title
moccacino.png
lucina.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Moccacino cheesecake

60 min + chlazení
8 porcí

Budete potřebovat

  • 150 gčoko-kokosky Biopekárna Zemanka
  • 30 gmáslo
  • špetka soli
  • 360 g (3 balení)Lučina Smetanová
  • 25 gcukr krystal
  • 20 gmoučkový cukr
  • zrníčka z 5 cm vanilkového lusku
  • 170 g (33 % tuku)smetana ke šlehání
  • 100 gkvalitní mléčná čokoláda
  • 100 gkvalitní bílá čokoláda
  • 0.25 čajová lžičkainstantní káva
  • špetka soli
LUCINA SMETANOVA 120g_400x400px.jpg
  1. Na prkýnko, na které se vejde dortový ráfek o průměru 16 cm, položíme čtverec pečicího papíru a na ten položíme ráfek.
  2. Do food procesoru vložíme sušenky se špetkou soli a rozmixujeme vše najemno. Přilijeme máslo rozpuštěné v mikrovlnce anebo v malém hrnci na sporáku a několika pulzy vše ve food procesoru spojíme. (Pokud nevlastníme food procesor, můžeme vložit sušenky do pevného sáčku, ten uzavřít a válečkem je rozdrtit.) Rozdrcené sušenky přesypeme do misky, zalijeme je rozpuštěným máslem a lžičkou perfektně promícháme.
  3. Sušenkovou směs přesypeme do ráfku a na pečicím papíru ji upěchujeme mističkou s rovným dnem tak, aby byla vrstva sušenek rovnoměrně vysoká. Postupujeme přitom opatrně, aby se směs sušenek nevysypala anebo se ráfek neposunul na talíři.
  4. Talíř s ráfkem velmi opatrně vložíme do mrazáku, kde necháme krustu 30 min zachladit. Tento krok je důležitý proto, aby se sušenky nepromísily s krémem, který budeme lít do formy.
  5. V míse od robota s míchací metlou (pokud máme menší typ mísy, která zvládne toto malé množství vymíchat, pokud ne, pak šleháme šlehačem anebo tyčovým mixérem s nástavcem typu metlička ve střední míse) šleháme na střední rychlost Lučinu Smetanovou zhruba 3 minuty. Je třeba do Lučiny Smetanové dostat vzduch, aby byl krém příjemně nadýchaný. V polovině šlehání stěrkou setřeme boky mísy. Do mísy přisypeme cukr krystal a moučkový cukr. Cukr krystal pomáhá svými ostrými krystalky narušit krém, který se tak lépe našlehá. Moučkový cukr krém zase zahustí, což je žádoucí vzhledem k tomu, že se jedná o nepečenou variantu cheesecaku. Směs prošleháme 2 minuty opět na střední rychlost. Přisypeme zrníčka z vanilkového lusku (ten špičkou ostrého nože rozřízneme napůl a zrníčka z něj kolmo přejetím nože uvnitř lusku setřeme) a špetku soli. Suroviny na nízkou rychlost prošleháme jen tak, aby byly promísené, a stěrkou setřeme krém ze stěn mísy.
  6. Vychlazenou smetanu ke šlehání nalijeme do mísy a na nízkou rychlost začneme šlehat šlehačem. Postupně přidáváme na rychlosti a šleháme, dokud nevznikne pevnější šlehačka. Pozor, nechceme úplně tuhou šlehačku, ta by se totiž špatně zapracovávala do již připraveného krému. Proto stačí, když dostatečně drží tvar, ale chybí jí ještě pár sekund do tuhého došlehání.
  7. Jednu třetinu vyšlehané šlehačky stěrkou přesuneme do mísy ke krému a stěrkou ji jen zlehka zapracujeme. Tato první třetina slouží k naředění krému. Nyní přidáme druhou třetinu šlehačky a přes tu již opatrně překládáme krém. Je to v podstatě stejný proces, jako když si vyšleháme u korpusu sníh a následně jej opatrně vmícháme do těsta, aby zůstal korpus co nejvíce nadýchaný. Jakmile je krém nahrubo promíchaný, přidáme zbylou třetinu šlehačky, přes kterou taktéž velmi opatrně překládáme krém, dokud nejsou suroviny spojené.
  8. Do dvou středních keramických misek nalámeme na malé kousky kostičky mléčné a bílé čokolády. Postupně obě misky vložíme do mikrovlnky a necháme v ní čokoládu rozpustit. Je důležité rozpouštět čokoládu max. na střední výkon mikrovlnky a také ji vždy po intervalu 20 sekund lžičkou promíchat, aby se nezačala připalovat. Čokoládu není třeba zcela rozpustit, stačí zhruba na 80 %. Poté ji z mikrovlnky vyjmeme a lžičkou v misce promícháme, aby se rozpustila i zbylá, dosud nerozpuštěná čokoláda. Postup opakujeme i s druhou miskou. Samozřejmě můžeme čokoládu rozpustit také nad vodní lázní. Nyní do rozpuštěné mléčné čokolády nasypeme instantní kávu a lžičkou směs promícháme.
  9. Krém rozdělíme na dvě poloviny, jednu polovinu přesuneme do čisté středně velké mísy, kam postupně přiléváme a současně jemně stěrkou zapracováváme bílou čokoládu.
  10. Ke zbylé polovině krému přilijeme rozpuštěnou mléčnou čokoládu s kávou a taktéž stěrkou jemně suroviny spojíme.
  11. Z mrazáku (případně upečenou pokojové teploty) vyjmeme krustu a stěrkou přemístíme vrstvu s mléčnou čokoládou do ráfku. Stěrkou uhladíme co nejrovnější povrch, krém pečlivě rozetřeme i do okrajů, aby tam nezůstaly vzduchové bubliny, a totéž uděláme s vrstvou z bílé čokolády.
  12. Ráfek přikryjeme potravinářskou fólií, aby cheesecake nenasál pachy z lednice, a necháme jej minimálně 8 hodin vychladit. Vyšlehaná smetana lehce pustí vodu, díky čemuž krém v lednici ještě ztuhne.
  13. Vychlazený cheesecake vyjmeme z lednice, položíme jej na hrnec obrácený dnem vzhůru a ráfek z vnější strany opálíme pistolí. Potřebujeme, aby se krém po stranách ráfku maličko rozehřál a my tak mohli ráfek pohybem směrem nahoru odstranit. Můžeme si také pomoct nahřátou utěrkou anebo krém jednoduše od ráfku úzkým tenkým nožem oddělit. Cheesecake krájíme na úhledné klínky a servírujeme vychlazený z lednice.

! Náš tip !

Pokud preferujete křupavější a pevnější vrstvu krusty sušenek, můžete místo do mrazáku ráfek vložit na střední rošt do trouby vyhřáté na 175 °C horkovzduch a krustu si 10 minut předpéct dozlatova. Krém poté navrstvíme do ráfku až tehdy, jakmile krusta zchladne na pokojovou teplotu.

Další skvělé recepty Pavlíny Lubojatzky najdete na webu www.lubojatzkycouple.cz  nebo na instagramu.

Výživové údaje na 100 g

energie
1633.1 kj / 388.8 kcal
tuky
29.5 g
sacharidy
26.2 g
z toho cukry
21.7 g
bílkoviny
5.1 g
sůl
0.9 g
vláknina
0.6 g