title
E.jpg
(0 z 1 hodnocení)

10 tipů na vaření pro muže

Z Kuchařky pro mého muže Veroniky Zemanové

 

V době, kdy jsem měla přebírat kuchyňská moudra od své matky a učit se, jak se správně postavit k plotně, byla jsem z kuchyně naopak vyháněna. Moje maminka totiž usoudila, že se k vaření příliš nehodím a v kuchyni nadělám víc škody než užitku. V tomto směru jsem tak sdílela spíše mužský osud a do dospělosti jsem vstoupila vařením naprosto nepolíbená. Koketovat se sporákem jsem se odvážila až ve zmlsané Francii, kde mi došlo, že naučím-li se vařit, získám mnohem víc než teplé jídlo do žaludku. Získám svobodu sníst si cokoliv, co dokážu uvařit.

A proto, milí pánové, zvažte, zda chcete být doživotně odkázáni na to, co vám uvaří manželka, partnerka, milenka či maminka, eventuálně kuchař ve vaší oblíbené restauraci na rohu. Zvažte, zda nechcete vyměnit kousek svého pohodlí za slastnou svobodu uvařit si cokoliv, na co máte chuť. Pokud se rozhodnete do toho jít, mám pro vás pár tipů, které by vám mohly přechod od nevaření k vaření usnadnit.

1. Odhoďte předsudky stranou

A to nejlépe někam hodně daleko. Možná si myslíte, že se vám chlapi v hospodě vysmějí, že vás ženy budou pokládat za bačkoru, že dětem budete mizerným vzorem. Možná si skutečně myslíte, že chlap u sporáku není chlapem. Až to zkusíte, budete se divit, jak jste vedle. Z kamarádů v hospodě nejspíš vypadne osvědčený recept na bramborový knedlík, od žen si vysloužíte obdivné pohledy a děti budou nadšeně vařit s vámi.

2. Vybírejte si nekomplikované recepty

Aspoň na začátku, než se pořádně rozjedete. Jednoduchý recept totiž znamená jednoduchý nákup, jednoduchou přípravu a málo nádobí. A pokud si myslíte, že jen složitým, mnohovrstevným a řádně komplikovaným jídlem sklidíte hlasitý aplaus, pak jste na omylu. Každý profík vám potvrdí, že jednoduchá jídla jsou svou genialitou nepřekonatelná.

3. Nenahrazujte nenahraditelné

To platí především u jednoduchých jídel. Některé suroviny jsou zkrátka nenahraditelné a tak, nemáte-li je, netlačte na pilu a uvařte něco jiného. Budete-li nahrazovat nenahraditelné, stejně uvaříte něco jiného.

4. Přečtěte si recept včas

Někdy stačí recept jen zběžně prolétnout, jindy se vyplatí soustředěné studium, záleží na tom, co chystáte. Jde o to, aby vám vznikl časový prostor pro nákup potřebných surovin a nebyl jste tak postaven před problém s nahrazováním nenahraditelného. Některé recepty jsou navíc záludné a budou po vás vyžadovat hodinu či dvě na odpočinek nebo dokonce celou noc k namáčení. To jsou věci, které je dobré vědět předem.

5. Maximálně se soustřeďte

Chcete-li u vaření sledovat fotbalový zápas, možná zjistíte, že mléko z hrnce umí utíkat stejně rychle, ne-li rychleji, než mnozí zdatní hráči. Vaříte-li, užívejte si to a nevytvářejte si zbytečný stres, podepsalo by se to na vás i na jídle. Pokud se to seběhne tak, že běží fotbal a vy chcete vařit, pak vyberte takové jídlo, které směle zvládnete ukuchtit během přestávky mezi dvěma poločasy.

6. Nepropadejte chmurám

Pokud se to nepovede napoprvé, povede se to napodruhé, případně až napotřetí. Nepovedené jídlo nevypovídá vůbec nic o vás ani o vašich schopnostech. Nejspíš byl špatný recept, možná nekvalitní suroviny, nebo prostě nebyl dobrý den na vaření.

7. Do vaření se pouštějte s radostí

Upřímné nadšení je důležitá a nenahraditelná surovina, která podstatně ovlivňuje výslednou chuť pokrmu. U vaření si udělejte pohodu, pusťte si oblíbenou muziku a otevřete vychlazené pivko nebo dobré víno. Nalaďte se na chystaný pokrm a těšte se na něj. Troufám si tvrdit, že suroviny to tak nějak vycítí a budou s vámi lépe spolupracovat. Nemáte-li na vaření náladu, vraťte vařečku do šuplete a raději si zajděte do hospody na guláš.

8. Využívejte svých předností

Že nevíte, které to jsou? Jen málokterá žena umí jídlo okořenit tak dobře jako chlap. Co se ochucování týče, neposlouchejte nikoho jiného než sebe. Vy to víte nejlépe, dokonce lépe, než vám radí recept.

9. Umyjte po sobě nádobí

Dřez plný špinavého nádobí vrhne zbytečně pochmurný stín na vaši uvařenou delikatesu. Pokud jde o nepořádek v kuchyni, jsou ženy až trapně přízemní. Jenže vy s tím sotva něco naděláte, a tak nezbývá, než to přijmout a to nádobí po sobě umýt. Vaše drahá se tak rozzáří nejen při pohledu na božsky vonící večeři, ale i při zběžném nakouknutí do kuchyně.

10. Nepodceňujte sílu optického vjemu

Trochu nasekané čerstvé pažitky, kolečko citronu, větvička rozmarýnu, to jsou pověstné třešničky na dortu, které s jídlem dokážou udělat hotové zázraky, i když jde jen o rychlovku k večeři. Jenže málokdo se má rád natolik, aby jídlo, které sám sobě uvařil, navíc ještě sám sobě ozdobil. Jednou to ale zkuste, udělá vám to radost a bude vám víc chutnat.