title
banner_grilovani se syrem_CZ_1245x915_a.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Sýry, kvůli kterým nebudete chtít vypnout gril

Klobásky nebo cukety jsou letní grilovací klasika, ale proč se omezovat jen na maso a zeleninu? Zajímavou změnu mohou přinést sýry. Stačí vybrat vhodný druh a zvolit zajímavé chuťové kombinace. Které sýry se hodí na gril a jak s nimi naložit?

 

Který druh je vhodný na grilování?

Při výběru sýrů se zaměřte na druhy, které mají pevnou strukturu a obstojí při vysokých teplotách, aniž by se roztekly. Optimální jsou sýry se silnější povrchovou kůrkou nebo s ušlechtilou plísní. Patří mezi ně kyperský halloumi nebo slovenský oštiepok, dobře se osvědčí také sýry typu camembert, jako je například Hermelín. Naopak měkké sýry jako mozzarella nebo balkánský sýr si raději schovejte do salátů.

 

5 tipů na grilování se sýrem

  1. Pokud sýry skladujete v lednici, vyndejte je s dostatečným předstihem, alespoň 15minutovým, aby se zahřály na pokojovou teplotu. Zabráníte tím teplotnímu šoku, který by mohl nepříznivě ovlivnit jejich strukturu.
  2. Sýry s kůrkou nebo plísní na povrchu nekrájejte, nenapichujte je ani nenařezávejte, aby při grilování nevytekly.
  3. Aby sýr udržel tvar, je vhodné ho předem zabalit do alobalu, ovšem ne do toho, ve kterém jste ho koupili. Alobal propustí teplo, ale zabrání sýru, aby stékal po roštu nebo vytekl na tácek.
  4. Příprava v alobalu je vhodná zejména pro měkké sýry s tenčí kůrkou na povrchu. Halloumi nebo oštiepok, které drží tvar i po zahřátí, můžete grilovat přímo na roštu nebo na tácku.  Práci si ušetříte také se  Sedlčanským Hermelínem na gril, který má pevnou kůrku, a proto ho můžete bez obav položit přímo na mřížku grilu.
  5.  Když do alobalu přidáte trochu olivového oleje, česneku nebo chilli papriček, dodáte sýrům zajímavý chuťový rozměr.

 

Kombinujte s fantazií

Halloumi ladí s grilovanými paprikami, cuketami a lilky, ale i s čerstvou zeleninou. Můžete k němu přidat čerstvé bylinky, jako je rozmarýn nebo tymián. Nebojte se ani sladkého akcentu, třeba cukrového melounu nebo kapky medu.

 

Hermelín podávejte s brusinkovou omáčkou a opečenými bagetkami. Tuto kombinaci můžete obohatit o různé druhy ořechů a med.

 

Sýr Feta nakrájejte na plátky a grilujte společně s cherry rajčaty a černými olivami. Pokrm můžete posypat čerstvou bazalkou nebo oreganem.

 

Čedar nakrájejte na silnější plátky a grilujte ho spolu s plátky slaniny. Na závěr k němu přidejte nakrájené jalapeños pro pikantní chuť.

 

Už jste zkusili grilovaný Oštiepok?

Trochu opomíjený, ale velmi vhodný kandidát na gril je tradiční slovenský sýr Oštiepok. Zajímavá je jeho dekorativní struktura, která původně vznikala vtlačením hmoty do ručně vyřezávané dřevěné formy. Zformovaný sýr se noří do solného roztoku, který ho konzervuje a dodává mu typickou slanou chuť. Na závěr prochází sýr uzením, kterým získá výraznou vůni a zlatavou barvu.

 

Oštiepok lze díky jeho pevné struktuře grilovat vcelku přímo na roštu nebo nakrájet na kousky a použít ho do špízů. Výborně si rozumí se zeleninou nebo s houbami, se slaninou a pikantními jalapeños nebo s čerstvými i sušenými bylinkami.

 

Grilovaný Pološtiepok na gril s bylinkami a kořením

grilovany polostiepok_1245x915px.jpg

 

Grilovaný špíz s Pološtiepkom a žampiony

spiz polostiepok_1245x915px.jpg

 

TIP: Grilovaný Hermelín svou krémovou chutí skvěle nahrazuje maso ve vegetariánských hamburgerech a perfektně se doplňuje s čerstvou nebo s grilovanou zeleninou, například houbami portobello. Před grilováním můžete Hermelín potřít olivovým olejem a ochutit bylinkami, jako je rozmarýn nebo tymián, aby se zvýraznila jeho chuť. Vyzkoušejte také netradiční kombinaci s restovanými jablky, která posunou tento pokrm na zcela novou chuťovou úroveň.

 

Burger se Sedlčanským Hermelínem, portobello a česnekem

burger portobello_1245x915px.jpg

 

Burger se Sedlčanským Hermelínem a restovanými jablky

burger s jablky_1245x915px.jpg