Kolem tuků panuje řada mýtů. Jsou zdravé? A jak je to s tuky v mléčných výrobcích? Máme se jich skutečně bát?
Tuky jsou hlavní a největší zásobárnou energie v organismu, jsou součástí všech buněčných membrán v organismu. Pokud tyto membrány nejsou vystavěny ze „správných” tuků, naše buňky nemohou správně fungovat, nedokáží přijímat živiny a vylučovat toxiny.
Tento typ tuku, který se někdy označuje jako „skrytý zabiják“, je do jisté míry prospěšný, neboť obklopuje a chrání orgány uvnitř těla. Ale jeho nadbytek, který není na první pohled hned patrný, je úzce spojen se srdečními problémy, cukrovkou, aterosklerózou, rakovinou, sexuální dysfunkcí, depresemi a také hormonálními změnami. Je tedy opravdu důležité jeho množství v těle držet na zdravém minimu!
Neznamená to ovšem, že pokud si tu občas dopřejeme tučná masa a sýry, máslo a smetanový jogurt, okamžitě znásobíme obalení orgánů břišním tukem. Problém nastane, pokud budeme tělo dlouhodobě a pravidelně zásobit tučnými jídly s nízkou výživovou hodnotou a jíst nepravidelně. Pak se navýšení útrobního tuku jen těžko vyhneme. Rizikový ovšem není jen tuk. Podhoubím pro vznik viscerálního tuku je cukr, který je z 50 % tvořen fruktózou. Játra přemění 10 g přijaté fruktózy na 3 g viscerálního tuku, pokud fruktóza není v kombinaci s vlákninou, jak je tomu například v ovoci.
V tucích se rozpouští vitaminy A, D, E K. Jejich významným zdrojem jsou mléčné výrobky. Naše tělo tuky tedy rozhodně potřebuje. Ale které?
Z hlediska výživy je zásadní množství omega-3 a omega-6 nenasycených kyselin a jejich poměr. Zdrojem omega 3 mastných kyselin jsou tučné mořské ryby jako losos, makrela, mořské řasy, ořechy (vlašské), chia, konopná a lněná semínka, olivový a řepkový olej. Omega 6 mastné kyseliny se nacházejí ve slunečnicovém, sójovém a kukuřičném oleji, arašídech, mandlích, para a pekanových ořechách a pistáciích. Omega-6 mastné kyseliny mají prozánětlivý účinek, naopak omega-3 mastné kyseliny mají protizánětlivý účinek, snižují celkovou hladinu krevních triacylglycerolů, cholesterolu a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění. Za zdravý poměr omega-6 : omega-3 se považuje poměr optimálně 2 : 1 až 3 : 1. V běžné zásadní stravě je tento poměr až 16 : 1, což ale vede ke zvýšenému riziku nádorových, kardiovaskulárních, zánětlivých a autoimunitních onemocnění.
V kravském mléce je průměrný obsah omega 6-nenasycených kyselin 23,5 mg/g mléčného tuku, omega 3-nenasycených kyselin 2mg/g mléčného tuku. V mléčných výrobcích tedy sice převažují omega 6-nenasycené mastné kyseliny, ovšem například sýry lze velmi snadno doplnit a kombinovat s mnoha potravinami, které jsou významným zdrojem omega 3-nenasycených mastných kyselin, jako např. olivový olej, mořské ryby, mořské řasy. Poměr omega 6 : omega 3 se tak vyrovná.
Mléčný tuk se vyznačuje velmi dobrou stravitelností, a je proto prospěšný např. při dietách lidí trpících chorobami trávicího ústrojí – žaludečních, žlučníkových a jaterních onemocněních. Transmastné kyseliny z mléka nemají na naše zdraví díky jejich nízkému obsahu významný negativní dopad.
Mléčný tuk je zdrojem energie a taktéž poskytuje v tuku rozpustné vitaminy A, D, E a K. Přestože mléko a mléčné výrobky obsahují cholesterol, podle řady studií vede konzumace mléka s obsahem tuku do 2 % a zakysaných mléčných výrobků ke snížení hladiny cholesterolu.
Celkový obsah tuku v některých našich produktech (na 100 g výrobku):
ZAJÍMAVOST: Bylo prokázáno, že konzumace tučných sýrů snižuje riziko vzniku diabetu 2. typu i kardiovaskulárních chorob. Tučné sýry totiž zároveň obsahují široký komplex mnoha dalších bioaktivních látek, jako jsou dobře využitelné vitaminy, minerální látky i prospěšné bakterie.
Mléčné tuky jsou velmi přínosné pro náš jídelníček. Abychom zvýšili jejich blahodárný účinek, je skvělé je zkombinovat s významnými zdroji omega-3 mastných kyselin, např. s avokádem, lososem, olivovým olejem, vlašskými ořechy nebo lněnými semínky.
1. Začněte den s avokádovými chlebíčky.
2. Na svačinu si dejte křupavou zeleninu s avokádovým dipem.
3. K obědu si pochutnejte na tagliatelle s lososem.
4. Lehká večeře, která zasytí – caprese s olivovým olejem.
5. A na závěr netradiční recept – hermelín s vlašskými ořechy.
Odebírejte náš newsletter.