1 kskypřicí prášek do pečiva (ideálně z vinného kamene)
mléko dle potřeby
250 g na krémrozměklé máslo
1 kssmetana na šlehání
1 hrstmleté vlašské ořechy
Připravte si plech s vyšším okrajem. Vymažte ho máslem a vysypte mletými vlašskými ořechy. Na ně v rovnoměrné vrstvě rozložte plátky jablek. Troubu vyhřejte na 180 °C.
Na těsto v mixéru vyšlehejte máslo s cukrem do světlé pěny a postupně do něj přidávejte žloutek. Prosejte mouku s práškem do pečiva a postupně přidávejte do žloutkovo-máslové pěny.
Do těsta přilejte tolik mléka, aby nám vzniklo středně husté a hladké těsto. Mezitím vyšlehejte bílky na tuhý sníh a pak ho velmi zlehka zapracujte do těsta. Těsto nalijte na plech s připravenými jablečnými plátky, rozetřete ho a pečte cca 25 minut.
Po upečení nechte koláč dobře vychladnout, potom ho vyklopte.
Vyšlehejte máslo s Lučinou, s cukrem a troškou smetany. Lučinovým krémem potřete koláč a posypte ho vlašskými ořechy. Nechte ho dobře ztuhnout v ledničce. Při podávaní nakrájejte na řezy.
! Náš tip !
Místo ořechů můžete použít kokos. Při přípravě Lučinového krému dbejte na to, aby všechny suroviny měly stejnou, pokojovou teplotu.