Lilek a papriky pečte vcelku v troubě po dobu asi 30 minut. Upečenou zeleninu spařte ve studené vodě, zbavte slupek a jádřinců a rozmixujte.
Vložte do hrnce, přidejte asi 50 ml oleje a minimálně hodinu vše povařte. Míchejte tak, aby se směs spojila s olejem a vytvořila konzistentní hmotu. Na závěr podle chuti přidejte sůl, česnek, pepř a trochu citronové šťávy.
Hermelíny podélně rozřízněte a potřete je směsí utřeného česneku, sladké červené papriky a chilli koření. Přidejte další vrstvu hotové směsi a přiklopte.
Hermelíny vložte do sklenice a zalijte olejem. Přidejte na plátky nakrájené stroužky česneku, celý barevný pepř, chilli papričky, bobkový list a tymián a nechte minimálně 3 dny uležet.
Podávejte ozdobené grilovanou paprikou a lilkem, kopečkem kysané smetany a čerstvým tymiánem.