Trocha džemu, marmelády nebo ovocného čatní jako příloha dokáže potrhnout chuťové nuance sýra, které by nám jinak zůstaly skryté. Vyzkoušeli jsme pro vás několik obzvláště harmonických a překvapivých spojení sýra a džemů, která rozhodně stojí za to.
Obecně platí, že čím výraznější (např. plísňový) nebo slanější je chuť sýra, tím sladší by měl být džem, který sýr doprovází. Obzvláště vhodné jsou džemy ze žlutého ovoce, jako např. broskve nebo meruňky. Naopak čím je sýr jemnější, jako je například Král Sýrů, tím kyselejší či trpčí může být džem, který se k tomuto sýru podává. K čerstvým a měkkým sýrům jsou obzvláště vhodné citrusové marmelády a džemy.
TIP: Zavařujete si sami? Marmeládu, zavařeninu nebo čatní můžete ozvláštnit bylinkami či kořením. Pusťte se do experimentů. Meruňková marmeláda s rozmarýnem, malinová s mátou, třešňová s levandulí nebo jahodový džem s vanilkou...
TIP: Marmeláda se solí? Pokud se rozhodnete pro zdravější a dietnější způsob zavařování, použijte místo cukru sůl, nejlépe mořskou. Ke konzervaci ovoce, které je sklizeno v době své zralosti, stačí jen špetka soli, která z ovoce „vytáhne“ jeho přirozenou sladkost. Když se vám bude zdát, že je zavařenina málo sladká, přidáte paradoxně ještě trochu soli.
Ovocné džemy a čatní mějte po ruce i u grilu. Ke grilovanému Hermelínu podávejte sladkokyselé čatní, omáčku původem z Indie, kterou můžete připravit i doma z kteréhokoliv ovoce, ale i zeleniny. Suroviny se smíchají a za mírného varu se asi hodinu zahušťují odpařením. Omáčku můžete na závěr zavařit, aby déle vydržela. Vyzkoušejte pikantní kombinaci exotického manga, zázvoru a chilli nebo čatní z jablek, cibule, hřebíčku a skořice. Příjemnou navinulost získáte přidáním jablečného octa.
Odebírejte náš newsletter.