Léto přeje stolování pod širým nebem. Nemáte zahradu? Nezoufejte. Uspořádejte piknik na dvoře nebo v parku. Máme pro vás několik tipů, díky kterým budou vaši hosté na akci dlouho vzpomínat.
Otázka číslo jedna zní: Co se bude podávat? Zapomeňte na pokrmy, které podléhají zkáze v teplém počasí, obtížně se konzumují nebo ztratí tvar cestou na piknikové místo a nikdo už na ně nebude mít chuť. Naopak skvělou volbou jsou praktické obložené sendviče, wrapy, slané záviny nebo košíčky z listového těsta, teriny, minišpízy s masem i bez, plněné minicoissanty, nakládaná nebo čerstvá zelenina a ovoce, dále pečené maso, masové kuličky nebo malé řízečky, zkrátka cokoliv, co spadá do kategorie jednohubek nebo pokrmů „do ruky“. K pečivu připravte různé pomazánky z čerstvého sýra nebo tvarohu, pršut, tvrdé sýry a salámy nebo hotové sýrové speciality určené takzvaně „na zub“.
Jako sladkou tečku podávejte domácí sušenky bez čokolády, mini bábovičky, muffiny nebo piškotové buchty. V chladicí tašce přežijí bez úhony také dezerty do skleničky. K lahvi vína přidejte do termotašky také lahev vody s citrusy a mátou nebo domácí ledový čaj.
O tvrdé sýry, jako je čedar, parmezán nebo gouda, se nemusíte obávat. Jsou odolnější vůči teplu, takže se jen tak neroztečou. Polotvrdé sýry, jako ementál nebo comté, a měkké sýry typu Hermelín nebo brie vyžadují více péče, zvláště pokud je venku horko. Umístěte je do uzavíratelných nádobek a přeneste na místo v izolační tašce nebo chladicím boxu. Mezi jednotlivé nádobky se sýry umístěte ledové bloky nebo namrazené sáčky, aby byly dobře izolované od přímého tepla. Před odjezdem na piknik doporučujeme chladit sýry několik hodin v lednici.
TIP: Přečtěte si, jak skladovat sýry doma, abyste si je mohli co nejlépe vychutnat.
Přidejte do piknikového koše čerstvé ovoce jako hrozny, fíky, jablka nebo hrušky, ale i malé skleničky s džemy a marmeládami, které si skvěle rozumí se sýry. Výborným doplňkem k sýrům jsou také ořechy.
TIP: Zabalte sýr do těsta a nerozteče se vám. Croissanty s Králem Sýrů a malinovo-chia marmeládou budou ozdobou každého pikniku.
Základem pohodlného stolování venku je dostatečně prostorná a pevná deka, polštářky k povalování a samozřejmě nádobí a příbory. Místo porcelánového nádobí zvolte jednorázové tácky a kelímky, příbory a brčka z ekologických materiálů. Jídlo uložte ideálně do piknikových tašek nebo batohů, které ho udrží v chladu. Pokud sáhnete přece jen po stylovém proutěném košíku jako ze slavného Manteova obrazu Snídaně v trávě, dejte do něj alespoň namrazené sáčky.
Odebírejte náš newsletter.