title
pistacie.png
lucina.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Nepečený pistáciový cheesecake

60 min + chlazení
8 porcí

Budete potřebovat

  • 200 g (zn. Biopekárna Zemanka)vícezrnné sušenky s vločkami a čokoládou
  • 40 gmáslo
  • 120 gLučina Smetanová
  • 50 gpistáciové máslo
  • 20 gcukr krystal
  • 10 gmoučkový cukr
  • zrníčka z 5 cm vanilkového lusku
  • špetka soli
  • 120 gsmetana ke šlehání
  • loupané pistácie
  • citronová kůra
  • 10 gkvalitní bílá čokoláda
LUCINA SMETANOVA 120g_400x400px.jpg
  1. Nejprve vyjmeme z lednice pistáciové máslo, aby povolilo, a vyšleháme ho do jemného krému bez hrudek.
  2. Na prkýnko, na které se vejde ráfek o průměru 16 cm, položíme čtverec pečicího papíru, a na ten položíme ráfek.
  3. Do food procesoru vložíme sušenky a rozmixujeme je najemno. Přilijeme máslo rozpuštěné v mikrovlnce anebo v malém hrnci na sporáku a několika pulzy vše ve food procesoru spojíme. (Pokud nevlastníme food procesor, můžeme vložit sušenky do pevného sáčku, ten uzavřít a válečkem je rozdrtit.) Rozdrcené sušenky přesypeme do misky, zalijeme je rozpuštěným máslem a lžičkou perfektně promícháme.
  4. Sušenkovou směs přesypeme do ráfku a opatrně, aby se sušenky z ráfku nevysypaly anebo se ráfek neposouval po talíři, ji upěchujeme mističkou s rovným dnem tak, aby byla vrstva sušenek rovnoměrně vysoká. Jakmile máme sušenky upěchované, hranou mističky si naškrábeme trošku sušenek po celé ploše dna a tyto naškrábané sušenky bokem mističky přitiskneme k bokům ráfku. Chceme docílit toho, aby měl cheesecake sušenkovou krustu také po stranách cheesecaku.
  5. Talíř s ráfkem velmi opatrně vložíme do mrazáku* a krustu necháme 30 min zachladit. Tento krok je důležitý proto, aby se sušenky nepromísily s krémem, který budeme lít do formy.
  6. V míse od robota (pokud máte menší typ mísy, která zvládne toto malé množství vymíchat, pokud ne, pak šleháme šlehačem anebo tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička ve střední míse) šleháme na střední rychlost Lučinu Smetanovou spolu s pistáciovým máslem zhruba 3 minuty. Je třeba suroviny spojit a taktéž do nich dostat vzduch, aby byl krém příjemně nadýchaný.  Do mísy přisypeme cukr krystal a moučkový cukr. Cukr krystal pomáhá svými ostrými krystalky narušit krém, který se tak lépe našlehá, moučkový cukr krém zase zahustí. Směs prošleháme 2 minuty opět na střední rychlost. Přisypeme zrníčka z vanilkového lusku (ten rozřízneme napůl špičkou ostrého nože a zrníčka z něj kolmo přejetím nože uvnitř lusku setřeme) a špetku soli. Prošleháme. Nyní pomalu přiléváme vychlazenou smetanu ke šlehání a současně na střední rychlost stále šleháme. Je důležité tento krok neuspěchat, aby byl krém pevný. Šleháme další 3 minuty anebo dokud není krém pevný, tedy smetana nevyšleháme v tuhou šlehačku. Dejte pozor, aby se přešlehaná šlehačka nezačala v krému srážet.
  7. Tuhý vyšlehaný krém stěrkou přemístíme do čerstvě vytaženého ráfku z mrazáku, špachtlí (anebo stěrkou) uhladíme do rovného povrchu, ráfek přikryjeme potravinářskou fólií, aby cheesecake nenasál pachy z lednice, a necháme jej minimálně 8 hodin vychladit. Vyšlehaná smetana ke šlehání totiž lehce pustí vodu, díky čemuž krém v lednici ještě ztuhne.
  8. Vychlazený cheesecake vyjmeme z lednice, položíme jej na hrnec obrácený dnem vzhůru, a ráfek z vnější strany opálíme pistolí. Potřebujeme, aby se krém po stranách ráfku maličko roztopil a my tak mohli ráfek pohybem směrem nahoru odstranit. Můžete si také pomoct nahřátou utěrkou anebo krém jednoduše od ráfku úzkým tenkým nožem oddělit.
  9. Cheesecake dozdobíme rozpuštěnou bílou čokoládou, povrch jemně postrouháme kůrou z omytého bio citronu a najemno nasekanými vyloupanými pistáciemi.
  10. Cheesecake krájíme na úhledné klínky a servírujeme vychlazený z lednice.

! Náš tip !

Pokud preferujete křupavější a pevnější vrstvu krusty sušenek, pak můžete místo do mrazáku ráfek vložit do trouby vyhřáté na 175 °C horkovzduch a krustu si zhruba 10 minut předpéct dozlatova. Krém poté nalíváme do ráfku až tehdy, jakmile má krusta pokojovou teplotu.

 Tento krém je konzistencí velmi jemný a delikátní (nepoužíváme totiž žádné ztužovače, jen přírodní produkty). Proto jej doporučujeme v letních měsících připravovat spíše ve formě nepečených pohárků, které se v lednici vychladí rychleji než celý cheesecake.

Další skvělé recepty Pavlíny Lubojatzky najdete na webu www.lubojatzkycouple.cz  nebo na instagramu.

Výživové údaje na 100 g

energie
1717.5 kj / 408.9 kcal
tuky
29.9 g
sacharidy
29.9 g
z toho cukry
16.5 g
bílkoviny
6.4 g
sůl
0.6 g
vláknina
0.2 g