Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu na koláč o průměru 23–25 cm vymažeme a vysypeme moukou.
Ve velké míse smícháme hladkou mouku, cukr, sůl a prášek do pečiva.
V malém hrnci rozehřejeme máslo a mléko, dokud se máslo úplně nerozpustí. Směs necháme vychladnout.
Oddělíme bílky od žloutků. Bílky vyšleháme do tuhého sněhu.
Do suchých ingrediencí přidáme žloutky, vanilkový extrakt a citronovou kůru z poloviny citronu a pak postupně přidáváme směs s máslem a mlékem. Mícháme, dokud nevznikne hladké těsto.
Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Není třeba ho smíchat úplně dokonale, ale alespoň tak, aby nezůstaly viditelné hrudky.
Těsto vlijeme do připravené formy na koláč.
Pečeme v předehřáté troubě asi 30–35 minut nebo dokud trhanec nezhnědne na povrchu.
Dezert necháme trochu vychladnout a pak těsto natrháme na jednotlivá sousta.
Trhanec rozdělíme na porce a podáváme s dipem z jahodového Pribináčku a s čerstvými jahodami.
! Náš tip !
Císařský trhanec můžeme servírovat teplý i studený.