title
banner_syr a ovoce_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Dokonalé párování sýrů a ovoce. Kombinace, které musíte vyzkoušet

Je to tak, sýr si notuje s ovocem. A nemusí to být jen zavedené hroznové víno. Najděte ke svému oblíbenému sýru toho pravého chuťového partnera a nebojte se objevovat i méně obvyklá spojení.

Párování sýrů a ovoce překvapí svou jednoduchostí a současně sofistikovaností, která spočívá v harmonii slanosti a sladkosti nebo krémovitosti a šťavnatosti. Při párování vezměte v potaz texturu a chuť sýra. Krémovitost by měla být vyvážena šťavnatostí ovoce, slanější a výraznější sýry zase skvěle doplní sladší druhy ovoce. Dalším faktorem jsou vůně a aroma. Intenzivní sýry, jako je třeba modrý plísňový sýr, se lépe harmonizují s ovocem, které má výraznou vůni, například s fíky.

Klíčová je sezónnost a čerstvost ovoce, která přináší nejlepší chuťové zážitky. Mimo sezónu ovšem můžete sáhnout i po ovocných džemech a marmeládách nebo po sušeném ovoci.

 

Jak na dokonalé párování?

Čedar se svou intenzivní chutí a pevnou texturou skvěle doplňuje s křupavým a šťavnatým jablkem. Vychutnejte si toto spojení jako rychlé občerstvení nebo ho zakomponujte do sýrového talíře na slavnostní událost.

 

Rovněž Král Sýrů vynikne s ovocem, záleží na druhu a charakteru příchutě. Věděli jste, že například Hermelín se zeleným pepřem a Hermelín s rozmarýnem si nejlépe vychutnáte s jahodami? V sekci produktů najdete u každého druhu doporučení na ovocné i vinné párování. Přichystejte na slavnostní tabuli bohaté prkénko plné rozmanitých druhů ovoce a zeleniny, kterému bude kralovat tento sýr s jeho krémovou konzistencí a ušlechtilou plísní.

 

Král Sýrů prkénko s bylinkovým máslem, pečivem a ovocem

KS_prkynko_4_1245x915px.jpg

 

Také kozí sýr dokonale rezonuje s hrozny, ať už bílými nebo červenými, ke kterým doporučujeme i ořechy, a to vlašské, případně pekanové nebo para ořechy.

 

Gouda s jemnou vůni s lehkým oříškovým nádechem se výborně hodí k meruňkám nebo meruňkovému čatní. Tip pro gurmány: Pro ještě větší chuťový zážitek doplňte toto spojení miskou uzených slaných mandlí.

 

Výrazný modrý sýr si přímo říká o kontrast chutí se sladkými fíky. Spolu s čerstvým chlebem, medem a ořechy dostanete další chuťový rozměr.

 

Přírodní lisovaný sýr s mírně nasládlou chutí a ovocnou a lehce pikantní příchutí Liptov Vrchár jemný má příjemnou vůni sušených rozinek a fíků. Měkká a ovocná poleva se nejlépe kombinuje se zralými jahodami, kiwi, melounem a hrozny. Zapojte tento sýr do osvěžujícího melounovo-okurkového špízu. 

 

Melounovo-okurkový špíz s Liptov Vrchár jemný

Vrchar_s ovocem_1245x915px.jpg

 

TIP: Rádi grilujete ovoce? Na grilovaných broskvích nebo ananasu si pochutnáte ještě víc, když je ozdobíte kopečkem čerstvého sýra.

 

Grilovaný medový ananas s Lučinou

Lucina_ananas_b_1245x915px.jpg

 

Sýr a sušené ovoce? Ale jistě!

 Charakteristickou kyselost kozího sýra vyvažujte sladká chuť sušených meruněk. Dolaďte kombinaci bylinkami, jako je rozmarýn nebo tymián.

 

Sladkost sušených švestek a pikantnost modrého sýra je ideální pohoštění na sýrovém talíři nebo jako předkrm.

 

Sladké datle a slaný parmazán vytvářejí dokonalý mix chutí, který je ideální pro jednoduché „finger foods“ na slavnostní příležitosti.

 

Inspirujte se na cestách

Každá země má své vlastní tradice v párování sýrů a ovoce. Například ve Francii jsou oblíbené kombinace jako Camembert s jablky, v Itálii zase Parmigiano Reggiano s hrozny a v Španělsku sýr Manchego s kdoulovým želé. Inspirujte se těmito regionálními kombinacemi a objevujte nové chutě.

 

Praktické tipy a triky

  • Pro zachování chuti a kvality sýra si dejte záležet na jeho skladování. Totéž platí i pro ovoce. Ukládejte ho na chladném a suchém místě, některé druhy, jako jsou bobule, můžete přechovávat i v chladničce. Ovoci se daří v suchém prostředí, proto doporučujeme vystlat zásuvku papírovými utěrkami, které absorbují přebytečnou vlhkost. Citrusy, banány, mango a ananas do lednice naopak nepatří, pokud nejsou nakrájené.
  • Servírujte sýr a ovoce jako profíci. Podívejte se na naše tipy, jak krájet sýr, abyste získali z každého sousta maximum chuti.
  • Chystáte se na piknik? Ovoce a sýry raději dopravte na místo vcelku a nakrájejte je těsně před konzumací, aby neztratily tvar a chuť.

 

TIP: Kombinace sýru a ovoce vynikne také v salátech. Vyzkoušejte třeba Grilovaný Hermelín s rukolou a hroznovým vínem nebo salát s uzenými kuličkami, cherry rajčaty a jahodami.