title
obrazek k clanku_syry a vino.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Sýry a víno a jejich nevyčerpatelné chuťové variace

 

Sýr a víno jsou pro gurmány nevyčerpatelným tématem. Jsou snovým párem mezi mnoha kulinářskými specialitami a díky staleté tradici a neuvěřitelné rozmanitosti jsou považovány za kulturní bohatství. Pokud je vztah mezi sýrem a vínem správný, dochází k tomu, že příslušné chuťové nuance se mohou dokonale spojit a vytvořit skvělý zážitek.

Naše doporučení vám pomohou najít vždy toho správného partnera pro váš oblíbený sýr. Každý druh sýra má své vlastní požadavky a ne ke každému vínu se hodí. Zde je několik tipů, které vám pomohou při výběru a párování sýrů a vín.

 

První kroky k úspěšnému párování sýra a vína:

 

Původ

Sýr a víno ze stejné oblasti se obvykle dobře doplňují díky stejným klimatickým a zeměpisným podmínkám.

Aroma

Sýr a víno by měly být přibližně stejně silné. Čím zralejší a silnější je sýr, tím bohatší a plnější by mělo být víno. U sýrů s jemnou chutí by mělo být víno rovněž jemné a delikátní.

Chuť

Slané nebo chuťově velmi výrazné sýry vyžadují jako protiváhu spíše sladké víno, například ušlechtilá sladká vína nebo ledová vína.

Kyselina

Kyselá vína jsou k sýrům méně vhodná, protože způsobují hořkou chuť sýra. Výjimkou jsou smetanové sýry – čím smetanovější sýr, tím kyselejší víno může být.

Konzistence

Čím tvrdší sýr, tím více tříslovin může víno obsahovat.

 

Tip: U sýrového talíře doprovázeného vínem by mělo být víno párováno k nejsilnějšímu sýru.

clanek_syr a vino_8_slany syr_sladke vino.jpg

 

Měkké sýry s bílou plísní

K vínu jako dělaný je Hermelín Král Sýrů s rozplývavou konzistencí a ušlechtilou plísní, která mu dodává typický bělostný vzhled a jemné žampionové aroma. Objevovat můžete také nové intenzivní chutě jako medvědí česnek, provensálské bylinky nebo zelený pepř, které nově nechává Král Sýrů uzrát uvnitř sýra.

 

K oblíbeným měkkým sýrovým specialitám je třeba ladit vína, která podtrhnou jejich jemně pikantní chuť:

  • K neochucenému Králi Sýrů Originál si nalijte sklenku Chardonnay na sudu barrique.
  •  K příchutím už se doporučovaná vína poměrně liší, pro představu k ochucení medvědím česnekem doporučujeme Veltliner nebo Sauvignon Blanc.

 

TIP: Najděte si svůj oblíbený Hermelín od Krále Sýrů a přečtěte si, jaké víno je k němu ideální.

Ks originál 1245x915.png

Měkké sýry s červenou plísní

Kořeněný sýr s červenou plísní dobře ladí s ovocnými až plnými červenými víny nebo jednoduchými bílými víny. Velmi aromatické sýry se zjemňují sladšími víny, jako je například Muškát. Zvláště výrazné červené plísňové sýry však maskují chuť jakéhokoli vína.

 

  • Červené víno: ovocně-měkké, málo kyselé Côtes du Rhône, sametové Rulandské modré, vyzrálé plné Bordeaux
  • Bílé víno: suchý nebo polosuchý Ryzlink rýnský,
    čerstvé Rulandské šedé

 

Poloměkké sýry

Tato skupina sýrů má velmi širokou škálu chutí, takže je třeba ověřit, které víno se hodí k jednotlivým druhům. Například lehké polosuché víno s jemným buketem, ovocným nádechem a nízkým obsahem tříslovin se hodí k jemným ořechovým specialitám, jako je Fol Epi.

 

  • Červené víno: mladé Beaujolais nebo Merlot
  • Bílé víno: Ryzlink rýnský nebo květinový Viognier

 

Sýry s modrou plísní

Pikantní a intenzivní chuť modrého sýra potřebuje víno, které ji dokáže vyvážit. Toho jsou zpravidla schopna pouze sladká vína s jemnou kyselinkou.

 

  • Výrazná ušlechtilá sladká bílá vína, 
  • Portské víno nebo plné staré sherry
  • Dezertní vína, jako je Sauternes, Banyuls, Vin Jaune nebo ledové víno.

Kral Syru_Safir_100g_1245x915px.jpg

Kozí a ovčí sýry

Jemné sýry z ovčího nebo kozího mléka se hodí k lehkým vínům:

 

  • mladá bílá vína, jako je ovocný Silvaner nebo Rulandské bílé.
  • Červená vína s nízkým obsahem kyselin, plná charakteristická z jižní Francie, jako je Saint Émilion.
  • Šumivá svěží růžová vína s jemně hořkým charakterem, jako jsou růžová vína z Provence.
  • Ušlechtilá sladká vína, která nejsou příliš těžká.

Liptov_Bryndza_udena_125g_1245x915px.jpg

Čerstvé sýry

 

Čerstvé sýry nejlépe ladí s bílými víny s nízkým obsahem kyselin a ovocnou chutí s jemnou zbytkovou sladkostí:

  • sladký až sladký Müller-Thurgau nebo Rivaner
    světlý Silvaner

LUCINA ALU 62,5g_1245x915px.jpg

Tvrdé sýry

Tvrdé sýry se vyznačují jemným až intenzivním kořeněným aroma. V závislosti na jejich intenzitě vyžadují tvrdé sýry různá vína.

 

  • Bílá vína s dlouhotrvajícím buketem a chutí čerstvého ovoce
  • Růžová vína a lehká ovocná červená vína (Vini Novelli) s jemnými tvrdými sýry.
  • Plná červená vína, jako je Brunello nebo Barolo, s intenzivně aromatickými tvrdými sýry.
  • Dobře vyzrálá červená vína s kořeněnými a lehce pikantními tvrdými sýry, jako je Pecorino.
  • Červená vína s více či méně výraznou strukturou až po plná silná oříšková vína, jako je Parmigiano Reggiano.

 

clanek_syr a vino_5_jemny syr.jpg

 

Tip na další párování:

Se sýrem se skvěle kombinují i další nápoje:

 

  • Bílý sýr s modrou plísní s jablečným moštem nebo jablečnou šťávou
  • Sýr s červenou plísní s kořeněným a silným plzeňským pivem
  • Jemný sýr a jemné lehké víno
  • Mladý čerstvý sýr a pikantní ovocné víno
  • Kořeněný sýr plné chuti a plné víno s nízkým obsahem tříslovin.
  • Slaný sýr a sladké víno.
  • Velmi slaný sýr a sladké víno nebo víno se silnou kyselinou.


clanek_syr a vino_4_syr s cervenou plisni.jpg