title
tyden23_vareni s detmi_uvodni foto_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Užívejte si vaření s dětmi. Poradíme vám, jak na to

Dění v kuchyni od malička láká snad všechny děti. Využijte jejich zájmu a vtáhněte je do světa zdravého nakupování, vaření a stolování. Vaření s dětmi je zábava pro celou rodinu!

Odmítají vaše děti zeleninu? Třeba změní názor, až si ji samy nakrájí a naaranžují na talíř.  Motivace ke zdravému stravování a ochutnávání nových jídel není jedinou výhodou společného vaření s dětmi. Manipulace s kuchyňskými nástroji zlepšuje jemnou motoriku a díky času v kuchyni si malí strávníci uvědomují, že příprava jídla vyžaduje energii. A v neposlední řadě je to cenný čas strávený s rodiči. Rituál, který přináší radost celé rodině. 

Začněte s tím třeba už dnes. Máme pro vás několik tipů na bezpečné vaření s dětmi.

 

Vezměte to od píky až po šéfkuchařskou čepici 

Začněte tím nejjednodušším. „Vařením“, ke kterému není třeba sporák ani trouba. Už tříleté děti mohou dostat na starost omytí a nakrájení zeleniny, natrhání salátu, mazání pečiva, míchání těsta nebo vykrajování. Samozřejmostí je bedlivý dozor dospělé osoby, která nejlépe vyhodnotí, co je dítko schopné zvládnout. Vyhraďte na přípravné práce samostatné místo na lince a snažte se do nich mluvit co nejméně. Ano, sami byste to udělali třikrát rychleji. Ale vaše poznámky by mohly rychle zchladit počáteční nadšení. S vaší dopomocí při krájení tvrdších ingrediencí umíchá malý kuchař třeba šunkovou nebo vajíčkovou pomazánku , ředkvičkový salát nebo nachystá sendviče

 

TIP: Nováčci v kuchyni získají sebevědomí při přípravě nepečených dezertů. Můžete je udělat do dortové formy nebo po jedné porci rovnou do skleničky. Ti nejmenší mohou začít slepováním piškotů nebo sušenek.

 

Starší děti už mohou s pomocí dospěláka opékat na pánvi, ovšem zatím jen nasucho nebo s pár kapkami oleje. U pánvičky nehrozí, že by na sebe dítě mohlo zvrhnout hrnec plný horké vody, zároveň ho učí respektu k rozpálené plotně. Pánev mějte na přední řadě plotýnek, aby na ni dítě bez problémů dosáhlo. Pro začátek se hodí míchaná vajíčka, různé druhy zeleninových placiček, lívanečky nebo palačinky. Pod vaším vedením se malí kuchtíci postupně propracují i k vaření v hrnci s vodou, pečení v troubě a smažení ve větším množství oleje. Všechno má svůj čas. Hlavní je radost ze společného vaření.

 

TIP: Opéct k večeři sýrový steak Liptov je hračka. Stačí k tomu jen pár kapek oleje. 

 

Na ostří dezertního nože

Bez krájení to v kuchyni nejde. Patří nůž do rukou dítěte? Patří! Otázka je, odkdy a který typ nože. Ostré předměty děti odmalička lákají a my dospělí se přirozeně snažíme zabránit tomu, aby se pořezaly. Čím dřív se to však pod vaším vedením naučí, tím bezpečněji s nimi budou manipulovat. Kolem třetího roku můžete dětem svěřit krájení měkké zeleniny a ovoce, zprvu malým dezertním nožem, později třeba speciálním dětským nožem se zaoblenou špičkou a chráničem prstů. K větší bezpečnosti pomůže prkénko s protiskluzovou podložkou nebo utěrka pod krájecím prkénkem.

