Troubu předehřejeme na 180 °C na horní i dolní ohřev. Zapékací misku (20 x 30 cm) vymažeme máslem.
Hořkou čokoládu nakrájíme a rozpustíme ji v pánvi s máslem na mírném ohni. Poté ji stáhneme z ohně, promícháme dohladka a necháme mírně vychladnout.
Těsto připravíme tak, že do směsi čokolády a másla nejprve metličkou vmícháme vejce, poté cukr a vanilkový cukr. Nakonec přidáme mouku a sůl a vmícháme.
Těsto na brownies rovnoměrně rozetřeme do formy a pečeme v troubě 25–30 minut. Dokonalé brownies by měly být uvnitř stále mírně vlhké. Upečené brownies necháme ve formě vychladnout.
Mezitím připravíme karamel. Cukr dáme do rendlíku se silnějším dnem a při střední teplotě pomalu utavíme na karamel. Vmícháme na kousky pokrájené máslo a následně po částech horkou smetanu. Dobře promícháme, přidáme sůl a necháme při nízké teplotě krátce povařit (2–3 minuty). Přelijeme do misky a necháme za občasného míchání zchladnout
Vychladlé brownies potřeme Pribináčkem, pokapeme karamelem a dáme vychladit do lednice.
! Náš tip !
Tento recept na brownies je ideální pro využití zbytků sladkostí! Po vychladnutí jimi můžete brownies ozdobit.