title
banner_polevky_CZ_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Babičky říkaly „polévka je grunt“ a měly pravdu

Také máte na podzim a v zimě mnohem větší chuť na polévky? A přemýšleli jste někdy, proč tomu tak je? Naše tělo potřebuje rovnováhu. Proto máme v horkém létě chuť na studené a ochlazující potraviny a naopak při prvních podzimních chladných dnech s chutí sáhneme po teplé polévce.

 

Připadá Vám složité, které potraviny vybrat? 

Naše babičky na to měly velice jednoduchý recept: nechodily do supermarketu a tak přirozeně jedly sezónní potraviny.

 

Ideální pro zimní období

Mezi potraviny, které naše tělo v zimním období velmi uvítá, patří kořenová zelenina, dýně, cukety, květák, pórek, červená řepa, kapusta, křen, zelí,  brambory, drůbeží, hovězí a vepřové maso, vejce. Z koření nás zahřejí skořice, zázvor, oregano, bazalka, rozmarýn, tymián, hřebíček a pepř. Určitě by na našem talíři také neměla chybět na cibule a česnek – potraviny s antibakteriálními účinky, navíc posilují i naši imunitu, která zejména v zimě dostává pořádně zabrat.

Dlouhé vývary z kostí jsou vynikajícím zdrojem minerálů, nemusíte se bát ztráty vitaminů ze zeleniny varem - zeleninu přidejte až v poslední fázi vaření a dokonce po  uvaření  jsou  např. karoteny  z  mrkve pro využití lidským organismem dostupnější než za syrova. 

 

5 důvodů proč jíst polévky:

  1. Krásně prohřejí
  2. Zdrojem zeleniny a tedy vitaminů, minerálů a vlákniny
  3. Jsou většinou nízkokalorické, tedy vhodné, pokud chcete snižovat Vaši váhu
  4. Skvělá možnost, jak zařadit do jídelníčku luštěniny
  5. Velmi praktické – uvaří se v 1 hrnci, snadno se ohřeje, můžete připravit na více dní

 

NÁŠ TIP: ZAHUŠŤUJTE SÝREM

Polévku nezahušťujte moukou, ale zkuste přidat sýr! Polévku tak obohatíte o bílkoviny a vápník a získá navíc i jedinečnou konzistenci. 

Do krémové polévky se ideálně nabízí Lučina, do voňavé česnečky se skvěle hodí nastrouhaná Gouda nebo Eidam. A co je výborné - milovníci polívek s intolerancí laktózy mohou klidně sáhnout po naší Goudě bez laktózy, stejně tak Lučina bez laktózy zjemní Vaše polévky.

 

Květáková polévka

kvetakova-polevka_1245x915px.jpg

 

Od snídaně po večeři

Teplé husté polévky jsou vhodné po celý den - od snídaně až po večeři. Volit můžeme klasické masové vývary se zeleninou nebo husté zeleninové polévky.  Vynikající jsou fazolové, čočkové a miso polévky. Krémové polévky – dýňové či mrkvové patří mezi nejoblíbenější.

 

Hledáte inspiraci?

Pečená polévka z řepy a mrkve zjemněná Lučinou

Pecena-polevka-z-repy (1) (1).jpeg

 

Hrášková polévka

89aa9ec4495d0db7755f5496896750a1.jpg

Demikát

demikat_1245x915px.jpg