title
banner_mikulas s pribinackem_CZ_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Mikulášská nadílka s Pribináčkem

Kocourek Pribináček se rozhodl, že letos připraví dětem bohatou mikulášskou nadílku. Máme od něj pár tipů na dobroty do balíčku a také odpovědi na otázky, které vám možná položí zvídavé děti, až se za mikulášskou trojicí zaklapnou dveře.

Mikuláš není jen pohádková postava vlídného staříka, který dělá předvoj Ježíškovi. Tradice se zakládá na skutečné osobě biskupa z Myry v Lýkii v dnešním Turecku. Ten žil ve 4. století našeho letopočtu a byl to horlivý zastánce chudých, především dětí. Už za svého života byl pro svou dobrotu velmi oblíbený. Protože údajně stál za mnoha zázraky, říkalo se mu Mikuláš divotvůrce.

Proč Mikuláš chodí už 5. prosince?

Podle kalendáře připadá svátek svatého Mikuláše na výročí jeho smrti 6. prosince. Proč tedy vyhlížíme mikulášskou trojici už 5. prosince večer? Vysvětlení je jednoduché. Dříve totiž nezačínal den ráno, ale už po setmění, když se na nebi objevila první hvězda.

8dfa72b6-e6cf-4c34-97bd-d385a902e5aa.jpg

 

Co dát dětem do balíčku?

Dříve děti dostávaly za odříkanou básničku jablíčka, oříšky nebo sušené ovoce, třeba čertíky ze sušených švestek nebo panenky ze sušených fíků. Oblíbené byly perníčky, které se prodávaly na mikulášských jarmarcích.

Pokud si najdete v adventním shonu chvilku času, připravte dětem domácí nadílku. Můžete napéct sušenky nebo muffiny a přidat k nim různé příchutě Kapsíka, kterým pak pečivo společně dozdobíte.

 

Návrh bez názvu (52).jpg

 

Nestíháte, ale chcete se vyhnout levným čokoládovým figurkám a přeslazeným tyčinkám? Doplňte balíček tvarohovou tyčinkou od Pribináčka, která obsahuje více než 50 % tvarohu a v porovnání s podobnými produkty má méně cukru. Přidejte také několik lahviček jogurtového nápoje Sportík Bifido, který je plný bílkovin a prospěšných bifidobakterií.

Protože se velmi často mikulášská nadílka schovává za oknem, můžete ji doplnit i kelímky s různými příchutěmi Pribináčka. Za zmínku stojí třeba banánová novinka ve velkém Pribináček kelímku, která zachutná nejednomu uličníkovi.

Návrh bez názvu (53).jpg

TIP:  Dokonalou adventní náladu navodí Pribináček Krupička se skořicí, který nám svou vůní připomene, že je čas pustit se s dětmi do pečení. Společně strávený čas je nakonec ten nejhezčí dárek, který jim můžete dát.

Jak se svatý muž spolčil s andělem a čertem?

Mikulášská nadílka byla původně rozšířená ve městech a teprve později se ujala i na venkově. Tam si ji přizpůsobili svým zvykům a postavu muže s biskupskou čepicí a berlou zapojili do maškarního reje. V průběhu devatenáctého století mikulášské maškarní průvody ustaly, ale Mikuláš si z nich dvě postavy ponechal: anděla a čerta. A v tomto složení obchází domovy dodnes. Stejně jako tenkrát si s dětmi popovídají o tom, jestli byly celý rok hodné, a za odměnu jim dají něco dobrého na zub.

Kde se vzala tradice mikulášské nadílky?

Mikuláš byl štědrý muž. Podle jedné z legend měl dokonce po smrti otce rozdat potřebným celé své dědictví. Největší soucit měl pro děti z nejchudších rodin. Mikuláš prý tajně obcházel jejich stavení a nechával jim za okny peníze. A z toho se nejspíš zrodila tradice mikulášských balíčků pro děti.