title
banner_velikonoce_CZ_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Velikonoce na talíři krok za krokem se Světem sýrů

Kdo by se netěšil na Velikonoce, kdy počasí už slibuje jaro a na stole se začíná objevovat první čerstvá zelenina. A nejen to. Velikonoční svátky jsou plné dobrého jídla, které si připravovali naši předkové s moudrostí a respektem k přírodě a tradicím. Inspirujme se tím, co měli na talíři v jednotlivé velikonoční dny

 

Květná neděle

Velikonoční týden začíná Květnou nedělí, kdy zdobíme domácnosti jívovými větvičkami, kočičkami. Říkalo se, že v tento den by neměly hospodyně péct nic z mouky, aby nezapekly stromům květy. Zapomeňte tedy na pečivo a k večeři si nachystejte brambory s cuketou. 

 

Škaredá středa

Dalším dnem, se kterým se pojí lidové zvyky, je Škaredá středa. Hospodyně podávaly pokrmy, které měly vypadat nevzhledně nebo nepovedeně. Často pekly placky nebo bramboráky, které na talíři schválně potrhaly. Říkalo se jim trhance. Pokud chceme ctít tradici, usmažme si třeba zeleninové placičky s dipem z Lučiny. 

 

Zelený čtvrtek

Na Zelený čtvrtek se stůl zelená. Dříve se jedly pokrmy s mladými kopřivami a první jarní zeleninou, ale i luštěninová jídla, jako opečený vyklíčený hrách pučálka nebo kočičí tanec, což byla zapékaná směs z čočky a krup. Tradici dodržte sytě zelenou hráškovou polévkou a krajícem chleba s pomazánkou z pečených paprik, který bohatě zasypete zelenou natí. 

Pomazánka s pečenou paprikou, Liptov Bryndzou a tvarohem

paτtika.jpg

 

Velký pátek

Velký pátek býval dnem přísného postu na připomínku ukřižování Ježíše Krista. Připravovalo se jednouché jídlo, většinou polévka z kysaného zelí a brambor a různě upravené luštěniny, jako hrách, jáhly nebo čočka. Je to ideální den na salát z beluga čočky se sušenými rajčaty.  

Saláz z beluga čočky se sušenými rajčaty

ƒoƒkov∞ salát.jpg

 

Bílá sobota

Bílá sobota se nesla ve znamení bochánků, mazanců, a především sladkých kynutých houstiček spletených tak, aby připomínaly provaz, na kterém se oběsil Jidáš, takzvaných jidášků. Jestli se vám nechce čekat na vykynutí těsta, umotejte si šneky z listového těsta.

 

Velikonoční neděle 

Velikonoční neděle je plná radosti ze vzkříšení. Lidé nosili na ranní mši k posvěcení pokrmy, které pak jedla rodina k obědu u jednoho stolu. Sejděte se svými blízkými nad beránkem ze sladkého těsta, pečeným masem a nádivkou a nezapomeňte ani na vejce, která k Velikonocům patří jako symbol počátku nového života. Podle pověry se dělilo posvěcené vajíčko natvrdo mezi všechny členy rodiny, aby drželi pohromadě. Vy si můžete takové motivační vajíčko zpestřit krémem z Lučiny.

 

Velikonoční pondělí

A je tu Velikonoční pondělí a spolu s ním pomlázka, koledování a malování vajíček. Tradice velikonoční pomlázky je tak silná, že se podle ní někdy nazývá celý den. A z čeho tento zvyk vychází? Věřilo se, že šlehání opentlenými pruty přinese dívkám „pomlazení“ neboli omlazení. Děvčata rozdávají na oplátku malovaná nebo obarvená vejce. Těch jsou po Velikonocích plné lednice, takže nevyhnutelně nastává období vajíčkových pomazánek. Chcete si kromě klasiky dopřát i něco extra? Zkuste vajíčkovou pomazánku s řapíkatým celerem a avokádem.

Vajíčková pomazánka s Bambinem Originál, řapíkatým celerem a avokádem
 vajíƒková pomazánka.jpg

Víte, že... Dávno zapomenutým způsobem je zdobení vajec pomocí kyseliny mravenčí. Obarvená vajíčka se vkládala do mraveniště, kde se mravenci postarali o zajímavé abstraktní vzory.