title
banner_balene nebo z pultu_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Uchovávejte sýry správně a užijte si jejich chuť na maximum

Donesli jste si domů zásobu skvělých sýrů? Ale kam s nimi? Jen správně uskladněný sýr může plně rozvinout svůj potenciál. Máme pro vás několik tipů, jak na to.

 

Sýrům svědčí chladno a temno

Uložte sýry na chladné a tmavé místo s nízkou vlhkostí. Pokud je uchováváte v příliš teplém prostředí, urychlíte jejich zrání. Doma se k uskladnění nejlépe hodí přihrádka na zeleninu v lednici, protože teplota zde bývá rovnoměrná a příliš nekolísá. Měkké sýry s plísní na povrchu vyžadují zvláštní zacházení. Je třeba je nechat takzvaně dýchat, takže byste je neměli uzavírat do vzduchotěsného obalu.

 

Máte sklep?

Výborně! Tmavý sklep se správnou vlhkostí je to nejlepší místo, na kterém lze uchovat sýr co nejdéle čerstvý a chutný.

 

Které sýry potřebují dýchat?

Tvrdé sýry a krájené sýry, které jste zakoupili u pultu, volně zabalte do potravinářské fólie.

Sýry s ušlechtilou plísní, jako je například Sedlčanský Hermelín, uložte do prodyšné plastové krabičky, pokud možno s ventilem. Můžete použít i potravinářskou fólii, kterou nejdříve proděravíte ostrým nožem, aby se k sýru dostával vzduch.

Také sýry s modrou plísní, jako Král Sýrů Safír, zabalte volně do perforované potravinářské fólie tak, aby mohl trochu dýchat.

Čerstvý sýr nepotřebuje vzduch, proto ho uchovávejte v chladu nejlépe ve vzduchotěsné nádobě. Sýry typu gervais nebo Lučina vydrží v lednici přibližně měsíc. Jejich trvanlivost prodlužuje termizace (dlouhé zahřívání) při výrobě, které působí preventivně proti rychlému zkažení.

 

Listové košíčky s Lučinovým krémem a melounem

listove-kosicky-s-lucinovym-kremem-a-melounem_1245x915px.jpg

 

Balené, nebo z pultu? Rozdíl hraje roli

Zvolte způsob skladování sýra podle toho, zda jste ho zakoupili v předem naporcovaných baleních, nebo u pultu se sýry.

Sýru v původním obalu svědčí chladné čisté místo. Balení po otevření opět pečlivě uzavřete, aby sýry zůstaly dlouho čerstvé. Mějte na paměti, že datum minimální trvanlivosti se vztahuje pouze na neotevřená balení. Toto datum udává minimální dobu, po kterou by měl být sýr při správném skladování vhodný ke konzumaci. Neznamená to ovšem, že ho musíte po uplynutí této lhůty okamžitě vyhodit. S trochou zkušeností určitě poznáte, zda si sýr můžete ještě vychutnat. Varováním je plíseň, která není pro daný druh typická.

Nakrájené sýry z pultu byste měli vždy skladovat odděleně podle jednotlivých druhů, aby se nepřenášela chuť nebo případné zrající kultury. Povrch řezu zakryjte potravinovou fólií, abyste zabránili vysychání sýra v nakrojeném místě a sýr mohl přes kůrku dále dýchat. Pro skladování sýrů je vhodný také proděravělý alobal. Pro druhy s intenzivní vůní používejte neperforovaný alobal nebo plastové dózy. Kupujte jen tolik sýra, kolik jste schopni ihned spotřebovat. Krájený sýr z pultového prodejte spotřebujte do 24 hodin.

 

Sýr a mráz?

Patří sýr do mrazáku?  Mráz je skvělý konzervant, který prodlužuje životnost potravin. Zamrazit lze například Hermelín nebo brynzu, která má kratší lhůtu spotřeby.

 

 Brynzové kuličky s máslem obalené v bylinkách

bryndzove-gulky-s-maslom-obalene-v-bylinkach_1245x915px.jpg

 

Myslete i na vizuální dojem

Pokud chcete sýr skladovat jen po krátkou dobu, například během večírku, použijte zvon na sýry vyrobený ze skla nebo keramiky. Sýrové speciality pak mají při servírování pokojovou teplotu, jejich aroma se může optimálně rozvinout a servírované pochoutky krásně lahodí oku. Hermelínu prospěje po vyjmutí z lednice alespoň patnáctiminutová aklimatizace, díky které se jeho chuť naplno rozvine.

 

TIP: Zkuste cukr nebo sůl

 

Zkuste to jako naši předkové, kteří skladovali sýr pomocí cukru nebo soli. Kostka cukru nebo troška soli pomůže absorbovat přebytečnou vlhkost a uchová sýr déle čerstvý.

 

Přečtěte si také o tom, jak sýry nejlépe nakrájet a podávat tak, abyste z nich měli co nejlepší požitek.

krajenie syra_1245x915px.jpg