title
krajenie syra_1245x915px.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Víte, že každý sýr má svůj nůž?

Stejně rozmanité jako tvary, druhy a velikosti sýrů jsou i způsoby jejich krájení a podávání. Poradíme vám, jak se stát mistry v servírování sýrů, abyste získali maximum chuťového i vizuálního potěšení.

Sýr může mít na různých místech odlišnou konzistenci a chuť. Jinak chutná uprostřed, kde bývá obvykle nejjemnější, jinou chuť má u krajů. O tyto pestré vlastnosti sýra nechceme přijít, proto je třeba je krájet tak, aby každý kousek nabízel možnost ochutnat z každé jeho části.

 

Čím krájet sýry?

Milovníci sýrů si nevystačí jen s obyčejným nožem. Zpravidla mívají doma celý set kráječů a různě tvarovaných nožů a podle druhu sýra vždy sáhnou po vhodném nástroji. Důležité je správné načasování. Sýrům nesvědčí, když je před krájením necháte odpočívat při pokojové teplotě. Pusťte se do toho, jakmile je vyndáte z lednice, a pomozte si tím, že čepel nože namočíte do teplé vody. S podáváním sýra naopak alespoň dvacet minut počkejte, aby se dokonale rozvinula jeho chuť.  

 

Krájecí struna

Nástroj je vhodný zejména na krájení měkkých sýrů, jako jsou například sýry s modrou plísní, které se při krájení nožem lepí na čepel. Struna zakrojí velmi přesně a sýr se vám nerozpadne pod rukama.

 

krajanie syra_1_struna_1245x915px.jpg

Tenké nože s výřezy v čepeli

Na měkké sýry, zejména na Hermelín, můžete použít i speciální tenké nože, které zabraňují ulpívání sýra. Tyto nože mívají na konci čepele ostrou špičku, na kterou můžete napíchnout ukrojený kousek sýra.

 

krajanie syra_2_nuz_1245x915px.jpg

 

Nože a sekáčky s masivním ostřím

Bytelné nože jsou ideální pro krájení přírodních polotvrdých sýrů, jako je například Pološtiepok.

 

krajanie syra_3_sekacek_1245x915px.jpg

 

Škrabka a hoblík

Na krájení zejména tvrdých sýrů, jako je např. parmezán, použijte škrabku se širší plochou, v níž je otvor s nožem. Další možností je hoblík, který se zpravidla skládá z ocelové části s plynule nastavitelným nožem na dřevěné ploše.

 

krajanie syra_4_skrabka_1245x915px.jpg

 

Sýrařská slzička

Ostrým hrotem tohoto speciálního nástroje snadno odkrojíte i ten nejtvrdší archivní sýr.

 

krajanie syra_5_slzicka_1245x915px.jpg

 

TIP: Na krájení různých druhů sýry používejte vždy samostatný nůž, aby se nepřenášely chutě, a v případě sýrů s ušlechtilou písní i spory, které by zkreslily typickou chuť jednotlivých druhů.

 

Jak správně nakrájet sýr?

Tvrdé sýry, jako je parmezán, nakrájejte na malé čtvercové kousky o velikosti sousta.

Tvrdé sýry a tužší polotvrdé sýry se na lahůdkářském pultu často nabízí v podobě silnějšího klínu. Z něho lze pak hoblíkem na sýr odkrajovat jemné plátky. 

 

krajanie syra_2_1245x915px.jpg

 

Tvrdé sýry a tužší polotvrdé sýry, které zakoupíte jako výsek z bochníku, krájejte na silnější proužky, ze kterých se pak odkrojí kousky o velikosti sousta. 

 

krajanie syra_3_1245x915px.jpg

 

Malé čtvercové nebo kulaté měkké sýry typu Hermelín a další sýry s plísní na povrchu se krájejí na kousky ve tvaru trojúhelníku, podobně jako dort. Tím zajistíte, že každý kousek bude obsahovat stejné množství aromatické chuti sýrové kůrky.

 

TIP: Velké trojúhelníky (většinou měkkých sýrů), např. brie, dále naporcujte diagonálně na malé trojúhelníkové kousky. Koncový kus nakonec rozřízněte kolmo tak, aby každý kousek obsahoval stejný podíl sýrové kůrky.

 

krajanie syra_4_1245x915px.jpg

 

Ze sýrové rolky (většinou se jedná měkké sýry), nebo z rolky z kozího sýra, nejprve odkrojte plátky silné asi 2 cm. Ty pak opět rozpulte a nakrájejte na malé trojúhelníčky tak, aby z jednoho plátku vznikly rovnoměrné trojúhelníčky se stejným podílem kůrky a měkké sýrové hmoty uprostřed.

 

krajanie syra_5_1245x915px.jpg

 

Z úzkých, vysokých sýrových klínků modrého sýra odkrajujte plátky podél kratšího okraje. Vzniknou tak rovnoměrné malé trojúhelníčky.

 

krajanie syra_6_1245x915px.jpg

 

V jakém pořadí podávat sýry?

Správné pořadí jednotlivých druhů se netýká jen servírování vína. I sýry byste měli podávat podle pravidel. Aby jemné chutě nepřebily ty výraznější, doporučuje se začít lehkými a krémovými sýry. Poté mohou přijít na řadu plísňové sýry jako Hermelín, camembert nebo brie. Dále pokračujte zralými sýry, například gruyere, a nakonec servírujte nejvýraznější sýry s modrou plísní.

 

krajanie syra_1_1245x915px.jpg

krajanie syra_7_1245x915px.jpg

 

Přečtěte si víc o párování vína se sýry a uspořádejte pro přátele dokonalý sýrový večírek.