Bez čeho se neobejde dobře naložený Sedlčanský Hermelín? Přestože se fantazii meze nekladou a experimenty jsou vítány, správně vybrané kvalitní ingredience tvoří základ úspěchu pro dobře chuťově vyvážený naložený sýr.
K Sedlčanskému Hermelínu, typicky českému sýru, vyberte klasický olej. Nemá smysl český plísňový sýr nakládat do panenského za studena lisovaného oleje, který je chuťově až příliš výrazný.
Vybírejte mezi rostlinným řepkovým či slunečnicovým olejem, který je méně výrazný a nepřebíjí chuť Hermelínu. Pokud byste přeci jen chtěli zaexperimentovat s výraznější chutí oleje, sáhněte např. po konopném nebo sezamovém oleji, který má výraznější podtóny.
Tip: Nebojte se olej „recyklovat“. Pokud není od ostatních ingrediencí příliš zakalený či rozleželý, využijte jej k naložení i podruhé. Nemusíte se bát, že by se olej po prvním nakládání zkazil.
Obecně platí, že by neměl v nakládaném Hermelínu chybět kuličkový pepř a bobkový list, které se samozřejmě nejí, ale výrazně ovlivní finální chuť nakládané pochoutky.
Pro doplnění chutě můžete využít i čerstvě namletý pepř, nebo pepř čtyř barev, sladkou papriku, stejně tak jako například nové koření či jalovec.
Pokud byste chtěli více experimentovat, vyzkoušejte sušené provensálské koření nebo sušenou chilli papričku (kterou můžete předtím nadrtit).
Hermelín se solit nemusí. Pokud se soli nevyhýbáte, použijte špetku hrubozrnné, čerstvě namleté soli.
Nakládaný Hermelín jde ruku v ruce s bílou cibulí, která by neměla chybět. Nevyhýbejte se ani štiplavější chuti šalotky nebo červené chuťově výraznější cibuli.
Stroužky česneku také patří ke klasickému nakládanému Hermelínu. Můžete 1–2 stroužky prolisovat a promíchat s olejem.
Základ úspěchu pro klasické provedení je také nakládaný beraní roh nebo červená kapie. Ti odvážnější mohou vyzkoušet třeba nakládané jalapeňos papričky, nakládané kuličky pepře nebo kyselé okurky.
Pro zpestření celkové chuti a zajímavější vzhled využívejte sezónní bylinky (které však běžně seženete i během roku v supermarketech). Klasikou, kterou nic nezkazíte, je čerstvá bazalka, tymián, saturejka, rozmarýn či oregano. Bylinky nakládejte po menších snítkách nebo je nasekejte nadrobno. Tím se jejich chuť ještě umocní.
Odebírejte náš newsletter.