Když má dítě v ruce nůž, nerušte ho ani nelekejte. Máte-li pocit, že s ním dítě zachází nevhodně a mohlo by se pořezat, nůž mu z ruky nevytrhujete. Podržte mu ručičku a klidně ho vyzvěte, ať nůž položí.  Častým tréninkem si dítě zacházení s nožem osvojí a může si za krátkou dobu samo nachystat třeba jednohubky.

 

Po zákusku úklid

Zapojte děti do všech fází přípravy jídla. Vydejte se na nákup a povídejte si o tom, kde se bere mléko, jak vyrostou brambory nebo co je třeba k tomu, aby vznikl chutný sýr. Stejně tak naučte děti, že prázdným talířem vaření nekončí. Po akci je třeba uvést kuchyni do uklizeného stavu. Nejmenší děti vám mohou podávat čisté nádobí z myčky, starší už budou vědět, kam co patří.

tyden23_krajeni_2_1245x915.jpg 

6 pravidel pro vaření s dětmi

1.     Správně to načasujte. Zvláště s těmi nejmenšími se nepouštějte do vaření, pokud na to zrovna nemáte dost času nebo trpělivosti. Naplánujte si vaření tak, aby i dítě bylo odpočinuté a v dobré náladě.

2.     Vytvořte bezpečné prostředí. Před tím, než začnete vařit, ukliďte kuchyň a udělejte si dostatečný prostor na pracovní ploše. Dítěti přistavte k lince stabilní židli nebo takzvanou učící věž, která je opatřená ohrádkou.

 

TIP: Na internetu najdete kuchyňské nářadí a náčiní přizpůsobené dětem, například na stránkách věnovaných metodě Montessori.

 

3.     Mějte nadhled nad nepořádkem. Počítejte s tím, že po skončení akce zabere úklid více času než obvykle. A možná bude třeba umýt i dítě. Základní poklizení po vaření by ovšem mělo být součástí každého společného vaření.

4.     S jídlem si (ne)hrajte. Nemá smysl podporovat dítě v bezúčelném patlání jídla. Na druhou stranu by mělo mít možnost trochu prozkoumat suroviny, ze kterých se vaří. Nechte ho kousek ochutnat a vyzkoušet konzistenci ingrediencí.

5.     Nepřepalte začátek. Vyberte časově méně náročné, jednoduché recepty, které nevyžadují mnoho surovin. Také dítěti na začátku příliš nenaložte, abyste ho od vaření neodradili. Škrábání brambor pro deset lidí by byla sázka na jistotu.

6.     Vysvětlujte a bavte se. Říkejte si s dětmi, co a proč zrovna děláte, jaký je původ potravin nebo které chutě se nejlépe doplňují. Předejte dětem lásku k vaření. Když se to teď podaří, nebude to vnímat jako otravnou činnost, ale jako radost.

 

Zajímavost: Proč je sýr žlutý?

Děti rády přicházejí věcem na kloub a někdy svými otázkami nachytají i dospělé. Věděli jste například, proč je sýr žlutý, když mléko, ze kterého se vyrábí, je bílé? Mléko dávají krávy, které se pasou na čerstvé trávě a lučním kvítí. To obsahuje barvivo betakaroten, které není v mléce viditelné, ale při výrobě sýra se uvolní působením bakterií mléčného kvašení. Proto je, milé děti, sýr žlutý.

tyden23_sova_1245x915 2.jpg

TIP: Zábavné vaření s dětmi a pro děti   

Děti si rády hrají. A platí to i pro jídlo. Stačí pár triků s nožem a vykrajovátky a obyčejné pečivo s pomazánkou se může proměnit v malou zoo nebo pohádkové postavy. Připravte si k ozdobení čerstvé bylinky, kousky zeleniny, olivy nebo proužky lososa. Zvláště ti nejmenší dají na první dojem. Když se na ně z talíře usmívá pusinkou z červené papriky medvídek, jehož uši tvoří plátky rajčat, oči zelené hrášky a čenich černá oliva, po občerstvení se jenom zapráší.