title
syr a jahody_1_1245x915px.jpg
(0 z 1 hodnocení)

Objevte rozmanitost jahodového potěšení

Pro mnohé z nás je sezóna jahod kulinářským vrcholem celého roku. Už jste si je určitě několikrát vychutnali ve zmrzlinovém poháru nebo ve sklence sektu. Ale co zkusit i překvapivé spojení se sýrem? Poradíme vám, jak si ho užít naplno.

 

Neodolatelně sladké a voňavé čerstvé jahody jsou potěšením samy o sobě, ale skvěle vyniknou i v nejrůznějších kombinacích, ať už s nadýchanou šlehačkou, smetanovým tvarohem nebo jogurtem, v džemu, v bublanině a nepečených dezertech, v osvěžující zmrzlině nebo v mléčných koktejlech. Letní klasikou, kterou snad nikdo nevynechá, jsou jahodové knedlíky a knedlíčky. Intenzita a svěžest jahod vynikne také ve spojení s čerstvým sýrem, čokoládou, ale také s chřestem, korýši a samozřejmě se sklenkou šumivého sektu.

 

Tvarohové knedlíčky s žahourem z Pribináčku Jahoda

valentyn_zahour_1245x915 (1).jpg

 

Lahodně zdravé

Jahody jsou ideální volbou pro zdravou výživu, protože jsou nízkokalorické a mají vysoký obsah vlákniny a antioxidantů.  Jsou bohaté na vitamín C, čímž posilují imunitní systém. K pevnějšímu zdraví přispívají i tím, že podporují zdravou funkci střev. Antioxidanty v jahodách chrání buňky před poškozením volnými radikály a mohou snižovat riziko chronických onemocnění, jako je rakovina a srdeční choroby. Jejich pravidelná konzumace se doporučuje i diabetikům, protože může zlepšit citlivost na inzulín a pomoct při regulaci hladiny cukru v krvi.

TIP: Aby jahody vydržely déle čerstvé, skladujte je nemyté v lednici v misce vyložené papírovými utěrkami, které absorbují vlhkost. Jahody umyjte těsně před konzumací, aby se zabránilo tvorbě plísní.

 

Jahody a sýr naslano i nasladko

Jahody v kombinaci se sýrem vás příjemně překvapí, ať už jde o osvěžující předkrm, nevšední hlavní chod nebo neodolatelný dezert. Hodí se k nim výborně měkké sýry jako Hermelín nebo čerstvý kozí sýr. Zajímavý kontrast pak přináší spojení se slanou fetou nebo vyzrálým parmazánem, dále s výrazným sýrem s modrou plísní či s hutným čedarem. Jahody dodají svěží, sladký tón listovému salátu s balzamikovým dresinkem s kozím sýrem, Lučinou nebo fetou. Výborně chutnají v salátu s uzeným sýrem a rajčaty. Sýry, zvláště smetanové, se hodí i do sladkých jahodových pokrmů, jako jsou domácí zmrzliny, snídaňové misky nebo krémy na lívance a palačinky.  

 

Letní salát s jahodami, Lučinou Salátovou a kuřecím masem

Salat_s_jahodami_Lucina_1245x915.jpg

 

Lučinová domácí zmrzlina

lucinova-domaci-zmrzlina_1245x915px (1).jpg

 

Užitečné jahodové tipy

Jahodový dresink na saláty: Rozmixujte jahody s trochou balzamikového octa, olivového oleje, soli a pepře a získejte svěží salátový dresink.

 

Mražené jahody do smoothie: Zmrazte zbytky jahod a použijte je do smoothie nebo jako ovocné kostky ledu do letních nápojů.

 

Jednoduchá jahodová omáčka: Mixujte čerstvé nebo mražené jahody s trochou cukru a kapkou citronové šťávy, dokud nedosáhnete požadované konzistence. Můžete přidat čajovou lžičku jedlého škrobu a krátce povařit, aby omáčka získala na lesku.

 

Lívance s jahodovým krémem

livance-s-jahodovym-kremem_1245x915px.jpg

 

Salátové lodičky

salatove-lodicky_1245x915px.jpg