title
mango.png
lucina.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Pečený mango-marakujový cheesecake

90 min + chlazení
8 porcí

Budete potřebovat

  • 150 g máslové sušenky
  • 30 gmáslo
  • špetka soli
  • 200 gčerstvé nebo mražené mango
  • 27 gcukr krystal
  • šťáva z poloviny citronu
  • zrníčka z 5 cm vanilkového lusku
  • špetka soli
  • 360 g (3 balení)Lučina Smetanová
  • 53 gcukr krystal
  • 2 ks (velikost M)vejce
  • 40 g (16 %)zakysaná smetana
  • 20 gsmetana ke šlehání
  • 100 g čerstvémango
  • 1 ks (šťáva)mučenka
  • 1 čajová lžičkacitronová šťáva
  • 1 plátkyželatina
  • 2 polévková lžíceteplá voda
  • 100 gsmetana ke šlehání
  • 8 gmoučkový cukr
  • 1 ks (množství dle preference)mango
  • 1 ksmarakuja
LUCINA SMETANOVA 120g_400x400px.jpg
  1. Odpočinutí surovin. V tomto receptu je klíčové, aby všechny chlazené suroviny na krém (Lučina Smetanová, vejce, zakysaná smetana a smetana ke šlehání) odpočívaly v pokojové teplotě min. 3 hodiny. Je to extrémně důležitý krok proto, abychom měli krásně hladký vyšlehaný krém bez jakýchkoliv nerozmíchaných kousků a aby se posléze nesrazil v horké troubě.
  2. Příprava mangového pyré. Mango omyjeme a odkrojíme z něj dvě buclatá líčka. Poté okrájíme pecku manga tak, aby na ní nezůstala žádná měkká dužina. Dřevnatou dužinu nepoužijeme. Mango nakrájíme na střední kostky a vložíme je do malého hrnce, ke kterému máme pokličku. Do hrnce dále přisypeme třtinový cukr, přilijeme šťávu z menší poloviny citronu, přidáme zrníčka z vanilkového lusku a špetku soli. Lžící promícháme, přikryjeme pokličkou a přivedeme k varu. Na nízkém plameni vaříme zhruba 5 minut, dokud se mango nezačne rozpadat. Poté mango přesuneme do misky a necháme jej vychladit na pokojovou teplotu.
  3. Příprava formy. Na dno kulaté formy s odnímatelným dnem o průměru 19 cm přiskřípneme čtverec pečicího papíru. Z role alobalu utrhneme o hranu pracovní plochy 3 stejně velké obdélníky dlouhé tak, abychom do nich následně zabalili dno formy a měli ještě přibližně 8 cm alobalu z každé strany navíc. Obdélníky alobalu přiložíme k bokům formy, několikrát je přes sebe přehneme (proto jsme je trhali tak dlouhé) a pořádně k bokům formy přitlačíme. Alobal slouží k tomu, aby se při pečení nedostala k cheesecaku voda, obzvlášť pokud máme formu s odnímatelným dnem. Cheesecake se totiž peče ve vodní lázni.
  4. Příprava trouby. Rošt v troubě položíme do středu trouby a troubu předehřejeme na 175 °C horkovzduch.
  5. Příprava korpusu. Máslové sušenky vložíme do food procesoru (případně sekacího nástavce tyčového mixéru) a rozmixujeme najemno. Máslo rozpustíme v malé misce v mikrovlnce anebo v malém hrnci na sporáku a přilejeme jej společně se špetkou soli k rozmixovaným sušenkám. Několika pulzy promixujeme, dokud máslo neobalí všechny sušenky. Food procesor neumýváme, budeme v něm totiž míchat krém.
  6. Sušenkovou směs vysypeme na dno formy a malou mističkou nebo malou skleničkou s rovným dnem sušenky ve formě upěchujeme. Aby spodní vrstva sušenek byla příjemně pevná, a ne tolik vlhká, vložíme ji do trouby a pečeme 10 minut, dokud nejsou sušenky zlatavé. Raději ji občas zkontrolujeme, protože každá trouba peče jinak.
  7. Příprava krému. Do food procesoru, ve kterém jsme mixovali sušenky, vložíme Lučinu Smetanovou a na střední rychlost ji 2 minuty prošleháme. V polovině mixování stěrkou setřeme čerstvý sýr ze stěn nádoby. Přisypeme cukr krystal a mixujeme ještě asi 1 minutu. Opět stěrkou setřeme veškerý krém ze stěn mísy a nadzvedneme také mixovací nože, abychom se ujistili, že pod nimi není nevymíchaný krém. Poté do krému rozbijeme první vejce a necháme jej promixovat na nízkou rychlost. Stěrkou setřeme krém ze stěn mísy a přidáme druhé vejce. Opět promixujeme a přidáme kousky manga pokojové teploty společně se zakysanou smetanou a smetanou na šlehání. Nyní mixujeme na nízkou rychlost tak dlouho, dokud není mango rozmixované na malé kousíčky.
