title

Historie Apetito

Výroba sýrů v Hodoníně

  • Počátky výroby sýrů a dalších mlékárenských výrobků v Hodoníně sahají až do poloviny 19. století. Počátkem 20. století byla rodinná mlékárna Rieben, původem švýcarští sýraři usazeni v Hodoníně, nejvýznamnějším dodavatelem mlékárenských výrobků do Vídně.

1_1245x915px.png

  • V roce 1951 byla hodonínská mlékárna znárodněna a stala se součástí jihomoravského národního podniku Lacrum. Investice do výroby udělaly ze zdejší továrny na svou dobu velmi moderní závod; například díky podzemním chodbám mezi provozy se významně zlepšily hygienické podmínky výroby sýrů. Nová budova měla výrobní kapacitu zpracování 45 000 litrů mléka denně, součástí produkce byla i výroba tavených sýrů.

2_1245x915px.png

  • V roce 1990 prošel závod v Hodoníně privatizací a dále pokračoval jako TPK spol. s r.o. Od roku 1999 je součástí Savencia Fromage & Dairy. Zapojení do struktur předního světového výrobce sýrů přineslo do Hodonína zahraniční zkušenosti a další investice, dnes je tak závod největším a nejmodernějším výrobcem tavených sýrů v České republice a jedním z největších ve střední Evropě.

3_1245x915px.png

  • V roce 1973 začala v Hodoníně výroba nového taveného sýru Apetito. Mezi sýry používanými pro výrobu Apetita byl i ementál, na svou dobu se jednalo o špičkový tavený sýr. Během dalších desetiletí se Apetito stalo nejznámějším a nejoblíbenějším taveným sýrem na českém trhu.

4_1245x915px.png

  • Hlavním produktem značky Apetito byl od začátku tavený sýr ve tvaru trojúhelníčku a kostičky, postupně se pak přidávají i tavené plátky, tvrdý plátkový sýr a další.