title
F.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Víno a sýry nebo sýry a víno?!

Párování vín a sýrů je tu už od dob jejich vzniku. Po stovky let se toto kulinářské umění vyvíjelo ze starobylé praxe až do dnešní podoby. Pojďme se blíže podívat na původ tohoto párování. 

Stovky let staré záznamy uvádějí, že víno a sýry stejného zeměpisného původu se spolu párovaly už po generace. Historici zaznamenali zřejmou zeměpisnou souvislost mezi víny a sýry, které se spolu vyvíjely jako dvojice. Z evropských regionálních dvojic párování vín a sýrů jsou tu již notoricky známé dvojice. Například z francouzského  regionu Brie je to sýr Brie a víno Beaujolais, které svou jemnou tříslovinou tento sametový sýr nádherně doplňuje po stovky let. Jako další příklad klasického párování můžeme uvést Itálii, která má bohatou historii párování vín a sýrů se silnou vazbou na regionalismus. Např. sýr Asiago se často doporučuje s vínem Chianti nebo Brunello, která vznikla ve stejné oblasti. A mohli bychom uvádět další a další.

Párování vín a sýrů je v historii hluboko zakořeněno a stalo se samozřejmě i terčem mnoha historických vtipů a pořekadel. První zaznamenaná jsou z dob prvních britských obchodníků s víny. Např. pořekadlo: „Bílé víno s rybami a červené s masem“. Toto dnes běžné pravidlo se vyvíjelo po spoustu let. Je založeno na myšlence, že tělo a mohutnost vína má odpovídat i pokrmu.

Historické záznamy dále uvádějí, že britští obchodníci často opakovali rčení: „Kupuj s jablkem a prodávej se sýrem“. Jinými slovy, je-li víno dobré a sladké i s kyselým jablkem, je pravděpodobné, že se bude dobře snoubit s mnoha sýry. A se sýry obchodníci vína také dále přeprodávali.

V moderním párování vín a sýrů hraje svou velkou roli i věda. Skupina potravinářský vědců z National Institutes of Health provedla v roce 2012 studii, ve které uvádí, že pojem „pocit v ústech“ je velmi důležitý, pokud jde o to, jak lidé interpretují párování potravin. Vědci se domnívají, že potraviny, které jsou na opačných spektrech chuti, často vytvářejí velmi příjemné kombinace. Např. svíravá chuť s krémovitou, slaná se sladkou atd. Tento objev pomáhá vysvětlit, proč se víno a sýry párují už po staletí.

Víno a sýry mají hodně co dočinění s regionální historií i vědou. Nenechte se jimi ale svázat a pokuste se experimentovat s místními, českými potravinami. Nenechte se ovlivnit předpisy v párování a popusťte uzdu své chuťové odvaze. Jakkoli se to může zdát na první pohled složité, tak nejdůležitějším aspektem je přeci jen vaše osobní preference, chuťová paměť a zvědavost zakusit nové.

Pro ty méně odvážné je tu zjednodušený návod:

První krok je alespoň trochu vědět, k jakému typu vína sýr párujeme. Samozřejmě první je rozdělení vín na červené, bílé nebo růžové. Dále pak, jestli je víno lehké, nebo těžké s tříslovinou. Sladké, či suché. Pak vybereme sýr.

Sýr k vínu budeme vybírat, abychom docílili kontrastu chutí. Např. svěží víno s kyselinkou bude krásně doplňovat krémovitý sýr Hermelín nebo Hermelín Smetanový, ke kterému si dáte pár ořechů. Víno s vyšším obsahem tříslovin bude ideální do páru s vyzrálejšími sýry, jako je Zlatý Pepin. Sladká vína zase kombinujte se slanějšími sýry s modrou plísní, jako je Modřenín, a doplňte medem.

Nebojte se ale vína kombinovat i s ochucenými sýry. Třeba Hermelín se sušenými rajčaty a bazalkou. Lehké červené víno pro něj bude ideální partner.

Víno a sýry kombinujte s ořechy, ovocem, medem, vinným želé, brusinkami, ….

Zkuste si trochu zadebužírovat a zažít chuťovou extázi. Kombinací jsou miliony a je jen na vás, jaké ochutnáte.