title
banner.png
(0 z 1 hodnocení)

Natřete si to po svém: originální sýrové pomazánky

Dokážou být nenápadné i výrazné, jednoduché i slavnostní. Lze je připravit během pár minut, nebo jim věnovat víc péče, aby zazářily jako hlavní hvězda stolu. Pomazánky nejsou jen rychlou záchranou. Mají své místo v promyšlené domácí kuchyni. A ty nejlepší jsou sýrové!

 

Co do ní? Řiďte se ročním obdobím a obsahem lednice

Pomazánky mají v naší kuchyni dlouhou tradici. Vznikaly jako chytré využití toho, co bylo zrovna doma. V době, kdy se vracíme k domácí přípravě jídla a snažíme se neplýtvat, jsou pomazánky ideálním řešením. Trocha tvarohu, zbytek pečeného masa, vařené vejce, lžička hořčice, sůl a pepř a chutná pomazánka je hotová.

My se zaměříme na pomazánky, ve kterých hraje hlavní roli sýr. V minulosti to byl hlavně domácí tvaroh a máslo, dnes máme možnosti daleko pestřejší. Třeba Lučina –česká klasika, která je doma v každé lednici nebo tavené smetanové sýry, například Apetito Smetanové.

Apetito Smetanové 150g 400x400_ obálka.png

Tip z naší kuchyně: Lučina kostka je hutnější a drží tvar, proto je ideální pro sytější pomazánky. Naopak Lučina Nadýchaná dodá lehkost a jemnost. A varianta bez laktózy potěší i ty s intolerancí.1.jpg

Víte, že... Pomazánky nejsou výsadou české kuchyně – své pevné místo mají v gastronomii napříč kontinenty. V Řecku se podává osvěžující tzatziki s okurkou a česnekem, ve Francii se setkáte s masovými rillettes, v Itálii se servíruje ricottová pomazánka s čerstvými bylinkami, zatímco na Blízkém východě kraluje hummus nebo baba ganoush. A nesmíme zapomenout na slovenskou bryndzu nebo budapešťskou pomazánku s mletou paprikou.

 

Jak na skvělou pomazánku?

Tipy a triky

  • Základ je klíčový: Pomazánka stojí a padá na dobrém základu – pokud se zaměříme na sýrové varianty, můžeme vybírat mezi čerstvým sýrem, taveným sýrem, tvarohem, ricottou, výraznějšími druhy, jako je niva či brynza, nebo kombinacemi s tvrdšími sýry, které nastrouháme najemno – například parmazánem nebo eidamem. Každý typ přinese jinou texturu, jinou chuť i nutriční hodnoty.
  • Textura je královna: Všechny suroviny krájejte nebo mixujte tak, aby výsledek nebyl kašovitý, ale pěkně soudržná hmota.
  • Poměr chutí: Obecně platí, že přibližně 60 % pomazánky tvoří základ – například sýr nebo tvaroh – a zbylých 40 % přísady, které určují výslednou chuť.
  • Chuť je v detailech: Citronová šťáva, kapka oliváče, nasekané bylinky, trochu mleté papriky nebo opékaný česnek? Právě tyto doplňky dávají pomazánce osobitost. Nebojte se zkoušet nová spojení!
  • Skladování: Uchovávejte v uzavřené nádobě v lednici a spotřebujte do 2 dnů.

 

Tahák: Chutě do trojice pro skvělé sýrové pomazánky 

Brynza + paprika + jarní cibulka – klasika se slovenským nádechem

Apetito Smetanové + Ricotta + citronová kůra + tymián – lehké a svěží

Lučina Nadýchaná +Tvaroh + ředkvičky + pažitka – jarní jednoduchost

Lučina + uzený losos + kopr – elegantní, až aristokratické  

Čerstvý kozí sýr + pečená červená řepa – zemité a syté

Bambino + Parmazán + sušená rajčata + bazalka – středomořská inspirace

 

Vajíčková klasika s nápadem

Vejce patří k nejoblíbenějším základům pomazánek. Jsou sytá a výborně si rozumí s jemnými sýry i ostřejšími dochucovadly. A právě s Lučinou funguje dokonale – třeba ve variantě s pažitkovým olejem. Chutná na chlebu, na chlebíčku nebo ve wrapu.

Lucina_vajickova-s-pazitkou_produkt-kostka_1245x915px.jpg

 

Francouzsky laděná verze s dijonskou hořčicí a kapary ukazuje, jak lze i z klasiky udělat sofistikovanější záležitost. Jemnost vajec a sýra se tu snoubí s pikantními akcenty a vytváří kombinaci, která potěší i náročnější strávníky.

Lucina_francouzska-vajickova_produkt kostka_1245x915px (1).jpg

 

Naše oblíbená trojice? Vajíčka, řapíkatý celer a avokádo. Všechny tři ingredience se potkávají v nevšední vajíčkové pomazánce s Bambinem originál, která hraje na svěží notu svěžesti a hezky zasytí.

vajíƒková pomazánka.jpg

 

Lehkost a svěžest na talíři

Pokud hledáte něco lehkého, jarního, a navíc bez laktózy, vyzkoušejte mini cuketové lívanečky s Lučinou Nadýchanou bez laktózy a hráškovým pestem. Jsou krásné na pohled, lehké a chuťově originální.

Lucina-nadychana_livanecky_produkt_1245x915px.jpg

 

Teplé dny si přímo říkají o něco svěžího – okurkový sendvič s řeřichou je ideální volba. Překvapí lehkými pepřovými tóny řeřichy, které vyniknou ve spojení se sametovostí Lučiny.

 

Pro milovníky barev

A kdo touží po originální chuti i barvě, může sáhnout po mrkvové pomazánce s Lučinou – krásně oranžová, přirozeně sladká a skvělá třeba s krekry nebo jako náplň do paprikových lodiček, okurkových špalíčků nebo jako dip ke křupavé zelenině.

Svěží barvy na stůl přinese také pomazánka z mrkve a sýru, která potěší příznivce mrkve a taveného smetanového sýru.  

14a_1245x915px.jpg

 

Hlavně s chutí!

Ať už se spolehnete na ověřenou klasiku, nebo se pustíte do odvážnějších experimentů, jedno zůstává: kvalitní základ dělá rozdíl. A pamatujte si, že nejlépe chutnají pomazánky, které vznikají s chutí.