V hrnci si na přepuštěném másle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku a na tenká kolečka nakrájený pórek. Trvá to zhruba 5 až 8 minut.
Poté do hrnce nalijte zeleninový vývar, nechte přijít k varu a vhoďte do něj mražený hrášek. Hrášek stačí povařit (na středním plamenu) zhruba 15 minut.
Polévku stáhněte z plotny a nechte trochu zchladnout. Vychladlou polévku rozmixujte v mixéru a podle chuti osolte a opepřete. Hrnec dejte znovu na sporák na střední plamen a polévku zahřejte. Poté přilijte smetanu ke šlehání a chvíli polévku se smetanou povařte.
Bagety nakrájejte zhruba na 1 cm silné plátky, namažte z obou stran máslem a dejte na několik minut do trouby zapéct (dozlatova).
Polévku podávejte ozdobenou Lučinou, ze které utvoříte pomocí dvou lžiček nočky. Nakonec přidejte slunečnicová semínka, pistácie, hrášek a řepné lístky. K polévce podávejte opečené bagetky.