Nejlepším přítelem člověka je pes? Omyl. Je to sýr! Spolehlivě vás doprovodí v období masopustu i půstu a nabídne vám nespočet variant chutných a zdravých pokrmů.
Od Tří králů do Popeleční středy masopust a pak až do Velikonoc čtyřicet dní půst. Naši předkové ctili tradice a dodržovali i jídelníček, který s nimi souvisel. Masopust byl nejveselejším obdobím roku, kdy si dopřávali vydatné jídlo, pořádali zabíjačky a karnevalové průvody. O postním období naopak jedli skromnou bezmasou stravu.
I my se po novém roce věnujeme masopustním zábavám a hodování a s přicházejícím jarem jídelníček odlehčujeme, dnes už většinou ze zdravotních důvodů. A sýry jsou v každém z těchto období skvělými parťáky. Hodí se jak na bohatě prostřený stůl plný sytých lahůdek, tak na vegetariánskou tabuli. Záleží na tom, s čím je zkombinujete a jak je upravíte.
Chcete si pojistit sílu a hojnost po celý rok pořádnou porcí masa, jak se to dříve dělávalo na masopustní tučný čtvrtek vepřovým se zelím? Překvapte hosty hamburgerem s hovězím karbanátkem a plátkem uzeného eidamu. Milovníci sladkého ocení, když se budou kromě masopustních koláčů podávat také čokoládové dortíky se slaným karamelem. Nezapomeňte ovšem na téměř povinné koblihy smažené na másle plněné buď tradičními povidly, nebo vanilkovým krémem z Lučiny.
Máte ambici vkročit do dalšího ročního období zlehka? Inspirujte se postním jídelníčkem. Rozlučte se načas s masem a obsaďte sýry do hlavní role. Nalaďte se na blížící se jaro kupou zeleniny a upečte si zeleninové placičky s bazalkovým dipem nebo tyčinky z květáku a parenice.
Na maso si nevzpomenete ani nad talířem brynzového rizota připraveného pěkně po italsku podléváním bílým vínem. Pokud vám zbyla brynza, udělejte si z ní drobné občerstvení v podobě kuliček obalených v jarních bylinkách a dopijte k nim lahev bílého, kterou jste načali kvůli rizotu.
Masopustní oslavy v Čechách a na Moravě mají svůj původ pravděpodobně již v předkřesťanských dobách. Lidé slavili slunovrat převlečení za nejrůznější zvířata, která představovala sílu a plodnost.
Odebírejte náš newsletter.