title
clanek_bramborove salaty_1245x915px.jpg
(0 z 0 hodnocení)

Bramborový salát

Období bramborových salátů je tady. Zkuste to letos jinak

Recept na nejlepší vánoční bramborový salát? Samozřejmě je to ten váš rodinný, časem prověřený. Ale možná je letos na čase vyjet ze starých kolejí. Bramborový salát se sýrem skvěle doprovodí rybu a chuťově povýší obložené chlebíčky.

Ve většině domácností bude na vánočním stole opět klasika v podobě smaženého kapra s bramborovým salátem. Víte, že tahle kombinace nemá moc dlouho tradici? Recept na smaženého kapra s bramborovým salátem se v kuchařských knihách objevil až ve dvacátých letech 20. století. A dnes tolik oblíbené štědrovečerní menu se rozšířilo po celé zemi teprve v padesátých letech, kdy se začali kapři zavářet do obchodů ve velkém.

Zkuste letos něco nového. A inspirujte se za hranicemi. Třeba vídeňskou variantou bez majonézy, se zálivkou z horkého hovězího vývaru, octa a oleje. Příznivci středomořské kuchyně ocení bramborový salát se sušenými rajčaty, černými olivami, sýrem feta a rukolou. Pravda, ke smaženému kaprovi se moc nehodí, ale s jinými druhy ryb si bude dobře rozumět.

Českému bramborovému salátu se blíží švédský potatissallad se zálivkou ze zakysané smetany, domácí majonézy a dijonské hořčice. Kromě brambor do něj nepatří žádná další zelenina, zato v něm najdete spoustu čerstvých bylinek, kopr, petrželku nebo pažitku.

Dáváte přednost grilované nebo pečené rybě? Máme pro vás tip na dokonalou přílohu. Bramborový salát s Lučinou a zakysanou smetanou nebo s Lučinou a bylinkami jsou chuťově jemné a lehčí než tradiční salát s majonézou.

brambor salat_s lucinou a bylinkami_1245x915px.jpg

Na některých vánočních tabulích nesmí chybět chlebíčky s bramborovým salátem. Přiznejme si, že už je to trochu nuda. Připravte si bramborový salát s Králem sýrů a avokádem, navrstvěte ho na bílou veku nebo plátky celozrnného chleba a ozdobte čerstvou petrželkou.
Uvidíte, že se po chlebíčkách jenom zapráší. Uspějete s nimi i jako se silvestrovským pohoštěním.

brambor salat_s KS a avokadem_1245x915px.jpg

10 tipů pro nejlepší klasiku 

Vyberte správný typ brambor. Ideální jsou pevnější odrůdy brambor, které se nerozvaří, tedy varný typ A. Nejpopulárnější jsou Keřkovské rohlíčky nebo odrůda Annabelle. Nepoužívejte přílohové brambory typu C, které se po uvaření rozpadají.

Brambory vařte ve slupce. Díky tomu budou mít výraznější chuť a zůstane v nich i mnohem víc prospěšných látek. Před oloupáním je nechte vychladnout. Lépe se pak krájí na malé kostky. 

Vylepšete chuť brambor. Pro ještě výraznější chuť přidejte do vody, ve které se vaří brambory, trochu soli, bobkový list nebo celý česnek.

Správně načasujte přidání zálivky. Brambory nasáknou více chuti, když jsou ještě trochu teplé.

Odlehčete majonézu. Přidejte k ní trochu bílého jogurtu nebo zakysané smetany. Počítejte ale s tím, že živé bakterie v jogurtu mohou urychlit kvašení, a tedy je třeba salát rychleji spotřebovat.

TIP: Přidejte k majonéze Lučinu smetanovou a váš bramborový salát bude krásně krémový!

Nezapomeňte na hořčici. Nahraďte plnotučnou hořčici lžící dijonské a chuť salátu bude zase o něco výraznější. 

Použijte čerstvou zeleninu. Bez hrášku a mrkve se v tradičním salátu neobejdete. Pro úsporu času můžete použít sterilizovaný mix zeleniny do salátu. Když ale sáhnete po čerstvé zelenině, dostane salát úplně nový chuťový rozměr. Hrášek jen krátce spařte, ostatní zeleninu povařte ve vodě ochucené solí, cukrem a octem.

Lák z okurek nevylévejte. Nakládané okurky dodají salátu tu pravou chuťovou tečku. Trochu láku přidejte k majonéze. Perfektně ji doladí.

Cibule na konec. Cibuli nakrájejte na malé kousíčky, spařte ji vařící vodou, propláchněte studenou vodou a nechte ji dobře okapat. Syrová cibule by začala rychle kvasit a mohla by vám salát pokazit. Obyčejnou cibuli můžete nahradit červenou cibulí, jarní cibulkou nebo chuťově jemnější šalotkou. 

Nechte salát odpočinout. Chutě se nejlépe spojí, když necháte salát několik hodin odležet v chladu, ideálně přes noc.