title
banner_valentyn_CZ_1245x915 (2).jpg
(0 z 1 hodnocení)

Řekněte „sýr“ na Valentýna

Oslav nikdy není dost. Zvlášť v zimě, kdy se cení každý důvod k radosti. Potěšte své milované speciálním valentýnským menu a vykouzlete jim sýrový úsměv na tváři.

Zapomeňte na šperky, květiny nebo plyšáky. Nejlepší dárky na Valentýna jsou ty vlastnoručně připravené, uvařené nebo upečené. Protože láska, jak víme, prochází žaludkem. Plusové body navíc získáte, když svého vyvoleného překvapíte lahůdkou, na kterou by si jinak musel počkat až do pozdního jara. Vždyť jen Maruška a zamilovaní se vydávají v únoru na jahody. Co takhle tvarohové knedlíčky s žahourem z Pribináčku Jahoda?

Chcete na Valentýna darovat srdce?

Upečte ho z listového těsta. Milovníky slané chuti dostanete originálním pohoštěním se Sedlčanským Hermelínem a příznivci sladkého zase zajásají nad srdíčky z listového těsta s malinami a Lučinou Smetanovou. Těch je pro jistotu víc, kdyby se objevilo více valentýnských adeptů.

 

Srdce z listového těsta s malinami a Lučinou Smetanovou

valentyn_srdicka s malinami_1245x915 (1).jpg

Sedlčanský Originál v srdci z listového těsta

valentyn_srdce z listoveho testa_1245x915 (1).jpg

 

Začněte s valentýnskými oslavami už od rána a přichystejte snídani do postele. Vsaďte na klasiku, krémová míchaná vajíčka, nebo vyzkoušejte něco nového – sýrové toasty s pomerančovo-mrkvovým salátem. Nesmazatelný dojem zanecháte karamelovo-banánovou pochoutkou. Nestíháte? Přesuňte Pribináček krupičku do misky a uvařte k němu šálek dobré kávy. I to se počítá jako projev lásky.

 

Tvarohové knedlíčky s žahourem z Pribináčku Jahoda

valentyn_zahour_1245x915 (1).jpg

 

Kde se vzal svátek svatého Valentýna?

Svatý Valentýn není jen obchodní trik. Tento světec skutečně žil ve 3. století a zemřel mučednickou smrtí, údajně proto, že tajně oddával milenecké páry. S romantickou láskou je postava svatého spojována od konce 14. století, kdy anglický básník Geoffrey Chaucer sepsal na počest zasnoubení anglického krále Richarda II. báseň Ptačí sněm. V ní se hovoří o ptáčcích všech druhů, kteří se na den svatého Valentýna slétají, aby si našli svého druha. O pár desetiletí později byl svatý Valentýn jako patron zamilovaných již opravdu populární, a to mu vydrželo dodnes.

 

Valentýnský TIP pro dámy:

 Inspirujte se dánským zvykem ze 13. století, podle kterého může na přestupný rok na svátek svatého Valentýna žádat o ruku žena. Ano, je to letos, a další šance se bude opakovat až za čtyři roky. Pro takovou příležitost si připravte něco speciálního.