Hermelíny podélně překrojte a z obou stran jen potřete rajským protlakem, poté přidejte několik koleček salámu a zaklapněte. Nechejte chvíli odpočinout na pokojové teplotě.
Jarní cibulku si očistě a nakrájejte na silnější proužky.
Chilli papričku opravdu najemno a pozor na oči!
Pokud použijete čerstvý celer, také si jej očistěte a nastrouhejte nahrubo. Nakládaný celer sceďte z láku, ale nechejte i trochu šťávy v něm.
Do předem očištěné sklenice začněte postupně vkládat ingredience. Nejdříve nastrouhaný celer spolu s jarní cibulkou, poté odpočatý sýr, beraní roh a chilli papričku. Prosolujte a opepřete.
Jakmile je sklenice plná, ne úplně po okraj, zalejte řepkovým olejem, který je právě pro Horácko jako takové nejvyužívanějším, díky řepce ole-jné, která se zde hojně pěstuje.
Sklenice řádně zaklapněte, nechejte 2–3 dny uležet a konzumujte. Tento pálivě a až aromaticky naložený horácký Vysočan nejvíc koštuje na pořádném krajíci chleba potřeném vrstvou domácího másla a pro fajnšmejkry sklenicí podmáslí k tomu na vyvážení pikantnější chutě.