title
banner_syr a sport_CZ_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Sýr a sport. Se sýrem doběhnete a doskočíte dál

Sportovci si na jídelníčku nechávají záležet. Zvlášť, když podstupují velkou fyzickou námahu, ztrácí enormní množství vody, sacharidů, tuků, minerálů a bílkovin. Organizmus je čerpá ze svých zásob, které je nutné neustále doplňovat. Se sýrem je to hračka, a navíc pochutnání!

 

Se sýry rostou svaly

Pro výkonnost sportovců je důležitý dostatečný příjem bílkovin. Bílkoviny se kromě dalšího starají o udržení a budování svalové hmoty a také zásobují tkáně, a to zejména svalová vlákna, která jsou pro vyznavače sportů tak podstatná. Živočišné bílkoviny přitom mají obecně vyšší biologickou hodnotu než bílkoviny rostlinné, protože obsahují více esenciálních aminokyselin a jsou pro náš organismus snáze stravitelné. Některé druhy sýrů jsou na bílkoviny obzvlášť bohaté, ve 30 g sýra může být obsaženo až 10 g bílkovin, a proto představují pro sportovce zajímavou alternativu k masu a rybám. 

Na proteinové špičce se drží Hravé korbáčiky a Hravé tyčinky s obsahem bílkovin 26g/100g. Vysokým obsahem bílkovin se pyšní i tyto sýrové produkty: Oštiepok, Oštiepok uzený, Hravé pareničky, Apetito originál 90g, Apetito Linie, Eidam Liptov, Gouda Liptov a Apetito plátky Tylžský.

Liptov_banner_web_hrave_B_1245x915_1.jpg

 

Kasein je bílkovina číslo jedna

Cenným a pro sportovce důležitým druhem bílkoviny je kasein, který se přirozeně vyskytuje v mléce savců. Těžit z jeho vlastností mohou i ti, kteří chtějí zhubnout. Je skvělým zdrojem esenciálních aminokyselin a obsahuje také peptidy, které posilují imunitu, urychlují metabolismus, podílí se na tvorbě svalové tkáně a starají se o zdraví střev. Sportovci by kasein měli zařadit do jídelníčku zejména pro regeneraci svalů a ochranu svalové hmoty. Někteří ho užívají jako doplněk stravy a často nevědí, že tato látka je obsažena v přirozené formě také v sýrech a v tvarohu.

TIP: Chutným způsobem, jak doplnit kasein je Lučina Svěží žervé s 93% obsahem tvarohu.

LUCINA SVEZI ZERVE JOG 80g_400x400px.jpg

Sportovec potřebuje i vápník, vitamíny a minerály

Vápník je důležitým parťákem sportovce, a sýr je jeho skvělým zdrojem. Neměl by tedy v jeho jídelníčku chybět. Vápník podporuje přenos nervových impulsů a funkci svalů a podílí se na přeměně glykogenu (cukru uloženého v játrech) na glukózu, která je klíčovým zdrojem energie. Jedna porce měkkého sýra (30 gramů) vystačí na pokrytí přibližně 15–25 % denní potřeby dospělého člověka. Sýr je také velmi bohatý na vitamíny, zejména na vitamíny skupiny B, jakož i na minerály, jako je zinek a selen, které kromě jiného přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem.

TIP: Sbalte si na tréning Lučinu Jogurtina jako lehkou svačinu. Skvěle se hodí jako dip pro oblíbenou zeleninu, můžete si ji ale vychutnat i jen tak na lžičku.

LUCINA JOGURTINA 120g_400x400px.jpg

Se sýrem se běží zlehka

S těžkým žaludkem se špatně trénuje, a ještě hůře vítězí. Navzdory některým názorům nepůsobí sýry problémy s trávením. Během zrání se mléčné bílkoviny štěpí a částečně fermentují a díky tomu jsou snáze stravitelné a pro tělo lépe využitelné.

TIP: Snídaňová miska s Lučinou & Skyr plná oříšků a semínek je skvělým startem nejen do dalšího dne, ale i do sportovního závodu. 

lucina-and-skyr-se-susenymi-rajcaty-a-seminky_1245x915px (1).jfif