0.50 ksstřední dýně Hokkaido (na 150 g dýňového pyré)
120 gLučina Linie
olivový olej na pokapání
150 guvařené brambory
100 gpolohrubá celozrnná mouka
1 ksvaječný žloutek
1 lžícemáslo
1 kscibule
300 gočištěné čerstvé hříbky (případně žampiony)
200 mlmléko
1 čajová lžičkacitronová šťáva
sůl
pepř
drcený kmín
petrželka
Nejdříve si připravte dýňové pyré. Dýni omyjte, rozkrojte a vydlabte lžící. Nakrájejte ji na proužky, vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem, lehce pokapte olivovým olejem a pečete do změknutí.
Po vychladnutí odstraňte z dýně slupku a zbytek dobře rozmačkejte vidličkou.
Uvařené studené brambory nastrouhejte na jemnému struhadle a smíchejte se 150 g dýňového pyré.
Přidejte mouku, žloutek, osolte a zpracujte těsto.
Těsto si rozdělte na 4 díly. Z každého dílu vyválejte váleček 1 až 2 cm silný a nakrájejte je asi na 2 cm kousky. Vytvořte kuličky, obrácenou vidličkou je lehce přitlačte a stočte do válečku. Opatrně přendejte do osolené vroucí vody. Jakmile vyplavou na povrch, sceďte je.
Na másle osmahněte do zlatova nadrobno nakrájenou cibulku, přidejte pokrájené houby a restujte cca 15 minut, než začnou hříbky zlátnout. Část směsi dejte stranou na ozdobu (cca ¼).
Do omáčky přidejte asi ⅔ mléka a krátce povařte. Osolte ji, opepřete, přidejte kmín a Lučinu rozmíchanou ve zbytku mléka. Omáčku už jen lehce zahřívejte, nesmí přijít k varu! Dochuťte citronovou šťávou a odstavte z plotny.
Omáčku servírujte s gnocchi, restovanými hříbky (směsí hub a cibulky, kterou jste si dali stranou) a nasekanou petrželkou.