title
clanek_syr a tehotenstvi_1_1245x915px (1).jpg
(0 z 1 hodnocení)

I těhotné si mohou dopřávat sýry

Jídelníček je pro nastávající maminky velké téma. Co a jak jíst, aby neublížily vyvíjejícímu se děťátku, zajistily všechny důležité látky a současně uspokojily chutě? Sýry patří díky svému složení k potravinám, kterých se ve většině případů nemusí obávat. Naopak jim dodají podstatné živiny, kterých v tomto období potřebují více než obvykle.  

Ženy mají během těhotenství zvýšenou potřebu určitých živin. Mléčné výrobky, tedy i sýry, jsou zdrojem plnohodnotných bílkovin, lehce stravitelného mléčného tuku, mléčného cukru a jedinečné kombinace důležitých vitamínů a minerálních látek.

  • Vápník je nepostradatelný pro správný vývoj kostí a zubů. Vápník z mléka je o to cennější, že ho lidské tělo dokáže velmi efektivně využít.
  • Vitamíny skupiny B se mimo jiné podílí na udržování energetické rovnováhy a na budování nervové soustavy. Vitamín B12, který je zodpovědný také za tvorbu červených krvinek, se nachází ve zrajících sýrech.
  • Během těhotenství je zvýšená rovněž potřeba bílkovin. Tu lze pokrýt pravidelnou konzumací zejména sýrů zejména některých druhů sýrů, které mohou na 30 g obsahovat až 10 g bílkovin.

 

Které sýry si lze dopřávat bez obav?

Většina sýrů je pro těhotné naprosto bezpečná. U některých, jako je gouda, parmezán nebo čedar, je lepší pohlídat si množství.

Doporučuje se však vyhýbat se měkkým sýrům vyrobeným z nepasterizovaného, tedy nedostatečně tepelně upraveného mléka, které mohou obsahovat nebezpečné bakterie Listeria. S takovými výrobky se můžete setkat třeba na farmářských trzích. Rizikem mohou být i plísňové sýry, u kterých hrozí nebezpečné onemocnění listeriózou. [1]

 

Zcela bezpečné jsou:

 

Smetanové a cottage sýry

Smetanové sýry si můžete vychutnat na pečivu, v těstovinách, v salátu nebo ke svačině jen tak na lžičku. 

 

Mozzarella

Bezpečná je balená mozzarella vyrobená z pasterizovaného mléka, a to jak z kravského, tak i z buvolího mléka. Mozzarella je součástí klasického caprese a skvěle se hodí i do letního salátu.

Caprese s mozzarellou Lučina

Lucina_Caprese.jpg

 

Sýr Feta

Obvykle se vyrábí z pasterizovaného mléka, a proto se může konzumovat i během těhotenství. Měl by však pocházet z vakuového balení a po otevření by se měl rychle spotřebovat.

 

Tvrdé, plátkové a uzené sýry

Opět platí, že pasterizovaných výrobků se není třeba obávat. Jedinou výjimkou jsou měkké plísňové zrající uzené sýry, například uzený hermelín.

 

Čedar

Vyrábí se z pasterizovaného mléka a zraje několik měsíců. Pro těhotné ženy to znamená bezpečnou konzumaci a dobrou volbu během těhotenství, protože je bohatým zdrojem vápníku. 

 

Ricotta a mascarpone

Na měkkých smetanových sýrech italského typu si můžete v těhotenství pochutnávat bez obav. Mohou být součástí nepečených dezertů nebo rizot a pokrmů z těstovin.

 

Brynza

Plnotučný sýr z ovčího mléka má řadu výživových benefitů, jako je vysoký obsah bílkovin, minerálů a přirozených probiotických kultur, které podporují zdraví trávicího a imunitního systému. Čerstvá brynza se těhotným nedoporučuje, protože se vyrábí z nepasterizovaného mléka. Pokud však máte jistotu, že při výrobě brynzy bylo použito jen pasterizované mléko, můžete si ji dopřávat v rozumném množství i v těhotenství.

 

Tipy pro těhotné:

  • Kupujte sýry vcelku nebo požádejte u pultu se sýrem o malé množství čerstvě nakrájených kousků z bochníku.
  • Kupujte balený plátkový sýr pouze v malém množství a ujistěte se, že má dostatečně dlouhou trvanlivost.
  • Vyhýbejte se salátovým barům a pultům s lahůdkami, protože na volně skladovaných sýrech se mohou šířit choroboplodné zárodky. 
  • Skladujte sýr v lednici při 4–6 °C a spotřebuj ho do 2–3 dnů. 
  • Pokud chcete použít strouhaný sýr, doporučuje se nastrouhat si ho bezprostředně před konzumací.

 

Na co si dát pozor?

Nejezte v těhotenství syrovou živočišnou stravu, syrové mléčné výrobky, syrové maso ani syrové ryby. Přestože jsou infekce způsobené bakterií Listeria a patogeny toxoplazmózy pro většinu zdravých lidí neškodné, mohou být rizikem pro nenarozené dítě. Mléčné výrobky z pasterizovaného mléka jsou naopak v těhotenství správnou volbou!

 

[1] https://www.vyzivaspol.cz/wp-content/uploads/2016/01/Vyziva1_2016_clanek1.pdf, https://www.szpi.gov.cz/clanek/prevence-onemocneni-z-potravin-listerioza.aspx