Droždí utřeme se 2 lžičkami cukru do řídké kaše. Pak přidáme třetinu mléka a lžíci prosáté mouky a počkáme 10–15 minut, dokud nevzejde kvásek.
Ve velké míse smícháme mouku a špetku soli. Přidáme kvásek, zbylé mléko, změklé máslo, cukr a vajíčka. Mícháme cca 20 minut, dokud nevznikne hladké těsto.
Misku přikryjeme potravinovou folií a těsto necháme kynout na teplém místě alespoň 1 hodinu nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. V průběhu kynutí těsto 2x trochu pomačkáme, abychom z něj vytlačili přebytečný vzduch.
Příprava koblih:
Z těsta vytvoříme 20 pravidelných koulí a naklademe je na pomoučený vál přikrytý vlhkou utěrkou. V hluboké́ pánvi na středním ohni rozehřejeme olej a smažíme koblihy po obou stranách dozlatova, dohromady asi 3 minuty.
Příprava vanilkového krému:
Ve střední míse smícháme Lučinu, práškový cukr a vanilkový extrakt a vytvoříme hladký krém.
Připravené koblihy naplníme vanilkovým krémem s Lučinou. Můžeme použít sáček na zdobení nebo speciální nástavec pro vstřikování krému do koblih. Koblihy můžeme na závěr posypat práškovým cukrem nebo potřít glazurou.
! Náš tip !
TIP: Místo vanilkového extraktu lze zkusit limetkový extrakt