
Znáte ten pocit? Máte chuť na něco krémového a svěžího, po čem se budete cítit lehce. Přesně pro takové chvíle vznikly čerstvé sýry, fresh cheese. U nás jim už desítky let vládne jediná královna, Lučina.
Čerstvé sýry se vyrábějí z tvarohu nebo smetany, neprocházejí zráním a díky tomu si zachovávají jemnou chuť, měkkou texturu a vysoký podíl čerstvosti. Z cest po Evropě známe ricottu, cottage nebo fromage frais. V Česku? Synonymem celé kategorie je jednoznačně Lučina.
Fresh cheese se výborně hodí do každodenní kuchyně – je skvělý do slaných i sladkých receptů. Namažete ho jen tak na chleba, vyšleháte do pomazánky či dipu, vykouzlíte z něj krém do dortu nebo použijete jako základ do omáčky. Jemný nenápadný sýr, který vyniká variabilitou využití – od studené kuchyně přes pečené dezerty až po polévky.
Domácí zmrzlina z Lučiny Smetanové je osvěžující kombinace jahod, lískových oříšků a vanilky. Lehká, svěží a krémová.
Vyrábí se z čerstvého mléka od lokálních farmářů jen pár hodin po nadojení. Smetana a tvaroh se spojí ve správném poměru, aby vznikla jemná, ale pevná textura. Pak přichází termizace – šetrné tepelné ošetření, které prodlouží trvanlivost bez nutnosti konzervantů. Výsledkem je poctivý sýr s čistým složením, který chutná stejně dobře dnes jako v roce 1981.
Lučina si získala důvěru nejen díky své chuti, ale i díky tomu, že:
Sýrová náplň z Lučiny Skyr v křupavé tortille s krůtím masem a výrazným čedarem. Ideální, když máte hlad, chuť a málo času.
První kostka Lučiny sjela z výrobní linky v roce 1981 ve výrobním závodě v Sedlčanech a rychle se stala symbolem kvalitního čerstvého sýra v tehdejším Československu. Její ikonický hliníkový obal s typickým logem se během let proměnil v modernější a praktičtější formy, ale stále zůstává poznávacím znakem značky. Dodnes si zachovává původní recepturu, jen rozšířila svou rodinu o nové varianty.
Na každý den, pro každou chuť. Lučina je tu pro vás.
Odebírejte náš newsletter.