Je to tak, sýr si notuje s ovocem. A nemusí to být jen zavedené hroznové víno. Najděte ke svému oblíbenému sýru toho pravého chuťového partnera a nebojte se objevovat i méně obvyklá spojení.
Párování sýrů a ovoce překvapí svou jednoduchostí a současně sofistikovaností, která spočívá v harmonii slanosti a sladkosti nebo krémovitosti a šťavnatosti. Při párování vezměte v potaz texturu a chuť sýra. Krémovitost by měla být vyvážena šťavnatostí ovoce, slanější a výraznější sýry zase skvěle doplní sladší druhy ovoce. Dalším faktorem jsou vůně a aroma. Intenzivní sýry, jako je třeba modrý plísňový sýr, se lépe harmonizují s ovocem, které má výraznou vůni, například s fíky.
Klíčová je sezónnost a čerstvost ovoce, která přináší nejlepší chuťové zážitky. Mimo sezónu ovšem můžete sáhnout i po ovocných džemech a marmeládách nebo po sušeném ovoci.
Čedar se svou intenzivní chutí a pevnou texturou skvěle doplňuje s křupavým a šťavnatým jablkem. Vychutnejte si toto spojení jako rychlé občerstvení nebo ho zakomponujte do sýrového talíře na slavnostní událost.
Rovněž Král Sýrů vynikne s ovocem, záleží na druhu a charakteru příchutě. Věděli jste, že například Hermelín se zeleným pepřem a Hermelín s rozmarýnem si nejlépe vychutnáte s jahodami? V sekci produktů najdete u každého druhu doporučení na ovocné i vinné párování. Přichystejte na slavnostní tabuli bohaté prkénko plné rozmanitých druhů ovoce a zeleniny, kterému bude kralovat tento sýr s jeho krémovou konzistencí a ušlechtilou plísní.
Také kozí sýr dokonale rezonuje s hrozny, ať už bílými nebo červenými, ke kterým doporučujeme i ořechy, a to vlašské, případně pekanové nebo para ořechy.
Gouda s jemnou vůni s lehkým oříškovým nádechem se výborně hodí k meruňkám nebo meruňkovému čatní. Tip pro gurmány: Pro ještě větší chuťový zážitek doplňte toto spojení miskou uzených slaných mandlí.
Výrazný modrý sýr si přímo říká o kontrast chutí se sladkými fíky. Spolu s čerstvým chlebem, medem a ořechy dostanete další chuťový rozměr.
Přírodní lisovaný sýr s mírně nasládlou chutí a ovocnou a lehce pikantní příchutí Liptov Vrchár jemný má příjemnou vůni sušených rozinek a fíků. Měkká a ovocná poleva se nejlépe kombinuje se zralými jahodami, kiwi, melounem a hrozny. Zapojte tento sýr do osvěžujícího melounovo-okurkového špízu.
TIP: Rádi grilujete ovoce? Na grilovaných broskvích nebo ananasu si pochutnáte ještě víc, když je ozdobíte kopečkem čerstvého sýra.
Charakteristickou kyselost kozího sýra vyvažujte sladká chuť sušených meruněk. Dolaďte kombinaci bylinkami, jako je rozmarýn nebo tymián.
Sladkost sušených švestek a pikantnost modrého sýra je ideální pohoštění na sýrovém talíři nebo jako předkrm.
Sladké datle a slaný parmazán vytvářejí dokonalý mix chutí, který je ideální pro jednoduché „finger foods“ na slavnostní příležitosti.
Každá země má své vlastní tradice v párování sýrů a ovoce. Například ve Francii jsou oblíbené kombinace jako Camembert s jablky, v Itálii zase Parmigiano Reggiano s hrozny a v Španělsku sýr Manchego s kdoulovým želé. Inspirujte se těmito regionálními kombinacemi a objevujte nové chutě.
TIP: Kombinace sýru a ovoce vynikne také v salátech. Vyzkoušejte třeba Grilovaný Hermelín s rukolou a hroznovým vínem nebo salát s uzenými kuličkami, cherry rajčaty a jahodami.
Odebírejte náš newsletter.