title
banner_zavareniny_CZ_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Sýr a džem. Dopřejte si okamžiky krémově ovocného potěšení

Trocha džemu, marmelády nebo ovocného čatní jako příloha dokáže potrhnout chuťové nuance sýra, které by nám jinak zůstaly skryté. Vyzkoušeli jsme pro vás několik obzvláště harmonických a překvapivých spojení sýra a džemů, která rozhodně stojí za to.  

Obecně platí, že čím výraznější (např. plísňový) nebo slanější je chuť sýra, tím sladší by měl být džem, který sýr doprovází. Obzvláště vhodné jsou džemy ze žlutého ovoce, jako např. broskve nebo meruňky. Naopak čím je sýr jemnější, jako je například Král Sýrů, tím kyselejší či trpčí může být džem, který se k tomuto sýru podává. K čerstvým a měkkým sýrům jsou obzvláště vhodné citrusové marmelády a džemy.

 

Croissanty s Králem Sýrů a malinovo-chia marmeládou

KS platky_croissant_a_1245x915px.jpg

 

TIP: Zavařujete si sami? Marmeládu, zavařeninu nebo čatní můžete ozvláštnit bylinkami či kořením. Pusťte se do experimentů. Meruňková marmeláda s rozmarýnem, malinová s mátou, třešňová s levandulí nebo jahodový džem s vanilkou...

 

TIP: Marmeláda se solí? Pokud se rozhodnete pro zdravější a dietnější způsob zavařování, použijte místo cukru sůl, nejlépe mořskou. Ke konzervaci ovoce, které je sklizeno v době své zralosti, stačí jen špetka soli, která z ovoce „vytáhne“ jeho přirozenou sladkost. Když se vám bude zdát, že je zavařenina málo sladká, přidáte paradoxně ještě trochu soli.

 

Lahodné dvojice sýra a džemu

  • Hermelín, Král Sýrů nebo sýr Feta si rozumí s ostružinovým džemem.
  • Zrající parmezán a čedar dokonale doplní rybízový džem.
  • Chuť italských čerstvých sýrů jako ricotta, burrata a mascarpone, podtrhne pomerančová marmeláda.
  • Ementál nebo sýr typu brie bude skvělý v kombinaci s fíkovým džemem.
  • Goudu a kozí sýr doprovoďte švestkovým čatní.
  • Modré a vyzrálé sýry vyniknou s hruškovým džemem.  

 

Král sýru Hermelín Provensálské bylinky s fíkovým džemem a lískovými ořechy

KS_provensal bylinky_1245x915px (1).jpg

 

Ovocné džemy a čatní mějte po ruce i u grilu. Ke grilovanému Hermelínu podávejte sladkokyselé čatní, omáčku původem z Indie, kterou můžete připravit i doma z kteréhokoliv ovoce, ale i zeleniny. Suroviny se smíchají a za mírného varu se asi hodinu zahušťují odpařením. Omáčku můžete na závěr zavařit, aby déle vydržela. Vyzkoušejte pikantní kombinaci exotického manga, zázvoru a chilli nebo čatní z jablek, cibule, hřebíčku a skořice. Příjemnou navinulost získáte přidáním jablečného octa.  

 

Nepečený pistáciový cheesecake

pistacie.png