title
LUC-web-pozadi-produktu-UPDATE-03-Kremova-v01.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Výroba Lučiny: od lokálního mléka po lahodný čerstvý sýr

Výroba Lučiny ve čtyřech krocích

Pojďte se podívat do Hesova, jak vzniká čerstvý přírodní sýr Lučina, zdravě a bez chemie, krok za krokem.

Lučinu znají miliony Čechů. První kostka smetanového sýra se na trh dostala už v roce 1981. Od té doby se její podoba změnila a objevily se i nové příchutě. To, co se ale nemění, je důraz na kvalitu a využívání lokálních dodavatelů.

Chuť přírody a tradice, to je Lučina

Lučina je tradiční česká značka. Její výroba se zmodernizovala, ale chuť zůstává stále taková, jakou ji známe téměř 40 let. Žádné náhražky, jen čisté suroviny. Kouzlo Lučiny tkví v mléce, smetaně, mléčné kultuře a špetce soli. V ničem jiném.

Odkud přijde Lučina na váš stůl?

Od vzniku Lučiny v roce 1981 vyrábíme většinu produktů v Čechách pouze z místních surovin. Výroba byla postupně z původní továrny v Sedlčanech přesunuta do Hesova, kde se Lučina vyrábí dodnes.

Stejně jako v prvním roce výroby, tak i dnes zaujímá Lučina vrchol žebříčku čerstvých termizovaných sýrů. Oproti složitým sýrařským produktům je postup její přípravy jednoduchý. K přeměně mléka v lahodný přírodní sýr stačí jen čtyři kroky.

 

1. krok: Mléko od lokálních farmářů

Základem Lučiny je čerstvé kravské mléko, které svážíme od chovatelů a farmářů v okruhu maximálně 50 kilometrů od závodu. Dbáme na spolupráci s férovými domácími dodavateli, kteří se o svá zvířata starají s úctou. Víme totiž, že na jejich mléce a následně našich produktech je to znát.

 

2. krok: Šetrná pasterace

V hesovském závodě mléko tepelně ošetříme pasterací. Citlivě nastavená teplota nad 80 stupňů Celsia po pár sekundách zničí potenciálně škodlivé mikroorganismy, zajistí zdravotní nezávadnost a prodlouží trvanlivost čerstvého výrobku při maximálním zachování výživových hodnot mléka. Poté přimícháme smetanu, čímž dosáhneme ideální jemné chuti, hustoty a tučnosti čerstvého sýra.


Víte, že…

Pasterace mléka k ochraně zdraví spotřebitelů byla brzy po svém objevení uzákoněna ve většině evropských zemí. V Československu se nesmí vyrábět z nepasterovaného mléka od roku 1934. Dodržování procesu pasterace důsledně kontroluje veterinární správa.

 

3. krok: Prospěšné mléčné kultury

V další fázi přidáme ušlechtilé bakterie mléčného kvašení. S jejich pomocí mléko v pokojové teplotě pomalu prokysává, tvoří se sraženina a Lučina získává svoji nezaměnitelnou chuť. V pravý okamžik zastavíme kysání krátkým zahřátím (termizací), které odstraní případné závadné zárodky v mléce stejně jako pasterace. Nakonec odstraníme syrovátku a zbylou krémovou Lučinu jemně osolíme.

Víte, že…

Prokysávající mléčný produkt je ideálním prostředím pro množení plísní a kvasinek. Při domácí výrobě je Lučina vystavena mnoha mikrobiálním nečistotám – na nádobí, na rukách, v lednici i ve vzduchu. Takto kontaminovaný produkt není chuťově ani konzistenčně v pořádku a nese s sebou řadu zdravotních rizik. V průmyslové výrobě mléčných kysaných produktů se dodržují přísná hygienická pravidla a kvalita každého výrobku je kontrolována. Mikrobiální bezpečnost Lučiny navíc posiluje termizace před jejím zabalením. Pokud se přeci jen rozhodnete pro domácí výrobu, nezapomeňte prosím, že takto získaná Lučina vám vydrží čerstvá maximálně pět až deset dní!

 

4. krok: Balení a trvanlivost Lučiny

Jedná-li se o Lučinu do vaniček, nyní je čas na případné ochucení. Ještě teplá se zabalí a po vychlazení má trvanlivost 45 dní. Klasická kostka Lučiny je nejčerstvější z našich produktů, ještě za studena se balí do fólie, ve které vydrží 30 dní.

Víte, že…

Současná Lučina má delší dobu spotřeby než dřív. Nestojí za tím přidané konzervanty ani stabilizátory – ty jsou v Lučině tabu už od jejího vzniku. Posun nastal díky striktním hygienickým opatřením v závodu. Úroveň dezinfekce v 80. letech byla na zcela jiné úrovni než dnes, kdy je nemožné dostat se do výroby bez síťky na hlavě, rukavic, omytých bot a čistého ochranného obleku. Díky maximalizaci hygienických podmínek v závodu se zamezilo přenosu nežádoucích látek a trvanlivost Lučiny se přirozeně prodloužila.

 

Čeho si naši spotřebitelé cení?

Jak potvrdil výzkum agentury STEM/MARK z listopadu 2017, právě přirozenou chutí čerstvého sýra, příjemnou konzistencí a vyváženou slaností poráží Lučina svoji konkurenci. Osm z deseti dotázaných žen by si po slepém testu chuti koupilo Lučinu v kostce a téměř polovina z 200 respondentek jí přiřadila nejvyšší chuťové hodnocení. Lučinu se smetanou ve vaničce označilo za chutnou a rádo by si produkt koupilo dokonce 91 procent žen.

Nejenom tato čísla a spokojenost zákazníků jsou naší motivací i nadále vyrábět Lučinu podle osvědčených tradic a stoprocentně přírodní.