title
37a_1245x915px.jpg
sedlcansky.jpg
ikonka_bez masa.svg
Bez masa
(0 z 1 hodnocení)

Zimní ořecháč

30 min
4 porce

Budete potřebovat

  • 2 ksSedlčanský Hermelín Originál
  • 1 hrstvlašské ořechy
  • 1 hrstsušené lískové ořechy
  • 1 ksbílá cibule
  • 2 lžícehrušková či jablečná marmeláda
  • 1 špetkamleté chilli
  • 1 špetkamuškátový květ
  • sůl
  • 1 ksčesnek
  • 1 hrstkřížaly z jablek nebo hrušek (můžete je předem namočit do slivovice)
  • 1 lžícesádlo
  • 100 gdomácí špek
  • 200 mllněný olej
SEDLCANSKY_Original_100g_400x400px.jpg
  1. Nejdříve si připravte relish. Nakrájejte domácí špek nadrobno, stejně tak oloupanou cibulku. V rendlíku si rozehřejte sádlo a přidejte špek a cibuli, smažte do té doby, než obojí hezky zhnědne. Dále přidejte marmeládu, muškátový květ, chilli a sůl, vše promíchejte, nechte pár minut prohřát a pak zase zchladnout. 
     
  2. Mezitím si podélně rozkrojte Hermelíny a nechte je chvíli při pokojové teplotě. Dovnitř vetřete připravený relish a sýry přiklopte. Oloupejte česnek a nakrájejte ho na tenké plátky. Oba dva druhy ořechů nesekejte nahrubo.
     
  3. A teď přichází na řadu ukládáni do sklenic: naspod sklenice vložte ořechy a křížaly, na ně Hermelín a česnek a postupně vrstvy prokládejte. Nakonec vše zalijte olejem tak, aby sahal asi 2 cm nad okraj. Řádně uzavřete a nechte uležet 2 až 3 dny při pokojové teplotě.
     
  4. V zimních měsících nehrozí, že se vám Hermelíny v místnosti zkazí; po první konzumaci je však uchovávejte v lednici.

Výživové údaje na 100 g

energie
2279,9 kj / 542,8 kcal
tuky
51,9 g
sacharidy
12,3 g
z toho cukry
8,1 g
bílkoviny
7,3 g
sůl
0,8 g
vláknina
1,2 g