title
banner_superpotraviny_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnocení)

TOP 10 superpotravin pro zdraví a dobrou náladu

Superpotraviny by neměly uniknout vaší pozornosti, a to hlavně v jarním období, kdy je organismus vyčerpaný po dlouhé zimě. Vybrali jsme pro vás některé z výživových superstar, které by měly mít v jídelníčku své pevné místo, ať už samostatně, nebo jako součást nejrůznějších pokrmů.

Superpotraviny vynikají obsahem zdraví prospěšných látek, především vitamínů, minerálních látek, antioxidantů, vlákniny nebo zdravých tuků. Pomáhají proto zvyšovat obranyschopnost organismu a chrání tělo před závažnými chorobami, jako jsou nemoci srdce, roztroušená skleróza, Parkinsonova nebo Alzheimerova choroba. Mějte ale na paměti, že superpotraviny samy o sobě zdraví nespasí. Základem dobré kondice je vyvážená pestrá strava, pravidelný pitný režim, dostatek pohybu a spánku a také veselá mysl.

Rodina superpotravin je veliká, proto si z ní každý vybere podle své chuti. Patří do ní celá řada druhů ovoce, zeleniny, semínka, ořechy, bobule, rostlinné oleje, mořské řasy, ryby a mnoho dalšího. Ochutnávejte, kombinujte a používejte superpotraviny k obměně svých oblíbených jídel.

 

1. Cizrna

Luštěnina žlutohnědé barvy a jemně oříškové chuti je významným zdrojem bílkovin a vlákniny. Z minerálů obsahuje vysoké procento zinku, vápníku, hořčíku a fosforu. Nezanedbatelný je obsah vitaminu B15, který zvyšuje odolnost vůči stresu. Uvařená cizrna má mnohostranné využití. Je vhodná do salátů, k přípravě pomazánek nebo pyré.

TIP: Pro lepší stravitelnost namočte cizrnu před vařením minimálně na 8 hodin do studené vody nebo ji nechte den či dva naklíčit.

 

Žitný chléb s cizrnovým salátem s Lučinou & Skyrem

cizrnovy salat_1245x915.jpg

 

2. Skyr

Superpotravina původem z Islandu se vyrábí z odtučněného mléka, které se zahřeje a oživí kulturami prospěšných bakterií. Poté se odstraní syrovátka a vznikne hustý produkt podobný jogurtu, který je skvělým zdrojem bílkovin a vápníku, ale obsahuje méně cukru a tuku než běžný jogurt. Skyr si můžete dát samotný na svačinu, přidat ho do polévek nebo omáček pro krémovější konzistenci nebo ho použít do dezertů.

Věděli jste, že... Přibližně 170 gramů neochuceného skyru obsahuje kolem 19 gramů bílkovin, což je přibližně třikrát více než najdete v běžném jogurtu?

 

Tarator s Lučinou & Skyrem

tarator_1245x915.jpg

 

3. Červená řepa

Benefitem červené řepy je především kyselina listová, která je důležitým vitamínem pro nastávající maminky. Řepa obsahuje také draslík, železo, hořčík, vápník, zinek, křemík, jód a měď, vitamíny C, E a provitamín A. Protože je bohatá na vlákninu, má příznivý vliv na trávení. Syrovou i vařenou ji mějte na talíři i několikrát do měsíce, v polévkách, salátech nebo v dezertech.

TIP: Zpracovat můžete celý plod řepy, jak bulvu, tak mladé listy, které se upravují podobně jako špenát.

 

Rukolový salát s řepou a bylinkovou zálivkou z Lučiny & Skyru

rukolovy salat_1245x915.jpg

 

4. Hlíva ústřičná

Vaší imunitě prospěje také hlíva ústřičná. Tato hvězda mezi léčivými houbami podporuje imunitu, snižuje hladinu krevního tlaku i cholesterolu a má pozitivní účinky v prevenci některých nádorových onemocnění. Můžete ji tepelně zpracovat jako jiné houby, nejvíce prospěšných látek ale získáte, když ji přidáte do pokrmu čerstvou, například nasekanou do zeleninového salátu.

 

5. Quinoa

Mezi výživové bomby patří drobná zrnka quinoy připomínající kuskus. Jsou bohaté na bílkoviny, kyselinu listovou, minerály a stopové prvky a obsahují také celou řadu vitamínů. Díky vysokému podílu vlákniny je quinoa lehce stravitelná. Je přirozeně bezlepková, a tedy vhodná i pro celiaky. Můžete ji připravit nasladko, třeba s medem a ovocem, nebo naslano s pokrájenou zeleninou a kořením.

 

Salát s quinoou a sýrem halloumi

salat-s-quinoou-a-syrem-halloumi.jfif

 

6. Zázvor

Zázvor působí protizánětlivě a posiluje imunitu, a proto dělá divy hlavně při nachlazení a bolestech v krku. A umí toho mnohem víc. Podporuje krevní oběh, snižuje hladinu cholesterolu a efektivně odbourává tuky. Kromě toho tiší bolesti zubů a hlavy a uklidňuje rozbouřený žaludek při nevolnostech.

TIP: Zázvor se hodí do mnoha pokrmů, jako jsou polévky, masové směsi nebo pečivo. Jeho pikantní chuť dodá jídlům zajímavý říz. 

 

7. Kvašená zelenina

Skvělým a levným zdrojem vitamínů je zelenina, která prošla mléčným kvašením. Během kvašení neztrácí cenné živiny, a navíc je obohacena o prospěšné bakterie. Vyniká vitamíny skupiny B, vitamíny C a K, minerály a stopovými prvky a enzymy. Díky tomu posiluje obranyschopnost organizmu, pomáhá snižovat krevní tlak, podporuje funkci střev a látkovou výměnu, dále zlepšuje funkci štítné žlázy a napomáhá při hojení sliznic.

 

8. Borůvky

Borůvky jsou bohaté na vitamin C, vynikají obsahem železa a dalších bioaktivních látek, dále mají blahodárný účinek na ledviny a močové cesty. Konzumace se doporučuje také při střevních potížích. Borůvky snižují hladinu cukru a cholesterolu v krvi, přispívají ke zdraví zraku, posilují cévní systém, zlepšují krevní oběh a prokrvení končetin, a proto jsou ideálním ovocem pro diabetiky.

TIP: Vylepšete borůvkami zdravé lívance z ovesných vloček a banánů.

 

9. Česnek

Česnek jako účinné přírodní antibiotikum vám prokáže skvělou službu především v počátcích bakteriálního a virového onemocnění. Abyste plně využili jeho síly, je třeba stroužky rozmačkat nebo rozříznout. Z prolisovaného česneku a smetanového sýra můžete připravit rychlou svačinu nebo sváteční pohoštění.

TIP: Vyzkoušejte snídani oblíbenou v mnoha částech Severní Afriky a Blízkého východu. Shakshuka je směsí vajec v lahodné rajčatové omáčce s paprikou a pořádnou dávkou česneku pro zahřátí v sychravých dnech.

 

 Shakshuka

shakshuka.jfif

 

10. Kešu

Oříšky kešu se doporučují všem, kteří zatěžují mozek a nervovou soustavu. Prospívají vitamínem E, vysokým obsahem vitamínů skupiny B a minerálních látek a také železa, které pomáhá překonat stavy únavy a špatné koncentrace. Zobejte je jen tak nebo je přidejte do oblíbeného kari či těstovin.

 

Těstoviny s avokádovým pestem

Testovinysvakadovympestem (1).jpg