title
Mrkvová originální pomazánka.jpg
lucina.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Mrkvová originální pomazánka

20 min
3 porce

Budete potřebovat

  • 80 g (ideálně připravené na páře namísto vařené)cizrna (vařená)
  • 160 g (čerstvá před očištěním)mrkev
  • 2 polévková lžíceolivový olej
  • 17 g (plátky + 3 g na dozdobení)mandle
  • 1 stroužekčesnek
  • 80 gLučina Svěží žervé
  • sůl
  • bílý kampotský pepř
  • 0.25 čajová lžička (anebo dle preference méně)kari koření
  • 2 čajová lžičkacitronová šťáva
  • med
  • petrželka
Lučina svěží žervé 80g 1245x915.jpg
  1. Mrkev očistěte a nakrájejte na menší kousky.
  2. Na pánvi rozehřejte olivový olej a přidejte mrkev. Opečte ji, dokud nezačne měknout a získá zlatavou barvu.
  3. Přidejte plátky mandlí na pánv s mrkví a opečte je dozlatova.
  4. Cizrnu scedíte a přidáte k opečené mrkvi a mandlím. Promíchejte a krátce opečte společně.
  5. Česnek oloupejte a jemně nasekejte nebo vytlačte a přidejte na pánev. Osolte, opepřete bílým kampotským pepřem a přidejte kari koření. Vše promíchejte a nechte chvíli na pánvi, aby se chutě spojily.
  6. Směs z pánve přeneste do mixéru nebo misky a nechte mírně vychladnout.
  7. Přidejte Lučinu žervé, citronovou šťávu a med. Vše rozmixujte nebo promíchejte ručně, dokud nevznikne hladká pomazánka.
  8. Pomazánku ochutnejte a případně dochuťte solí, pepřem nebo citronovou šťávou.
  9. Přeneste pomazánku do servírovací misky a posypte zbylými plátky mandlí a nasekanou petrželkou pro dekoraci.
  10. Podávejte s čerstvým pečivem nebo jako dip k zelenině.

! Náš tip !

Velikonoce se blíží a s nimi přichází tip na mrkvovou pomazánku. Pokud nehledáte jen syrovou mrkev nudně nastrouhanou k tvarohu, zbystřete. Tohle je totiž pomazánka z opečené mrkve s mandlemi na pánvi, která se teprve poté smícháme s Lučinou svěží žervé. Ta kombinuje lahodný tvaroh a jemnou smetanu. Jednoduchý recept, pár surovin a skvělý výsledek. Vyzkoušíte tuto pomazánku?

Výživové údaje na 100 g

energie
674.1 kj / 160.5 kcal
tuky
11.5 g
sacharidy
9.6 g
z toho cukry
5.0 g
bílkoviny
4.3 g
sůl
0.8 g
vláknina
3.1 g