1 hrstkřížaly z jablek nebo hrušek (můžete je předem namočit do slivovice)
1 lžícesádlo
100 gdomácí špek
200 mllněný olej
Nejdříve si připravte relish. Nakrájejte domácí špek nadrobno, stejně tak oloupanou cibulku. V rendlíku si rozehřejte sádlo a přidejte špek a cibuli, smažte do té doby, než obojí hezky zhnědne. Dále přidejte marmeládu, muškátový květ, chilli a sůl, vše promíchejte, nechte pár minut prohřát a pak zase zchladnout.
Mezitím si podélně rozkrojte Hermelíny a nechte je chvíli při pokojové teplotě. Dovnitř vetřete připravený relish a sýry přiklopte. Oloupejte česnek a nakrájejte ho na tenké plátky. Oba dva druhy ořechů nesekejte nahrubo.
A teď přichází na řadu ukládáni do sklenic: naspod sklenice vložte ořechy a křížaly, na ně Hermelín a česnek a postupně vrstvy prokládejte. Nakonec vše zalijte olejem tak, aby sahal asi 2 cm nad okraj. Řádně uzavřete a nechte uležet 2 až 3 dny při pokojové teplotě.
V zimních měsících nehrozí, že se vám Hermelíny v místnosti zkazí; po první konzumaci je však uchovávejte v lednici.