title
hraskova-polevka_1245x915px.jpg
lucina.jpg
ikonka_bez masa.svg
Bez masa
(0 z 1 hodnocení)

Hrášková polévka

15 min + + 5
4 porce

Budete potřebovat

  • 350 g mražený hrášek
  • 1 kspórek (pouze bílá část)
  • 1 ksšalotka
  • 1 polévková lžícepřepuštěné máslo na smažení
  • 100 mlsmetana ke šlehání
  • 800 mlzeleninový vývar
  • 2 ks francouzská bageta
  • 1 polévková lžícemáslo
  • 4 polévková lžíceLučina Smetanová
  • slunečnicová semínka
  • nasekané pistácie
  • řepné lístky
LUCINA SMETANOVA 120g_400x400px.jpg
  1. V hrnci si na přepuštěném másle nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku a na tenká kolečka nakrájený pórek. Trvá to zhruba 5 až 8 minut.

     
  2. Poté do hrnce nalijte zeleninový vývar, nechte přijít k varu a vhoďte do něj mražený hrášek. Hrášek stačí povařit (na středním plamenu) zhruba 15 minut.

     
  3. Polévku stáhněte z plotny a nechte trochu zchladnout. Vychladlou polévku rozmixujte v mixéru a podle chuti osolte a opepřete. Hrnec dejte znovu na sporák na střední plamen a polévku zahřejte. Poté přilijte smetanu ke šlehání a chvíli polévku se smetanou povařte.

     
  4. Bagety nakrájejte zhruba na 1 cm silné plátky, namažte z obou stran máslem a dejte na několik minut do trouby zapéct (dozlatova).

     
  5. Polévku podávejte ozdobenou Lučinou, ze které utvoříte pomocí dvou lžiček nočky. Nakonec přidejte slunečnicová semínka, pistácie, hrášek a řepné lístky. K polévce podávejte opečené bagetky.

Výživové údaje na 100 g

energie
380,6 kj / 90,6 kcal
tuky
5,0 g
sacharidy
8,3 g
z toho cukry
0,8 g
bílkoviny
2,7 g
sůl
0,4 g
vláknina
1,8 g