title
ako-sa-rodi-syr-ovce_1245x915px.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Z čeho se rodí sýr

Kvalitní sýr může vzniknout jen z kvalitního mléka. A to splňuje mléko z našich slovenských farem a salaší na sto procent. Spokojená zvířata dávají dobré mléko a my z něj vyrábíme lahodné produkty pod značkou Liptov. Společným jmenovatelem je zdravé horské prostředí. Už jste ochutnali?

Ovce a krávy si žijí dobře

Ovce a krávy, které dávají mléko pro naše sýry Liptov, chováme za podmínek „welfare“. Naše liptovská zvířata mají dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a vynikající pastvu na slunci. Většinu roku spásají čerstvou horskou trávu a byliny, které mají pozitivní vliv na kvalitu mléka. Jsou to zejména pampeliška, jetel, jitrocel, heřmánek, plicník lékařský, podběl, petrklíč jarní či třezalka. Pastviny, na kterých se naše ovečky a krávy volně pasou, nejsou ošetřovány ani hnojeny žádnými chemickými postřiky a hnojivy.

Horský původ mléka

Mléko ve výrobcích Liptov splňuje všechny podmínky pro označení „horské“. Produkují ho ovce a krávy pasoucí se v horských oblastech; během zimních měsíců dostávají krmivo pocházející z horských oblastí. Zpracování mléka probíhá v závodě v Liptovském Mikuláši, který se nachází v horské oblasti, katastr LM, kód KÚ 832707, kategorie H1, horské oblasti podle dané nadmořské výšky. 

Díky tomu, že si naše krávy a ovce žijí dobře, obsahuje jejich mléko více vitamínu A a omega-3 mastných kyselin než jiné typy mléka.  Vitamín A přispívá ke zdravému zraku, pomáhá regulovat růst buněk a podporuje imunitní systém. Pozitivní účinek omega-3 mastných kyselin se projevuje při léčbě a prevenci mnohých onemocnění, jako je například astma, ale i duševní choroby.  

Přínos pro region i přírodu

Kravské a ovčí mléko na výrobu brynzy, slovenských pařených specialit, tvrdých sýrů a másla nám dodává více než 70 farem, družstev a salaší. Díky dlouhodobým kontraktům jsme si s farmáři, od kterých odebíráme mléko, vybudovali silné důvěryhodné partnerství. O naše zkušenosti se dělíme s farmáři, dodavateli, distributory či s obchodními řetězci. Jsme hrdí, že značka Liptov pomáhá zachovávat a udržovat práci v regionu Liptov, Orava, Spiš a Gemer pro více než 400 lidí, mezi které patří  bačové, honelníci nebo pastevci. 

Nákupem mléka ze slovenských farem a salaší také přispíváme k zachovávání typických slovenských plemen, která na těchto farmách chovají. Plemena, jako je slovenská strakatá nebo ovčí plemeno valaška, svým pohybem a volnou pastvou dále napomáhají udržovat přirozenou vegetaci v regionu.

Sýrařské umění značky Liptov

Na Liptově produkujeme lahodné výrobky, za kterými stojí skuteční odborníci. Naším cílem je neustále zlepšovat pracovní podmínky našich zaměstnanců, podporovat jejich přirozené dovednosti a přispívat k rozvoji regionu. Díky tomu vznikají tradiční liptovské výrobky, zachovává se ruční práce a tradiční způsob uzení na studeném kouři z bukového dřeva.