title
LUC-web-pozadi-produktu-UPDATE-02-Kostka-v01.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Etikety čerstvé sýry

  1. Čerstvé sýry se označují datem minimální trvanlivosti. Doporučujeme Lučinu kupovat s co nejdelší trvanlivostí a po otevření spotřebovat do 2 dnů kvůli lepší kvalitě sýra. Pokud však máte doma v ledničce Lučinu po uplynutí trvanlivosti, ještě ji nevyhazujte. Při zachování podmínek skladování ji můžete bez problémů konzumovat i několik dní po expiraci.
  2. U čerstvých sýrů se uvádějí podmínky skladování. V případě Lučiny je to skladování při teplotě +2 °C až +8 °C. Správná teplota by měla být nastavená jak v obchodech, tak i u vás doma v ledničce. 
  3. Na etiketě je povinné uvádět výživové údaje výrobku. Na obalu nesmí chybět hodnota minimální sušiny (%) a minimálního tuku v sušině (%). Základní čerstvý sýr má sušinu přibližně v rozmezí 30–40 %, tuk v sušině minimálně 60 % a obsah tuku minimálně 20 %. U sýra s těmito parametry není nutné přidávat žádné stabilizátory nebo jiné chemické látky, aby měly dostatečnou konzistenci.
  4. Složení výrobku: základními složkami čerstvých sýrů jsou mléko, smetana, mléčné kultury a sůl. Pokud je dodržen správný postup a dostatečná hygiena při výrobě, není potřeba používat další složky nemléčného původu (přidané látky), jako jsou konzervanty, regulátory kyselosti, stabilizátory/zahušťovadla nebo tavicí soli. Nejčastěji se u čerstvých sýrů používají stabilizátory xanthan, karobová guma, karubin nebo pektiny. 
  5. Jméno nebo obchodní název potravinářského podniku. Dobrovolně zde může být uvedena i informace, zda se jedná o výrobce, prodejce, distributora apod.
  6. Identifikační značka je informací o schváleném podniku, ve kterém došlo k poslední hygienicky podstatné manipulaci s potravinou, nikoli informací o zemi původu.
  7. Symbol pro manipulaci s obalem.
  8. Údaj o množství se u čerstvých sýrů uvádí v gramech.
  9. Typ materiálu obalu vyobrazený značkami s popiskem PAP (papír), ALU (hliník), C/ALU (papír a hliník), PP (plast polypropylen), PS (plast polystyren), PET (plast polyethylentereftalát).

etiketa.jpg

 

Jak číst etikety

lucina-etiketa.jpg