Také máte na podzim a v zimě mnohem větší chuť na polévky? A přemýšleli jste někdy, proč tomu tak je? Naše tělo potřebuje rovnováhu. Proto máme v horkém létě chuť na studené a ochlazující potraviny a naopak při prvních podzimních chladných dnech s chutí sáhneme po teplé polévce.
Naše babičky na to měly velice jednoduchý recept: nechodily do supermarketu a tak přirozeně jedly sezónní potraviny.
Mezi potraviny, které naše tělo v zimním období velmi uvítá, patří kořenová zelenina, dýně, cukety, květák, pórek, červená řepa, kapusta, křen, zelí, brambory, drůbeží, hovězí a vepřové maso, vejce. Z koření nás zahřejí skořice, zázvor, oregano, bazalka, rozmarýn, tymián, hřebíček a pepř. Určitě by na našem talíři také neměla chybět na cibule a česnek – potraviny s antibakteriálními účinky, navíc posilují i naši imunitu, která zejména v zimě dostává pořádně zabrat.
Dlouhé vývary z kostí jsou vynikajícím zdrojem minerálů, nemusíte se bát ztráty vitaminů ze zeleniny varem - zeleninu přidejte až v poslední fázi vaření a dokonce po uvaření jsou např. karoteny z mrkve pro využití lidským organismem dostupnější než za syrova.
Polévku nezahušťujte moukou, ale zkuste přidat sýr! Polévku tak obohatíte o bílkoviny a vápník a získá navíc i jedinečnou konzistenci.
Do krémové polévky se ideálně nabízí Lučina, do voňavé česnečky se skvěle hodí nastrouhaná Gouda nebo Eidam. A co je výborné - milovníci polívek s intolerancí laktózy mohou klidně sáhnout po naší Goudě bez laktózy, stejně tak Lučina bez laktózy zjemní Vaše polévky.
Teplé husté polévky jsou vhodné po celý den - od snídaně až po večeři. Volit můžeme klasické masové vývary se zeleninou nebo husté zeleninové polévky. Vynikající jsou fazolové, čočkové a miso polévky. Krémové polévky – dýňové či mrkvové patří mezi nejoblíbenější.
Odebírejte náš newsletter.