title
banner_masopust_2_CZ_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Sýry v hlavní roli, ať je masopust, nebo půst

Nejlepším přítelem člověka je pes? Omyl. Je to sýr! Spolehlivě vás doprovodí v období masopustu i půstu a nabídne vám nespočet variant chutných a zdravých pokrmů.

 

Od Tří králů do Popeleční středy masopust a pak až do Velikonoc čtyřicet dní půst. Naši předkové ctili tradice a dodržovali i jídelníček, který s nimi souvisel. Masopust byl nejveselejším obdobím roku, kdy si dopřávali vydatné jídlo, pořádali zabíjačky a karnevalové průvody. O postním období naopak jedli skromnou bezmasou stravu.

 

Se sýry na masopust i půst

I my se po novém roce věnujeme masopustním zábavám a hodování a s přicházejícím jarem jídelníček odlehčujeme, dnes už většinou ze zdravotních důvodů. A sýry jsou v každém z těchto období skvělými parťáky. Hodí se jak na bohatě prostřený stůl plný sytých lahůdek, tak na vegetariánskou tabuli. Záleží na tom, s čím je zkombinujete a jak je upravíte.

 

Oslavte tučný čtvrtek

Chcete si pojistit sílu a hojnost po celý rok pořádnou porcí masa, jak se to dříve dělávalo na masopustní tučný čtvrtek vepřovým se zelím? Překvapte hosty hamburgerem s hovězím karbanátkem a plátkem uzeného eidamu. Milovníci sladkého ocení, když se budou kromě masopustních koláčů podávat také čokoládové dortíky se slaným karamelem. Nezapomeňte ovšem na téměř povinné koblihy smažené na másle plněné buď tradičními povidly, nebo vanilkovým krémem z Lučiny.

 

Čokoládové dortíky se slaným karamelem9f1f8370a430020217c0b23833d35d43.jpg

Koblihy plněné vanilkovým krémem z Lučiny Smetanové

koblihy_1245x915px.jpg

 

Přivítejte jaro postem

Máte ambici vkročit do dalšího ročního období zlehka? Inspirujte se postním jídelníčkem. Rozlučte se načas s masem a obsaďte sýry do hlavní role. Nalaďte se na blížící se jaro kupou zeleniny a upečte si zeleninové placičky s bazalkovým dipem nebo tyčinky z květáku a parenice.

Na maso si nevzpomenete ani nad talířem brynzového rizota připraveného pěkně po italsku podléváním bílým vínem. Pokud vám zbyla brynza, udělejte si z ní drobné občerstvení v podobě kuliček obalených v jarních bylinkách a dopijte k nim lahev bílého, kterou jste načali kvůli rizotu.

 

Zeleninové placičky s bazalkovým dipem

835ba74f08237bb6ef1cb9868d621d05.jpg

Chlebové tyčinky s květákem a parenicí

458043d3e2d174f1df6c579b21b7a630.jpg

 

Víte, že...

Masopustní oslavy v Čechách a na Moravě mají svůj původ pravděpodobně již v předkřesťanských dobách. Lidé slavili slunovrat převlečení za nejrůznější zvířata, která představovala sílu a plodnost.