Jablka pečená v červeném víně s parenicí a lískovými ořechy (naslano)
30 min
4 porce
Budete potřebovat
3 ksjablko
40 g lískové oříšky
50 gparenica Liptov
tymián
0.50 ljablkový cider
40 gmáslo
1 polévková lžícetřtinový cukr
Jablka přeřízněte na polovinu od stopky dolů. Do pekáče dejte máslo, cider, tymián, cukr a jablka řezem dolů.
Přikryjte alobalem a pečte asi 20 až 25 minut v troubě na 180 °C.
Vyjměte, nechte vychladnout. Zatím nahrubo posekejte nebo v hmoždíři potlučte lískové ořechy.
Následně je opečte nasucho na pánvi.
Po vychladnutí jablek z nich vyjměte jádřinec ve tvaru polokoule asi 1 cm od okraje a naplňte je opečenými lískovými ořechy, máslem a sýrem. Sýr dejte i na jablka.
Cider slijete a jablka pečte pod grilem řeznou stranou vzhůru asi 10 minut, dokud se sýr nezapeče.