Ve velké míse metličkou nebo mixérem mícháme měkké máslo a cukr, dokud nevznikne krémová směs. Přidáme k ní vejce a vanilkový extrakt a mícháme, dokud se vše dobře nespojí. Krém dáme do lednice.
V menší misce smícháme kakao s hladkou moukou, jedlou sodou, kypřicím práškem a solí. Tuto směs postupně přidáváme do krémové směsi a mícháme až do úplného spojení, ne však příliš dlouho. Necháme aspoň na hodinu odpočinout v lednici.
Z těsta vytvoříme malé kuličky a s velkými rozestupy je umístíme na připravený plech na pečení. Dávka vyjde na dva plechy. Můžeme prstem mírně potlačit vršky kuliček.
Sušenky pečeme v předehřáté troubě po dobu 10–12 minut, dokud okraje sušenek nezačnou hnědnout. Uvnitř budou sušenky měkké, ale během chladnutí ztuhnou. Necháme je vychladnout na plechu po dobu asi 5 minut, poté pomažeme polovinu sušenek krémem a druhou je uzavřeme.