title
C.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Jak správně nakládat aneb čeho se při nakládání vyvarovat

Přinášíme základní pravidla pro správné nakládání Sedlčanského Hermelínu, která vám zaručí úspěch i u těch nejnáročnějších strávníků. Prvním krokem je výběr správné sklenice. V čem se bude vašemu Hermelínu dařit nejlépe?  

Utěsněte to 

Ideální sklenice na nakládaný Sedlčanský Hermelín je opatřená těsnicím klipsem a gumovým těsněním. Díky tomu se vám povede sklenici utěsnit tak, aby dovnitř nepronikal vzduch, který by mohl způsobit rychlé zkažení sýra.

Doporučujeme například sklenice s klipsem Kilner, jejichž gumové těsnění vydrží i více než patnáct naložení, aniž by se guma vytáhla.

Šroubování bez zavařování 

Další variantou je sklenice se šroubovacím uzávěrem, který se skládá z víčka a těsnicího vrutu. Tento typ sklenice je vhodnější v případě, že chcete nakládat menší kousky sýra či ty, které hrdlem lépe projdou. Výhodou je, že díky šroubovacímu vrutu vznikne podtlak a sklenice se nemusí zavařovat.

Darujte sýr 

Co do objemu a praktičnosti je nejvhodnější sklenice o objemu 500 ml, kterou využijete, pokud chcete svůj naložený výrobek hezky zabalit a věnovat jako jedlý dárek. Sklenici je totiž možné polepit štítkem s popiskem a uzávěr dárkově zabalit.

Na co si dát při nakládání pozor:

-    Než začnete Hermelín nakládat, ujistěte se, zda jsou sklenice řádně vymyté a suché.

-    Při práci mějte čisté ruce, ideálně používejte kleště na nakládání a olej nalévejte pomocí trychtýře.

-    Vždy myslete na to, že by všechny vstupní ingredience měly být řádně ponořené. Pokud by nebyl Hermelín úplně ponořený, mohl by se zkazit.

-    Sklenice by neměla být naplněna úplně po okraj, ale asi centimetr pod něj, neboť se po uzavření hladina oleje zvýší.

Základní ingredience pro dobře naložený Sedlčanský Hermelín

Bez čeho se neobejde dobře naložený Sedlčanský Hermelín? Přestože se fantazii meze nekladou a experimenty jsou vítány, správně vybrané kvalitní ingredience tvoří základ úspěchu pro dobře chuťově vyvážený naložený sýr. 

1. Základ je olej

K Sedlčanskému Hermelínu, typicky českému sýru, vyberte klasický olej. Nemá smysl český plísňový sýr nakládat do panenského za studena lisovaného oleje, který je chuťově až příliš výrazný.

Vybírejte mezi rostlinným řepkovým či slunečnicovým olejem, který je méně výrazný a nepřebíjí chuť Hermelínu. Pokud byste přeci jen chtěli zaexperimentovat s výraznější chutí oleje, sáhněte například po konopném nebo sezamovém oleji, který má výraznější podtóny.

Tip: Nebojte se olej „recyklovat“. Pokud není od ostatních ingrediencí příliš zakalený či rozleželý, využijte jej k naložení i podruhé. Nemusíte se bát, že by se olej po prvním nakládání zkazil.

2. Koření a sůl

Obecně platí, že by neměl v nakládaném Hermelínu chybět kuličkový pepř a bobkový list, které se samozřejmě nejí, ale výrazně ovlivní finální chuť.

Pro doplnění chutě můžete využít i čerstvě namletý pepř nebo pepř čtyř barev, sladkou papriku, nové koření či jalovec.

Pokud byste chtěli více experimentovat, vyzkoušejte sušené provensálské koření nebo sušenou chilli papričku. Papričku můžete předtím nadrtit.

Hermelín se solit nemusí. Pokud se soli nevyhýbáte, použijte špetku hrubozrnné, čerstvě namleté soli.

3. Ostatní dochucovadla

Nakládaný Hermelín jde ruku v ruce s bílou cibulí, která by neměla chybět. Nevyhýbejte se ani štiplavější chuti šalotky nebo chuťově výraznější červené cibuli.

Ke klasickému nakládanému Hermelínu patří i česnek. Jeden až dva stroužky můžete prolisovat a promíchat s olejem.

Základ úspěchu pro klasické provedení je také nakládaný beraní roh nebo červená kapie. Ti odvážnější mohou vyzkoušet nakládané jalapeňos papričky, nakládané kuličky pepře nebo kyselé okurky.

4. Čerstvé bylinky

Pro zpestření celkové chuti a zajímavější vzhled využívejte sezónní bylinky (které však běžně seženete i během roku v supermarketech). Klasikou, kterou nic nezkazíte, je čerstvá bazalka, tymián, saturejka, rozmarýn či oregano. Bylinky nakládejte po menších snítkách nebo je nasekejte nadrobno. Tím se jejich chuť ještě umocní.