně křupavý, asi 20–25 minut. Dáváme pozor, aby se karamelizovaná cibule na povrchu nespálila.
  6. Zatímco se sýrové halušky pečou, zahřejeme přepuštěné máslo v malé pánvi nebo rendlíku na teplotu přibližně 160 °C. Plátky červené cibule obalíme moukou a vložíme je do horkého oleje (pokud se všechny nevejdou, smažíme na etapy). Smažíme, dokud nejsou křupavé a zlatohnědé. Nenecháme je ztmavnout příliš, aby nezhořkly. Cibuli vyndáme těsně předtím, než je hotová, a položíme ji na papírovou utěrku, aby odsála přebytečný olej. Ihned po smažení lehce osolíme.
  7. Zapečené sýrové halušky bohatě posypeme nasekanou pažitkou a smaženou cibulí. 

! Náš tip !

K cibulce můžete přidat i vysmaženou slaninu.

Výživové údaje na 100 g

energie
1164.9 kj / 277.3 kcal
tuky
19.7 g
sacharidy
20.1 g
z toho cukry
3.0 g
bílkoviny
5.0 g
sůl
0.6 g
vláknina
1.5 g