Jste často unavení, nepomůže ani dlouhý spánek a káva zabere jen na chvilku? Udělejte si po dlouhé zimě revizi jídelníčku. Stačí udělat pár změn a ztracenou energii získáte rychle zpět.
Vyvážený jídelníček jako základ pevného zdraví by měl stát na „svaté trojici“: sacharidy (cukry), bílkoviny a tuky.
Největší podíl by přitom měly tvořit sacharidy, které jsou pro nás hlavním zdroje energie. Převažovat by přitom měly komplexní (složené) sacharidy, které se uvolňují do krve pomalu a postupně a zbytečně nezatěžují organizmus. Najdete je například v rýži, obilovinách, zelenině, cereáliích nebo těstovinách. Když budete navíc vybírat z celozrnných výrobků, získáte jako bonus více vlákniny, vitaminy skupiny B a minerální látky.
TIP: Salát z celozrnných těstovin s Lučina & Skyr je nejen skvělým zdrojem komplexních sacharidů, vlákniny a minerálních látek, ale i bílkovin z tvarohu a skyru.
Jednoduché cukry nás naopak rychle nastartují, krátce po jídle se ale opět dostaví hlad, a navíc únava. Nejlepším příkladem je tabulka čokolády, která zmizí na posezení.
Mezi tuky, kterých by měla být v jídelníčku převaha, se řadí především rostlinné oleje, například olivový, avokádový, řepkový, lněný nebo slunečnicový. Zvlášť cenné jsou za studena lisované rostlinné oleje, které si zachovávají látky z původních surovin.
TIP: Lžička panenského rostlinného oleje ze semen, klíčků nebo plodů v ranní misce cereálií či v salátu proklik na Salát s ořechovým olejem, vlašskými ořechy a Lučinou svěží pažitka vám prokáže skvělou službu.
Bílkoviny jsou pro náš organizmus naprosto zásadní. Hrají důležitou roli při tvorbě a obnově všech buněk a tkání v těle, enzymů a hormonů, například inzulínu, a pomáhají v těle přenášet kyslík a zásobovat ho potřebnými živinami. Bílkoviny běžně získáváme z živočišných zdrojů, jako jsou maso, vejce, mléčné výrobky, mezi nimi i kvalitní sýry, a rostlinné zdroje, jako například luštěniny a některé druhy obilnin.
Důležité je složení stravy, ale také pravidelnost. Každá nepravidelnost, jak v jídle, tak v celkovém životním nastavení vede ke stresu, který negativně ovlivňuje metabolismus. Stres brání budování svalové hmoty, a naopak podporuje přeměnu energie do tuků. Zejména do těch, které se ukládají do břišní dutiny. A to je přesně ten typ tuku, který negativně ovlivňuje naše zdraví, vyčerpává a oslabuje imunitu.
Po nočním půstu si tělo zaslouží energii v podobě snídaně složené ideálně z bílkovin, například mléčný výrobek, a komplexních sacharidů, což mohou být kvalitní cereálie nebo celozrnné pečivo. Připravte si domácí skořicovou granolu a vmíchejte si do ní Lučina & Skyr, která je lahodným spojením svěží, tvarohové chuti Lučiny a přidaného Skyru.
Nemusí to být nic složitého. Stačí kousek celozrnného chleba s plátkem libové šunky nebo kvalitního sýra a hrst čerstvého ovoce nebo zeleniny. Pokud máte víc času, osmahněte si zeleninu na pánvi a obložte jí chléb s pomazánkou.
Správně vyvážený oběd by se měl skládat z komplexních sacharidů ve formě přílohy, zdroje bílkovin, jako je libové maso nebo luštěniny, a kvalitních tuků. Doplňte italský salát z polníčku s kuřecím masem nebo fenyklový salát s Králem sýrů kouskem celozrnného pečiva a získáte lehký a výživný oběd. Když si před tím dopřejete i polévku, třeba zeleninovou, trochu se zasytíte a celkově sníte menší množství jídla. Vaše celková potřeba energetického příjmu bude až o dvacet procent nižší.
Dejte si k odpolední svačině ovoce, zeleninu, mléčný nebo jogurtový nápoj.
Dopřejte si lehkou večeři: Poslední jídlo dne by opět mělo obsahovat kvalitní bílkoviny, komplexní sacharidy, například brambory, celozrnné pečivo či obiloviny, a dobré tuky, třeba kapku olivového oleje.
TIP: Zařaďte občas do jídelníčku quinou. Je to přirozeně bezlepková obilovina, která se svým jedinečným složením, zejména vysokým obsahem bílkovin, řadí mezi superpotraviny. Připravte si z ní salát se sýrem halloumi a Lučinou salátovou.
Zapomeňte na různé zázračné detoxy a diety, které tělo připravují o živiny. Je prokázáno, že výrazné omezení stravy nebo její pestrosti vždy vede k celkovému vyčerpání organizmu, až k výraznému poklesu imunity.
Jedna až dvě kávy denně povzbudí, více než šálků denně má ovšem opačný efekt. Větší množství kofeinu může vyvolávat pocit nervozity a narušovat spánek.
Nedostatek železa může vést k nedostatečnému okysličení těla. To se může projevit bolestmi hlavy a únavou, ale i vypadáváním vlasů nebo suchou a svědivou pokožkou. Železo se lépe vstřebává z živočišných zdrojů, především z „červeného“ masa a vnitřností, najdeme ho však i v luštěninách, listové zelenině, ořeších nebo semínkách. Jeho vstřebávání podpoří potraviny obsahující vitamin C, káva a černý čaj to naopak ztěžují.
TIP: Kousek dobře připraveného kvalitního hovězího masa v klasickém americkém sendviči vám zvedne hladinu železa i náladu.
Vyhýbejte se „rychlým“ cukrům v nejrůznějších pamlscích, sušenkách, limonádách a dalších průmyslově vyráběných sladkostech a pochutinách, které zasytí jen nakrátko a zbytečně zatěžují organizmus.
TIP: Zdravou sladkost si můžete rychle a snadno připravit doma. Co takhle granola cups z ovesných vloček nebo celozrnné vafle s ovocem a Pribináčkem?
Odebírejte náš newsletter.