  8. Předehřev trouby. Rošt položíme do spodní třetiny trouby. Aby se pekl cheesecake rovnoměrně a nepraskl na povrchu, budeme jej péct ve vodní lázni. To ale není nic těžkého. Na rošt v troubě položíme hlubokou velkou pánev, kterou lze použít v troubě a zároveň se do ní vejde forma s cheesecakem. Troubu předehřejeme na 160 °C horní a dolní ohřev (nikoliv horkovzduch, který by rozvedl teplo příliš rychle, a krém by tak se mohl srazit).
  9.  Do malého hrnce nalijeme vodu a dáme ji na sporák vařit.
  10. Příprava cheesecaku. Na sušenkový korpus nalijeme vymixovaný krém. Mixujeme spíše na nízkou rychlost, maximálně střední, protože moc vyšlehaný krém by měl v sobě bublinky, které by se zvětšovaly a při pečení by povrch korpusu prasknul.
  11. Malým roztíracím nožem povrch krému zahladíme. Pokud se někde objeví bublinka, je třeba ji nožem prasknout a povrch opět zahladit dohladka.
  12. Takto připravený cheesecake položíme doprostřed pánve v troubě a ihned do pánve přilijeme vařící vodu zhruba do 1/3 výšky našeho cheesecaku. Pozor, voda nesmí sahat výše než alobal, jinak by zatekla do korpusu a ten by se promáčel. Troubu okamžitě zavřeme, aby se moc nevyvětrala.
  13. Pečení. Pečeme 35–40 min. Poté otevřeme troubu a zkusíme formou zatřást. Cheesecake by měl mít zatažený povrch. Když formou jemně zatřeseme, okraje by zhruba v šířce 6 cm měly být pevné. Střed by ale měl být jemně pohyblivý, jakoby pudinkový. Cheesecake v lednici ještě ztuhne.
  14. Zhotovení cheesecaku. Upečený cheesecake necháme ve vypnuté troubě s otevřenými dvířky 20 min odpočívat. Kdybychom jej z trouby ihned vyjmuli, povrch by vlivem teplotního šoku mohl prasknout.
  15. Odpočinutí cheesecaku. Následně cheesecake velmi opatrně vybalíme z alobalu a necháme jej na pracovní ploše odpočívat ve formě zhruba 1 hodinu a 30 minut, nebo dokud nebude mít pokojovou teplotu.
  16. Chlazení. Formu překryjeme potravinářskou fólií a vložíme do lednice minimálně na 8 hodin (ideálně přes noc) vychladit. Nepřeskočte tento krok, protože sušenky musí správně navlhnout a krém se pořádně vychladit, aby byl osvěžující a pevný pro přidání dalších komponentů.
  17. Dokončení želatinové vrstvy. Plátek želatiny namočíme do misky se studenou vodou tak, aby byl celý ponořený. Necháme jej 5 minut nabobtnat. Mango oloupeme a vložíme jej do čistého sekacího nástavce od tyčového mixéru. Přidáme šťávu z mučenky a citronu a vše společně rozmixujeme dohladka. Z nabobtnané želatiny rukou jemně vymačkáme přebytečnou vodu a vložíme ji do misky s horkou vodou. Želatina se teplem rozpustí a můžeme ji vmíchat do rozmixované směsi manga. Na vychlazený cheesecake nalijeme tuto želatinovou vrstvu a necháme cheesecake další 3 hodiny vychladit.
  18. Podávání. Vychlazený cheesecake vyjmeme z lednice a špičkou ostrého a měkkého nože objedeme zevnitř formy celý obvod dezertu. Klip formy s odnímatelným dnem povolíme a od strany, kde se forma odlepila od dezertu, ji jemně zatlačíme přesně opačným směrem, aby se také druhý půlkruh cheesecaku odlepil od formy. Boky formy nadzvedneme.
  19. Poté povrch cheesecaku ozdobíme vyšlehanou smetanou s cukrem a dále kousky manga. Vše jemně pokapeme šťávou a zrníčky z mučenky.
  20. Pokud chceme, přesuneme cheesecake na podnos. Já na to používám plastové karty. Těmi si nejprve sušenkový korpus oddělím po celém dnu od pečicího papíru a teprve poté jej dvěma kartami přesunu na podnos. Pokud ale budete cheesecake uchovávat ve formě a nebudete jej přenášet na podnos, pak můžete rovnou ostrým velkým kuchyňským nožem nakrojit klínek cheesecaku.

! Náš tip !

Krájení jde nejlépe horkým nožem, ale já jednoduše krájím nožem pokojové teploty. Zaříznu vždy o kousek dál, než je střed, nůž následně vytáhnu směrem do stran (nikoliv nadzvednutím), otřu jej a provedu poslední řez, který už není delší, ale přesně do středu. Takto se totiž nestane, že se vám chytí špička cheesecaku a celý klínek se poničí, když se budete snažit jej vydolovat.

Další skvělé recepty Pavlíny Lubojatzky najdete na webu www.lubojatzkycouple.cz  nebo na instagramu.

Výživové údaje na 100 g

energie
982.3 kj / 233.9 kcal
tuky
14.9 g
sacharidy
20.3 g
z toho cukry
13.8 g
bílkoviny
4.5 g
sůl
0.5 g
vláknina
1.0 g