title
image003.jpg
liptov.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Prkénko s Parenicou, slaninovou marmeládou a ovocem

90 min
6 porcí

Budete potřebovat

Liptov_Parenica_udena_105g_400x400px.jpg
  1. Slaninu nakrájíme na malé kostičky, cibule oloupeme a nakrájíme na jemné plátky.
  2. V pánvi rozpálíme středně velký plamen a přidáme nakrájenou slaninu. Opékáme slaninu, dokud nezíská zlatavou barvu a většina tuku se nevypeče (přibližně 10 minut). Hotovou slaninu vyjmeme děrovanou lžící a přesuneme na talíř. Tuk necháme v pánvi.
  3. Do pánve se zbytkem slaninového tuku přidáme nakrájenou cibuli. Restujeme na mírném plameni asi 15–20 minut, dokud cibule nezměkne a nezíská zlatavě hnědou barvu. Přidáme cukr a pokračujeme v restování, dokud se cukr nerozpustí a cibule se nezačne lehce karamelizovat. Vrátíme do pánve opečenou slaninu. Přidáme med a balsamico. Promícháme.
  4. Necháme směs jemně probublávat na mírném ohni dalších 15–20 minut, dokud se tekutina neodpaří a směs nezhoustne na konzistenci marmelády. Přidáme čerstvě mletý pepř podle chuti.
  5. Hotovou slaninovou marmeládu necháme mírně vychladnout. Přendáme ji do misky.
  6. Jednu Parenicu rozmotáme a rozdělíme na 4 ks. Do každého kousku vložíme plátek slaniny a zarolujeme ho do šneka. Další Parenicu nakrájíme podélně na kolečka a jednu necháme jen tak, aby si každý mohl odtrhnout.
  7. Na prkénko naaranžujeme sýry, ovoce a slaninovou marmeládu.

! Náš tip !

Na prkénko můžete přidat i další druhy ovoce nebo pražené mandle. Slaninová marmeláda je výborná také k pečenému masu, sýrům, do burgerů nebo jen tak na opečený toast. V lednici ji můžete skladovat až 2 týdny.

Výživové údaje na 100 g

energie
1406.4 kj / 334.9 kcal
tuky
24.2 g
sacharidy
14.3 g
z toho cukry
12.6 g
bílkoviny
15.0 g
sůl
1.5 g
vláknina
0.8 g