Když se v obchodech objeví chřest, znamená to, že zima už je definitivně za námi. Jeho sezóna je právě v plném proudu. Využijte toho a připravte si z této zeleniny plné živin chutné jídlo, které vám dodá energii. Ale pospěšte si! Chřestové období netrvá dlouho.
Výhodou chřestu je to, že s ním v kuchyni není moc práce. Protože se však nejedná o nejlevnější zeleninu, věnujte se pečlivě jeho výběru a uskladnění, ať získáte maximum vitamínů a chuti. Přečtěte si, jak na chřest, od nákupu až po servírování.
Čerstvě sklizený chřest poznáte podle toho, že má pevně sevřené hlavičky. Když se pokusíte ohnout stonek, nechová se jako gumový, ale praskne. Z čerstvého chřestu vytéká po naříznutí bílá míza a řez není okoralý. Protože při nákupu se můžete orientovat jen zrakem nebo čichem, vybírejte výhonky, které jsou na povrchu lesklé a slabě příjemně voní. Dobrým vodítkem je také to, že hlasitě vržou, když je o sebe třete, a při poklepání vydávají zvonivý zvuk. Tento test by vám ale v obchodě nemusel projít.
V ideálním případě zpracujte chřest co nejdříve, aby si zachoval co nejvíce vitamínů a minerálů. Pokud ho potřebujte uskladnit, odstraňte ze svazku provázky, výhonky zabalte do vlhkého hadříku nebo papírové utěrky a uložte je do spodní části lednice. V lednici je můžete uchovat také ve vzpřímené poloze ve sklenici s malým množstvím vody. Může se stát, že chřest i při veškeré péči zavadne. Dopřejte mu před zpracováním hodinovou vodní lázeň, aby opět získal na křehkosti, a teprve pak se pusťte do vaření.
Záleží na tom, zda zpracováváte bílý nebo zelený chřest. Bílý je třeba důkladně oloupat, protože má tvrdou a vláknitou slupku. Loupejte ho od hlavičky směrem dolů, dolní tuhý konec ořízněte. Naproti tomu zelený chřest nemusíte loupat, stačí jen před vařením odlomit tuhé konce.
Opět je rozhodující, který druh chřestu se chystáte připravit. Bílý chřest vařte několik minut celý ponořený do vody, do které můžete přidat kousek másla a trochu cukru pro potlačení případné hořkosti. Zelený chřest nechte změknout několik minut v horké páře nebo jeho výhonky spojte do svazku, povařte je tak, aby byly hlavičky nad hladinou vroucí vody, a poté zchlaďte v míse s ledovou vodou.
Výhonky bílé odrůdy jsou chuťově jemnější a křehčí, ovšem mají tvrdší slupku. Chřest můžete podávat samotný, jen s máslem nebo holandskou omáčkou, nebo jako přílohu k drůbežímu masu či k rybám. Lze ho také grilovat či zapékat nebo z něj připravit rizoto, je chutný také zasyrova v salátech. Výborně si rozumí třeba se slaninou a výraznějšími sýry, jako je Gouda. Odřezky nevyhazujte, ale využijte je na přípravu polévek. Zelený chřest má sladší a výraznější chuť. Můžete se s ním pustit i do grilování nebo ho uplatnit v asijské kuchyni. Zelená odrůda snese pikantnější ochucení, například česnekem nebo chilli.
TIP: Zkuste chřest netradičně zakomponovat do zapečeného sendviče se Sedlčanským hermelínem.
Chřest se chuťově dokonale doplňuje s některými sýry, jako je mozzarella, feta nebo sýry typu brie. Nebojte se ani odvážnějších kombinací s výraznějšími sýry, jako je například parmezán nebo sýr s modrou plísní.
Víte, že... Bílý chřest se pěstuje v temnu, takže neprochází fotosyntézou, která stojí za zelenou barvou rostlin. Zelený chřest, který roste přirozeně na poli, obsahuje v porovnání s bílou odrůdou více vitamínu C a také kyselinu listovou.
Odebírejte náš newsletter.