Sýr a víno jsou pro gurmány nevyčerpatelným tématem. Jsou snovým párem mezi mnoha kulinářskými specialitami a díky staleté tradici a neuvěřitelné rozmanitosti jsou považovány za kulturní bohatství. Pokud je vztah mezi sýrem a vínem správný, dochází k tomu, že příslušné chuťové nuance se mohou dokonale spojit a vytvořit skvělý zážitek.
Naše doporučení vám pomohou najít vždy toho správného partnera pro váš oblíbený sýr. Každý druh sýra má své vlastní požadavky a ne ke každému vínu se hodí. Zde je několik tipů, které vám pomohou při výběru a párování sýrů a vín.
Sýr a víno ze stejné oblasti se obvykle dobře doplňují díky stejným klimatickým a zeměpisným podmínkám.
Sýr a víno by měly být přibližně stejně silné. Čím zralejší a silnější je sýr, tím bohatší a plnější by mělo být víno. U sýrů s jemnou chutí by mělo být víno rovněž jemné a delikátní.
Slané nebo chuťově velmi výrazné sýry vyžadují jako protiváhu spíše sladké víno, například ušlechtilá sladká vína nebo ledová vína.
Kyselá vína jsou k sýrům méně vhodná, protože způsobují hořkou chuť sýra. Výjimkou jsou smetanové sýry – čím smetanovější sýr, tím kyselejší víno může být.
Čím tvrdší sýr, tím více tříslovin může víno obsahovat.
Tip: U sýrového talíře doprovázeného vínem by mělo být víno párováno k nejsilnějšímu sýru.
K vínu jako dělaný je Hermelín Král Sýrů s rozplývavou konzistencí a ušlechtilou plísní, která mu dodává typický bělostný vzhled a jemné žampionové aroma. Objevovat můžete také nové intenzivní chutě jako medvědí česnek, provensálské bylinky nebo zelený pepř, které nově nechává Král Sýrů uzrát uvnitř sýra.
K oblíbeným měkkým sýrovým specialitám je třeba ladit vína, která podtrhnou jejich jemně pikantní chuť:
TIP: Najděte si svůj oblíbený Hermelín od Krále Sýrů a přečtěte si, jaké víno je k němu ideální.
Kořeněný sýr s červenou plísní dobře ladí s ovocnými až plnými červenými víny nebo jednoduchými bílými víny. Velmi aromatické sýry se zjemňují sladšími víny, jako je například Muškát. Zvláště výrazné červené plísňové sýry však maskují chuť jakéhokoli vína.
Tato skupina sýrů má velmi širokou škálu chutí, takže je třeba ověřit, které víno se hodí k jednotlivým druhům. Například lehké polosuché víno s jemným buketem, ovocným nádechem a nízkým obsahem tříslovin se hodí k jemným ořechovým specialitám, jako je Fol Epi.
Pikantní a intenzivní chuť modrého sýra potřebuje víno, které ji dokáže vyvážit. Toho jsou zpravidla schopna pouze sladká vína s jemnou kyselinkou.
Jemné sýry z ovčího nebo kozího mléka se hodí k lehkým vínům:
Čerstvé sýry nejlépe ladí s bílými víny s nízkým obsahem kyselin a ovocnou chutí s jemnou zbytkovou sladkostí:
Tvrdé sýry se vyznačují jemným až intenzivním kořeněným aroma. V závislosti na jejich intenzitě vyžadují tvrdé sýry různá vína.
Se sýrem se skvěle kombinují i další nápoje:
Odebírejte náš newsletter.