title
banner_tvrde mekke cerstve_1245x915.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Tvrdé, měkké, čerstvé? Udělejte dojem svými znalostmi o sýrech

Už víte, jak sýry uskladnit, jak je nakrájet a podávat a jak je párovat s vínem?  Výborně! Ale co se navíc na večírku blýsknou trochou té sýrové teorie? Máme pro vás rozčlenění sýrů do základních kategorií, se kterým rozhodně uděláte na své hosty dojem.

 

clanek_syr a vino_6_mlady syr.jpg

 

Tvrdé sýry

Tvrdé sýry potřebují čas, aby se procesem zrání rozvinuly jejich chutě. Dobra zrání, během které se vnitřek sýra stává pevnější a kůrka silnější, se liší podle druhu sýra a pohybuje se od dvou měsíců až po několik let. Čím je doba delší, tím intenzivnější je chuť sýra.

Mezi tvrdé sýry patří sýry s oky, například ementál, sýry bez ok typu švýcarského sýru gruyére a extratvrdé sýry se zrnitou strukturou, jako je italský parmezán. Tvrdý sýr se skvěle hodí na strouhání, jako přísada do omáček, na těstoviny nebo k zapékání a gratinování. Samostatně vynikne díky své intenzivní chuti na sýrovém prkénku.

 

Polotvrdé sýry

Do nejrozšířenější sýrové kategorie patří sýry lisované jako eidam nebo gouda, dále sýry s tvrdou hnědou kůrkou typu čedar, francouzský mírně sladký sýr comté,  jemně máslový až pikantní tylžský sýr, tradiční slovenský sýr parenica či kyperský sýr halloumi vhodný i na gril.

TIP: Připravte si lehký letní oběd, salátové okurky plněné slovenským sýrem Parenica Liptov a kuřecím masem.

 

Okurky plněné parenicí a křupavým kuřecím masem

uhorky-plnene-parenicou-a-chrumkavym-kuracim-masom_1245x915px.jpg

 

Měkký sýr

Měkké sýry zrají kratší dobu, přibližně čtyři dny, a vyznačují se úžasnou krémovitostí. Některé z nich lze snadno namazat i na pečivo. Tato kategorie zahrnuje celé spektrum chutí od měkkých až po výrazné a aromatické, včetně plísňových sýrů typu Hermelín, modrého sýra typu niva nebo syrečků. Velmi oblíbeným sýrem, který je součástí letních salátů, je mozzarella, italská klasika vyráběná z buvolího nebo kravského mléka.

TIP: Sešly se vám v lednici cukety? Už jste je vyzkoušeli s pečeným Hermelínem a bramborami?

 

Pečený Hermelín s cuketou a bramborem

11a_1245x915px (1).jpg

 

Čerstvé krémové sýry

Čerstvý smetanový sýr je jediný sýr, který nemusí zrát a je určený k rychlé konzumaci a musí se skladovat výhradně v lednici. Jeho lehce nakyslá, svěží chuť je lahodná ve sladkých i slaných pokrmech. Kvalitní čerstvé sýry se vyrábí pouze z mléka, smetany a siřidla a obsahují významný podíl vápníku a méně soli. Řadí se mezi ně sýry typu žervé nebo Lučina, dále italský syrovátkový sýr ricotta, tvarohový sýr cottage, mascarpone a tradiční slovenský sýr vyráběný z hrudkového ovčího mléka brynza.

TIP: Nejen příznivci houbaření si pochutnají na tarhoně s brynzou a houbami.

 

Tarhoňa s brynzou, pepřem a houbami

tarhona_1245x915px.jpg
 

Tavené sýry

Tavený sýr je nejen rychlý pomocník ve studené kuchyni, ale také ideální dochucovadlo do teplých pokrmů. Tavené sýry najdete na trhu i s mnoha příchutěmi. Jejich trvanlivost je díky procesu zpracování delší než u čerstvých sýrů, a tak je můžete mít vždy po ruce uskladněné v lednici.

TIP: Komu by se v létě chtělo stát dlouho u sporáku? Vyřešte oběd rychle těstovinami s ementálovým Bambinem a cherry rajčátky.

 

Ovčí a kozí sýry

Kromě sýrů z kravského mléka můžete vybírat z nabídky ovčích a kozích sýrů, které se vyznačují velmi specifickou chutí a vůní. Ovčí mléko najdete v tradiční slovenské brynze s mírně kyselým, ale příjemným mléčným aroma. Kozí mléko se zpracovává na tvrdé, měkké, plísňové i čerstvé sýry, které jsou bohaté na bílkoviny, minerály a vitaminy, jako je vápník, fosfor, vitamín A a vitamín D.   

TIP: Palačinky s červenou řepou a Lučinou Kozí jsou zdravou a chutnou snídaní, svačinou nebo večeří.  

 

Palačinky s červenou řepou a Lučinou Kozí

palacinky-s-cervenou-repou_1245x915px (1).jfif